Τα e-books του μέλλοντός μας

Μανώλης Πιµπλής, εφ. Τα Νέα, 4/11/2010

Πλέον και ελληνικά βιβλία περνούν στο iΡad και το iΡhone

Η ελληνική ψηφιακή ανάγνωση βρίσκεται σε µια σηµαντική καµπή της. Καθώς και ελληνικά βιβλία περνούν πλέον στο iΡad και το iΡhone! Η νέα και σπουδαία αυτή εξέλιξη οφείλεται στην επιµονή του γιου ενός εκδότη, του Χάρη Ψυχογιού, ο οποίος µε πολυετή παραµονή στις ΗΠΑ κατάφερε να σπάσει το αδιαπέραστο, για έναν Ελληνα, τείχος της Αpple και να την πείσει να υποστηρίξει και το ελληνικό αλφάβητο.

Δεδοµένου ότι δεν υπάρχει ελληνικό iΒookstore – όπως αντίστοιχα υπάρχει ελληνικό κατάστηµα iΤunes που προσφέρει ελληνική µουσική – ο έλληνας χρήστης των συγκεκριµένων συσκευών θα µπορεί να προµηθεύεται ελληνικούς τίτλους µέσω του αµερικανικού ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου.

Αυτό σταδιακά θα επιχειρήσουν να το κάνουν αρκετοί έλληνες εκδότες, αυτή τη στιγµή όµως οι Εκδόσεις Ψυχογιός που άνοιξαν το συγκεκριµένο µονοπάτι, διαθέτουν ήδη προς πώληση, εκεί, περί τους δέκα τίτλους και αναµένουν την έγκριση της Αpple για 150 ακόµη τίτλους.

Την ίδια στιγµή το ελληνικό ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο myeΒooks.gr έχει φτάσει να διαθέτει 556 τίτλους ελληνικών βιβλίων διαφόρων εκδοτών, που µπορούν να διαβαστούν τόσο σε υπολογιστές όσο και σε συσκευές ανάγνωσης. Ενώ στη µάχη των πωλήσεων ηλεκτρονικών βιβλίων µπαίνουν όλοι οι µεγάλοι εκδότες µέσω των ιστοσελίδων τους. Οι Εκδόσεις Πατάκη κάνουν πωλήσεις και από το σάιτ τους, το ίδιο και οι Εκδόσεις Ψυχογιός, ενώ αυτές τις µέρες άρχισαν πωλήσεις και οι Εκδόσεις Καστανιώτη που διαθέτουν στην ιστοσελίδα τους περί τους 20 τίτλους, συνήθως στην τιµή των 9,90 ευρώ.

Τα ηλεκτρονικά ράφια δεν διαθέτουν ακόµη πολλά βιβλία, αλλά οι εκδότες κάθε µέρα που περνάει, ψηφιοποι ούν όλο και περισσότερα σε µορφή αρχείου e-pub, µορφή που τείνει να επικρατήσει διεθνώς, καθώς διαβάζεται σχεδόν από όλες τις συσκευές ανάγνωσης. Από όλες, εκτός από µία από τις σηµαντικότερες, το Κindle της Αmazon, που έχει δικό του ψηφιακό αρχείο αλλά που αναµένεται, λένε οι ειδικοί, να υιοθετήσει και αυτό το συγκεκριµένο αρχείο, κάτι που θα ανοίξει την πόρτα και στα ελληνικά βιβλία να µπορούν να πωληθούν στις συγκεκριµένες δηµοφιλείς συσκευές.

Για τις τιµές υπάρχει διχογνωµία.

Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι µπορεί τα ηλεκτρονικά βιβλία να πωλούνται πολύ φτηνότερα από τα συµβατικά – ο εκδότης Νώντας Παπαγεωργίου (Μεταίχµιο) µιλάει και για 40% έκπτωση, κυρίως στα εκπαιδευτικά βοηθήµατα –, ο Χάρης Ψυχογιός υποστηρίζει όµως ότι η έκπτωση επί της λιανικής τιµής του έντυπου βιβλίου δεν µπορεί να είναι µεγαλύτερη του 20%.

«Αυτό συµβαίνει αφενός γιατί το µεγαλύτερο κόστος παραγωγής είναι άυλο – πνευµατικά δικαιώµατα, διορθώσεις, διαφήµιση κ.λπ. – αφετέρου γιατί ο ΦΠΑ για το ίδιο βιβλίο στην έντυπη µορφή είναι 4% και στην ηλεκτρονική 23%!».

Αξίζει να σηµειωθεί ότι το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Αmazon, στην αρχή απαιτούσε να καθορίζει εκείνο την τελική τιµή του βιβλίου και κρατούσε για τον εαυτό του το 50% της λιανικής τιµής. Η αποχώρηση του µεγάλου εκδοτικού οµίλου ΜακΜίλαν από τα ηλεκτρονικά του ράφια, άρνηση αρκετών εκδοτών να δώσουν στην Αmazon τα µπεστ σέλερ τους µε αυτούς τους όρους και η είσοδος της Αpple στην αγορά, που µείωσε τις απαιτήσεις για τον εαυτό της στο 30% επί της τελικής τιµής – την οποία πλέον καθορίζει, όπως και στην έντυπη µορφή, ο εκδότης – µετέβαλε άρδην το τοπίο.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ Ε-RΕΑDΕRS

Πρώτος στόχος τα παιδιά

Το διάβασµα παιδικών βιβλίων στο iΡad γίνεται διαδραστικό: το παιδί µπορεί  να ακούσει ήχους ή να εξαφανίσει αντικείµενα ακουµπώντας την οθόνη

Τη µάχη του βιβλίου στην παροχή ηλεκτρονικού περιεχοµένου κερδίζουν η Αmazon και η Αpple - οι συσκευές της τελευταίας, ως πολυχρηστικές, διατηρούν πάντως πλεονέκτηµα στον τοµέα του παιδικού βιβλίου

To Κindle, που βγήκε στην αγορά το 2007, και το iΡad, είναι οι δύο συσκευές που φαίνεται να επικρατούν στη µάχη των συσκευών ανάγνωσης. Πολλές άλλες συσκευές έχουν εξαφανιστεί από την αγορά µε την ταχύτητα που εµφανίστηκαν, ενώ µία ακόµη που ακολουθεί τώρα τα βήµατα του iΡad είναι το Galaxy της Samsung. «Ενας βασικός λόγος που οι δύο αυτοί πάροχοι περιεχοµένου, η Αmazon και η Αpple, επικρατούν είναι η αξιοπιστία του κλειδώµατος – περιορίζει την πειρατεία – αλλά και το γεγονός ότι αντίθετα µε άλλες συσκευές ανάγνωσης (e-readers) που φορτώνουν τα βιβλία µε τη µεσολάβηση υπολογιστών και USΒ, στο Κindle και το iΡad τα βιβλία φορτώνονται κατευθείαν στις συσκευές εντός δευτερολέπτων από την παραγγελία», εξηγεί ο Χάρης Ψυχογιός. «Το µειονέκτηµα είναι ότι το περιεχόµενο συνεχίζει να το ορίζει, µέχρι έναν βαθµό, η Αmazon και η Αpple, πράγµα που σηµαίνει ότι αν, για κάποιον λόγο, αποφασίσουν να αποσύρουν έναν τίτλο από τα ράφια τους, θα εξαφανιστεί και από τις συσκευές!».

Εντυπωσιακή, στο iΡad, είναι η ανάγνωση παιδικών βιβλίων. Το πρώτο ελληνικό παιδικό βιβλίο που κυκλοφόρησε για τις συσκευές αυτές είναι το «Ενα καινούριο ζωάκι» ή «Α new Ρένας Ρώσση - Ζαΐρη. Στο iΡad γίνεται διαδραστικό: ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ακούσει ήχους ή να εξαφανίσει αντικείµενα, ανάλογα µε το σηµείο στο οποίο ακουµπά στην οθόνη. Εχει επίσης τη δυνατότητα να δει µόνο τις εικόνες χωρίς κείµενο, µόνο το κείµενο χωρίς τις εικόνες ή να προσθέσει και αφήγηση, µε ηχογραφηµένη φωνή, και όλα αυτά και στα ελληνικά και στα αγγλικά. Στο άµεσο µέλλον, λέει ο Χάρης Ψυχογιός, θα προστεθούν τα ισπανικά αλλά και τα κινεζικά, καθώς το βιβλίο παρουσιάζει ενδιαφέρον από τους καταναλωτές και στην Ασία! Αναγνώστες µάλιστα του βιβλίου, από τις ΗΠΑ, έχουν ήδη κάνει και σχόλια, ευχαριστώντας τον εκδότη που τους δίνει τη δυνατότητα να διαβάσουν ελληνικά βιβλία σε άλλη χώρα.

  • Το περιεχόµενο των e-readers ορίζουν η Αmazon και η Αpple. Αν αποφασίσουν να αποσύρουν έναν τίτλο, θα εξαφανιστεί και από τις συσκευές!
  • Ο γρίφος του iΡad

    Δηµήτρης Πεφάνης

    Συσκευή-κλειδί στην ανάπτυξη και των ελληνικών ηλεκτρονικών βιβλίων είναι το iΡad της Αpple και συνηγορούν σε αυτό το µέγεθός του, η ευκρίνεια της οθόνης αλλά και η ευκολία στο κατέβασµα των ψηφιακών βιβλίων µέσα από το iΤunes. Εντούτοις, η ηµεροµηνία άφιξής του στην Ελλάδα παραµένει επτασφράγιστο µυστικό καθώς ούτε η iSquare, αντιπρόσωπος της Αpple στην Ελλάδα, ούτε η µητρική εταιρεία έχουν δώσει επίσηµα στοιχεία.

    Η κίνηση πάντως που έκαναν οι Εκδόσεις Ψυχογιός να αναπτύξουν το απαιτούµενο λογισµικό για την ανάγνωση των e-books είναι ένα µεγάλο πρώτο βήµα, καθώς η πλήρης υποστήριξη των ελληνικών είναι προαπαιτούµενο για την κυκλοφορία του iΡad στην Ελλάδα. Ηδη γίνονται διαπραγµατεύσεις ανάµεσα στην Αpple, στις αλυσίδες λιανικής και στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να καθοριστούν η τιµολογιακή πολιτική και τα προγράµµατα σύνδεσης στο Ιnternet. Ανεπίσηµες πληροφορίες στα fora των φίλων του Μac κάνουν λόγο πάντως για άφιξη λίγο πριν από τις γιορτές ή, στη χειρότερη περίπτωση, το πρώτο τρίµηνο του 2011. Κανείς όµως δεν µπορεί να το πει µε βεβαιότητα, καθώς πιθανότατα η διάθεσή του στην Ελλάδα θα συνδυαστεί µε άλλες χώρες της Ευρώπης και όχι µόνο.