Ημέρα μνήμης και τιμής

Πυρπόληση (18 Οκτωβρίου 1943) – Απελευθέρωση (18 Οκτωβρίου 1944)

Σπυρίδων Βλιώρας, εφ. Τα Μετέωρα, 21/10/2011

1. Εισαγωγή

Συμπληρώνονται φέτος 68 χρόνια από την αποφράδα εκείνη για την πόλη μας ημέρα της πυρπόλησής της από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 18 Οκτωβρίου του 1943 και 67 έτη από την ημέρα της απελευθέρωσή της από τη σιδερόφρακτη μπότα του κατακτητή. Μερικές φορές η ιστορία παίζει περίεργα παιχνίδια και οι συνειρμοί που γεννιούνται από τα ιστορικά γεγονότα σε συνδυασμό με την σημερινή δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε παράδοξα συμπεράσματα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...

Για τα ιστορικά γεγονότα βλέπε:

Αθηνά Νικολογιάννη, Σπυρίδων Βλιώρας, 1943-1944: πυρπόληση-απελευθέρωση Καλαμπάκας, εφ. Τα Μετέωρα, 26/10/2018

13. Επίλογος

Στα χρόνια της μαύρης και πικρής σκλαβιάς, όπως κάθε πόλη της Ελλάδας και κάθε χωριό, έτσι και η Καλαμπάκα έδωσε το παρόν της στην Αντίσταση εναντίον των κατακτητών. Ήταν μια απ’ τις πρώτες, όπου ιδρύθηκαν οι αντιστασιακές οργανώσεις.

Παρά τα δεινοπαθήματά τους, τις κακοποιήσεις, τις φυλακίσεις, τη φριχτή διαβίωση των κατοίκων της, την πείνα, τους εξευτελισμούς, τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως και τις εκτελέσεις, σ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής συνέχισε τον αγώνα κι έκανε να φουντώσει το δέντρο της λευτεριάς, που είχαν ποτίσει με το αίμα τους τόσα παιδιά της στις κορφές της Πίνδου.

Η ολοκληρωτική πυρπόληση της πόλης μας μπορεί και πρέπει να θεωρηθεί σαν το κορύφωμα της προσφοράς των κατοίκων της στην Αγία Τράπεζα της ελληνικής θυσίας. Προσφορά που συνέβαλε κι αυτή στη δύσκολη κατοπινή πορεία της πατρίδας μας προς την πρόοδο και την ευημερία. Μια πορεία που ελπίζουμε -παρ’ όλες τις αντιξοότητες που σήμερα όλοι βιώνουμε- να συνεχιστεί...