Σχολικές βιβλιοθήκες στο... ράφι

Μανώλης Πιμπλής, εφ. Τα Νέα, 20/4/2005

Από τα 70.431.000 ευρώ που προβλέπονταν στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για σχολικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα, τα 35.738.478 δόθηκαν από τις Περιφέρειες σε άλλα έργα!

«Κάθε σχολείο στην Ευρώπη έχει σχολική βιβλιοθήκη και αυτή εντάσσεται οργανικά στο αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας». Στην Ελλάδα, από τα 16.089 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μόνο τα 499 διαθέτουν σχολική βιβλιοθήκη. Και η Πολιτεία κατηγορείται για «αδιαφορία» στο θέμα της ανάπτυξής τους.

H Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών, η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκαρίων, τέσσερις ενώσεις συγγραφέων, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Αθηνών ένωσαν τις φωνές τους προκειμένου να ζητήσουν την ενεργοποίηση του υπουργείου σε ένα θέμα που σήμερα έχει βαλτώσει.

Το αίτημα για ανάπτυξη σχολικών βιβλιοθηκών είναι, βέβαια, παλιό. Οι πρώτες 499 βιβλιοθήκες ιδρύθηκαν επί της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία, πάντως, δεν κατάφερε να ιδρύσει και τις 1.000 επιπλέον βιβλιοθήκες που είχε εξαγγείλει. Επιπλέον, είχαν ζητηθεί από τους εκδότες 30.000 τίτλοι σε δύο αντίτυπα οι οποίοι ενώ δόθηκαν, και μάλιστα χωρίς πληρωμή, στο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή και να γίνει επιλογή τίτλων για τις σχολικές βιβλιοθήκες, ακόμη βρίσκονται στις αποθήκες. Οι εμπλεκόμενοι φορείς επισημαίνουν ότι ο κατάλογος προτεινόμενων τίτλων από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων έχει καταρτιστεί αλλά βρίσκεται εδώ και περίπου έναν χρόνο στο γραφείο της υπουργού Παιδείας προς έγκριση και υπογραφή. Για τις 1.000 εξαγγελθείσες βιβλιοθήκες λένε ότι έχουν περιληφθεί στο Γ' ΚΠΣ και ότι ενώ το 75% των απαιτούμενων κονδυλίων εκταμιεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τίποτα δεν προχωρά. Αντίθετα μάλιστα, οι περιφέρειες έχουν μεταφέρει περίπου το ήμισυ των εγγεγραμμένων για τις βιβλιοθήκες κοινοτικών κονδυλίων σε άλλες δραστηριότητες. Θεσμικές ρυθμίσεις για το χρονίζον ετούτο ζήτημα γίνονται κατά καιρούς από την ίδρυση κιόλας του νεοελληνικού κράτους, χωρίς ωστόσο να έχει ποτέ υλοποιηθεί ένα συνολικό πρόγραμμα. Οι εκπαιδευτικοί και οι εκδοτικοί φορείς διατυπώνουν το κοινό αίτημα δημιουργίας νομοθετικού πλαισίου καθώς και την υποβολή και ένταξη σχεδίου δράσης στο Δ' ΚΠΣ. Επισημαίνουν δε ότι «η σχολική βιβλιοθήκη έχει πρωταρχικό στόχο ο νέος "να μάθει πώς να μαθαίνει", αναπτύσσοντας δεξιότητες αναζήτησης, κρίσης και αξιοποίησης της πληροφορίας, ώστε να μετατρέπει την πληροφορία σε γνώση, σε έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο διά βίου μάθησης».