Καταιγισμός από νέα βιβλιο-καφέ

Μανώλης Πιμπλής, εφ. Τα Νέα, 16/7/2009

Νέα βιβλιοπωλεία και αλυσίδες ανοίγουν στο κέντρο της Αθήνας και αλλού, καθώς το βιβλίο αντέχει στην κρίση, ενώ και ο κόσμος ακολουθεί σε έναν νέο τρόπο «πολιτιστικής ψυχαγωγίας»

O φόβος της οικονομικής κρίσης μπορεί να απλώνει απειλητική σκιά, οι μεγάλες επιχειρήσεις όμως που διαθέτουν βιβλία και άλλα προϊόντα τέχνης έχουν τάση συνεχούς επέκτασης. Προωθούν μάλιστα νέα μοντέλα επαφής, κάνοντας μόδα τους λεγόμενους πολυχώρους πολιτισμού, κατά προτίμηση σε νεοκλασικά κτίρια, όπου μπορείς να αγοράσεις βιβλία- συχνά και CDs ή γκάτζετ-, να παρακολουθήσεις συγγραφείς σε ποικίλες εκδηλώσεις ή, απλώς, να πιεις καφέ.

Πέραν του Ιανού, που κατέβηκε από τη Θεσσαλονίκη και καθιέρωσε το νέο μοντέλο επαφής με το κοινό στο κέντρο της Αθήνας, το παράδειγμα ώς έναν βαθμό ακολούθησαν από νωρίς το κεντρικό Βιβλιοπωλείο Πατάκη στην Ακαδημίας, τα βιβλιοπωλεία των αλυσίδων Ελευθερουδάκη και Παπασωτηρίου στην Πανεπιστημίου, η Fnac- έχει μεγάλη εμπειρία στη Γαλλία από αυτού του τύπου τους χώρουςστο Μall στο Μαρούσι, για να ακολουθήσει το Ρublic στο Σύνταγμα, που επίσης ποντάρει εκεί. Βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε νέο κύμα ανοίγματος καταστημάτων, όπως επιβεβαιώνουν στα «ΝΕΑ» οι υπεύθυνοι των αλυσίδων:

● Η Fnac ελπίζει ότι θα έχει ανοίξει μέχρι το τέλος του χρόνου το κατάστημά της στο κέντρο της Αθήνας σε νεοκλασικό 3.000 τ.μ., στη συμβολή Μητροπόλεως και Αιόλου.

● Το Ρublic, που άνοιξε μόλις δεύτερο κατάστημα στην Κύπρο, θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο νέο κατάστημα στα Ιωάννινα, πάλι σε ωραίο, παλιό κτίριο. Ταυτόχρονα θα ανοιχτεί από τη Βάρνα στη βουλγαρική αγορά, ενώ τον Δεκέμβριο υπολογίζεται το πρώτο κατάστημα του είδους στον Πειραιά.

● Πρόσφατα εγκαινιάστηκε στο κέντρο της Αθήνας το Βιβλιοπωλείο Π. Κυριακίδη, απέναντι από τη Μητρόπολη, με χώρους εκδηλώσεων-ανάγνωσης και καφέ.

● Σχεδόν ταυτόχρονα άνοιξε το Μetropolis - έως τώρα το ξέραμε μόνο ως αλυσίδα δισκοπωλείων. Αφού ανακαίνισε το τριώροφο- έξι επιπέδων- νεοκλασικό στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Εμμ. Μπενάκη, η αλυσίδα έφτιαξε ένα κατάστημα στο οποίο πουλάει σε έναν όροφο CDs, σε άλλον DVDs και video games, ενώ στον 2ο όροφο- εμβαδού 700 και πλέον τ.μ. - έχει το βιβλιοπωλείο και στον 3ο βρίσκεται ανάλογου εμβαδού αίθουσα εκδηλώσεων και καφε-μπάρ.

● Λειτουργεί ξανά ανανεωμένο το μικρότερο, αλλά με ιστορία, Floral, στην Πλατεία Εξαρχείων. Μπροστά έχει μπαρ-καφέ, πιο πίσω αίθουσα εκδηλώσεων και ανάγνωσης και στο βάθος βιβλιοπωλείο!

Στο μεταξύ, η αλυσίδα Παπασωτηρίου (που διαθέτει αποκλειστικά βιβλία) έχει πάνω από 25 καταστήματα και σημεία πώλησης στην Αθήνα, διαθέτει καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, σε ακόμη τέσσερις πόλεις και στη Μύκονο.

Ενώ έχει φτάσει αισίως, με franchising, τα τριάντα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα- πρόσφατα τα καταστήματα σε Ερέτρια και Καλαμάτα.

«Ο συνδυασμός βιβλίων, CD, γκάτζετ και καφέ ανέβασε την επισκεψιμότητα στα καταστήματα Ελλάδας και Κύπρου του Ρublic σε 5.000.000 ανθρώπους τον χρόνο». Ετοιμάζει δε κατάστημα και στον Πειραιά, μετά τα Ιωάννινα

Μέση ημερήσια επισκεψιμότητα: 1.425 άτομα στο βιβλιοπωλείο 925 άτομα στο καφέ 1.385 εκδηλώσεις σε 43 μήνες λειτουργίας 200.000 άτομα παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις (στοιχεία: Ιανός, Σταδίου 24, Αθήνα)

«Καταρρίπτουν τον κουλτουριάρικο μύθο»

«Επί πολλά χρόνια οι εκδηλώσεις παρουσίασης βιβλίων ήταν αποστειρωμένες και τίποτα δεν μπορούσε να προσελκύσει κάποιον πέρα από τους φίλους του συγγραφέα», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο εκδότηςεπικεφαλής των Εκδόσεων Οξύ και Εμπειρία ΕκδοτικήΝίκος Χατζόπουλος, συνιδιοκτήτης του Floral στα Εξάρχεια. «Το βιβλίο για μας πρέπει να είναι πιο ανοιχτό, πιο ποπ, αν θέλετε. Το στοίχημα, σε μια εποχή που αναδεικνύει αυτό που λέγεται entertainment, ψυχαγωγία δηλαδή, είναι να προσεγγίσει κανείς αυτόν που είναι άσχετος με ένα συγκεκριμένο κύκλωμα. Γι΄ αυτό το μοντέλο Fnac έχει πετύχει. Μπορεί κάποιος να ξοδέψει δυο, τρεις ώρες σε ένα τέτοιο κατάστημα, όπου φαινομενικά τουλάχιστον διασκεδάζει με πολλά διαφορετικά πράγματα, χωρίς επιπλέον να είναι υποχρεωμένος να αγοράσει. Το βιβλίο καλώς πουλιέται στα βιβλιοπωλεία, δεν είναι όμως αυτός ο μόνος χώρος του. Το βιβλίο, επίσης, είναι πολύ πιο μαζικό από όσο ακόμη και παραδοσιακοί εκδοτικοί οίκοι πιστεύουν ότι είναι. Ο μέσος Έλληνας πιστεύει ότι είναι κουλτουριάρικο προϊόν. Δεν είναι όμως έτσι. Βιβλίο είναι και ένα εγχειρίδιο κηπουρικής. Απόδειξη η επιτυχία των πολυχώρων, όπου πηγαίνουν όλοι όσοι καταρρίπτουν τον κουλτουριάρικο μύθο του βιβλίου», εξηγεί.

«Ονομάζουμε το κατάστημά “Ιανό, αλυσίδα πολιτισμού” γιατί είναι ταυτόχρονα βιβλιοπωλείο, καφέ, πολυχώρος τέχνης, εκδόσεις, αντικείμενα τέχνης, σεμινάρια, διαδικτυακό ραδιόφωνο και ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο», λέει στα «ΝΕΑ» ο Δημήτρης Γιολάσης, διευθυντής του καταστήματος της Αθήνας.

Γκάτζετ και σελίδες μαζί

«Τάση της εποχής είναι η σύγκλιση, τόσο στα τεχνολογικά προϊόντα όσο και στα προϊόντα πολιτισμού», λέει στα «ΝΕΑ» η Τίνα Σκλαβόλια των καταστημάτων Fnac. «Από την οργάνωση εκδηλώσεων υπάρχουν γενικότερα οφέλη, κανένα όμως οικονομικό, αφού το κομμάτι αυτό έχει κόστος, πίεση και χρειάζεται ειδική οργάνωση», εξηγεί. «Πρόκειται για προστιθέμενη αξία», λέει και η διευθύντρια επικοινωνίας των καταστημάτων Ρublic, Ανθή Τροκούδη. Έτσι η επισκεψιμότητα στα καταστήματα Ελλάδας και Κύπρου έφτασε τους 5 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο». Την πρόθεση των Μetropolis να βάλουν το βιβλίο και στα δώδεκα καταστήματα της αλυσίδας εκφράζει ο υπεύθυνος του σχεδίου αυτού, Γιάννης Βαβουράκης. Την ίδια ώρα, έστω και δύσκολα επιβιώνουν τα καλά βιβλιοπωλεία της γειτονιάς, ενώ τα παραδοσιακά χαρτοβιβλιοπωλεία σταδιακά αποσύρονται. «Τα χαρτοβιβλιοπωλεία επιβιώνουν με τα αναλώσιμα και αν δεν κλείνουν είναι γιατί ακριβώς αποφεύγουν πια να πουλάνε βιβλία», εξηγεί ο εκδότης Γιώργος Ψύχαλος, επικεφαλής των ομώνυμων εκδόσεων.