Ποδηλατική και περιπατητική παρόχθια διαδρομή με «πράσινο» πρόσημο

Σπυρίδων Βλιώρας, Τα Μετέωρα, 1537 (05.01.2024) 23

alt_text

Τη χρονιά που μας πέρασε είχαμε καταθέσει μια πρόταση (www.academia.edu/97291580 ή www.vlioras.gr) για «ανάπλαση της κοίτης και των οχθών του Πηνειού από την Καλαμπάκα μέχρι τα Τρίκαλα και δημιουργία παραποτάμιου πεζοδρόμου και ποδηλατοδρόμου», ώστε να αναδειχθούν πολλά πολιτισμικά, φυσιολατρικά και άλλα αξιοθέατα και επισκέψιμα σημεία ανά την διαδρομή. Θα θέλαμε να την επαναφέρουμε στο προσκήνιο και να τη θυμίσουμε στις νέες δημοτικές αρχές των Δήμων Μετεώρων και Τρικκαίων, προσθέτοντας και τα ακόλουθα.

Το καλοκαίρι τού 2023 εγκαινιάστηκαν στην Ολλανδία δύο νέες «πράσινες» ποδηλατικές διαδρομές, καθεμιά από τις οποίες είναι στρωμένη με φωτοβολταϊκά πάνελ που εκτιμάται ότι θα παράγουν 160 MWh ηλεκτρικής ενέργειας ανά έτος, για την τροφοδοσία του ολλανδικού δικτύου. («Ο ποδηλατόδρομος “θαύμα”, που δίνει το παράδειγμα. Πού κατασκευάστηκε», www.carandmotor.gr, 25.12.2023)

Κατασκευάστηκαν από την εταιρεία Wattway, η οποία διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπονομευθεί η ασφάλεια των ποδηλατών, καθώς τα μικρού πάχους φωτοβολταϊκά πάνελ είναι ελαφρώς τραχιά, για την εξασφάλιση καλής πρόσφυσης. Επιπροσθέτως, είναι αρκετά ανθεκτικά, ώστε να μην επιβαρύνονται από τις συνεχείς διελεύσεις ποδηλατών.

Από το 2015, όταν και ιδρύθηκε, η Wattway, η πρώτη εταιρεία ηλιακής οδοποιίας στον κόσμο, έχει προβεί σε δοκιμές τέτοιου είδους εγκαταστάσεων σε περίπου 40 τοποθεσίες ανά τον κόσμο.

Ευχής έργο θα ήταν μέσα στο έτος που τώρα ξεκινά να αρχίσει να σχεδιάζεται και σιγά–σιγά να υλοποιείται μια τέτοια διαδρομή, που θα ολοκληρώνεται ανά μικρά τμήματα, ώστε μετά από χρόνια που θα παραδοθεί το σύνολο έργο, εκτός από την ποδηλατική και περιπατητική διαδρομή μέσα από περιοχές ιδιαίτερου φυσικού, περιβαλλοντικού και πολιτισμικού κάλλους, θα συμμετάσχει και στην παραγωγή ενέργειας που θα μπορούσε να καλύπτει, για παράδειγμα, τις ανάγκες φωτισμού του Δήμου ή και άλλες ανάγκες.

Μάλιστα, αν προστεθεί κι αυτή η διάσταση παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα είναι πιο εύκολο το έργο να βρει χρηματοδότηση, ώστε η όλη παραποτάμια έκταση «από σκουπιδότοπος και περιοχή που την “κρύβουμε”», όπως γράφαμε και στην τότε πρότασή μας, «θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε κόσμημα και πόλο έλξης», συμβάλλοντας και στην ανάπτυξη και ανάδειξη των περιοχών και οικισμών εκατέρωθεν της διαδρομής.

Άμποτε…