Γνώση πάνω σε τέσσερις τροχούς

Δ.Ε.Ν., εφ. Ελευθεροτυπία, 6/3/2005

«Από τις πιο ωραίες αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων στην Αγγλία, ήταν η επίσκεψη ενός βαν-βιβλιοθήκης κάθε Παρασκευή στη γειτονιά μου. Ηταν αρχές του '60. Μπορούσαμε να δανειστούμε δύο βιβλία την εβδομάδα που τα διαβάζαμε το Σαββατοκύριακο και περιμέναμε πώς και πώς τις Παρασκευές για να πάρουμε καινούρια».

Η Χάιντι Αλεν, εδώ και 25 χρόνια ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Γεμίζει ακόμη τον ελεύθερο χρόνο της διαβάζοντας και χαρακτηρίζει τον εαυτό της «βιβλιοφάγο».

Γιατί τα τελευταία χρόνια, έχει αποκτήσει και η χώρα μας κινητές βιβλιοθήκες που «σαρώνουν» γυμνάσια και λύκεια της επαρχίας μυώντας τους μαθητές στη μαγεία του βιβλίου.

Πρόκειται για πρόγραμμα που ξεκίνησε το 1999, παράλληλα με τις σχολικές βιβλιοθήκες. Αρχικά αγοράστηκαν 19 βιβλιοαυτοκίνητα, εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Οι 5.000 τίτλοι, κοινοί με αυτούς των σχολικών βιβλιοθηκών, είναι καταχωρισμένοι σε ηλεκτρονικό υπολογιστή όπου σημειώνονται οι δανεισμοί και οι επιστροφές.

Παρακολουθήσαμε μια διαδρομή της κινητής βιβλιοθήκης Ναυπάκτου: «Επισκεπτόμαστε 32 γυμνάσια και λύκεια σε όλη την Αιτωλοακαρνανία και σε κοντινές περιοχές της Φωκίδας. Σε κάθε σχολείο υπάρχει υπεύθυνος καθηγητής που προετοιμάζει τα παιδιά και χρεώνεται τα βιβλία», μας λέει ο βιβλιοθηκονόμος, Ανδρέας Σατλάνης. Το αυτοκίνητο είναι στελεχωμένο με δύο βιβλιοθηκονόμους και έναν οδηγό. Περνά από κάθε σχολείο με συχνότητα 30-40 ημερών και έχει κάθε βιβλίο σε 4 ή 5 αντίτυπα για να καλύπτει τις ανάγκες όλων. Η ανταπόκριση των μαθητών δεν είναι μεγάλη. Καμιά εικοσαριά παιδιά όλα κι όλα που ζητούν κυρίως λογοτεχνία.

Ωστόσο, σε πολλές περιοχές τα βιβλιοαυτοκίνητα ακινητοποιούνται για μεγάλα διαστήματα, καθώς δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις του προσωπικού τους:

«Σε πολλές περιπτώσεις βρισκόμαστε στη διαδικασία να μετατραπούν οι συμβάσεις μίσθωσης έργου που ισχύουν σήμερα σε μονιμοποίηση κι αυτό θα λύσει πολλά προβλήματα» εξηγεί η Ευγενία Κεφαλληναίου, διευθύντρια βιβλιοθηκών του υπουργείου Παιδείας που διαχειρίζεται το πρόγραμμα.

Σήμερα λειτουργούν 23 κινητές βιβλιοθήκες που θα αυξηθούν σε 25 τους επόμενους μήνες.