Οι Αμερικανοί με ένα τάμπλετ ξεχνιούνται

Αγγελική Μπουμπούκα, εφ. Ελευθεροτυπία, 29/10/2011

Μια νέα κατηγορία χρηστών με ιδιαίτερες συνήθειες στην κατανάλωση ειδήσεων και ευδιάκριτη προτίμηση στην οθόνη αφής αντί του χαρτιού, αποτυπώνει το Ερευνητικό Ινστιτούτο Pew, με μια έρευνά του μεταξύ των κατόχων tablets.

Η πρώτη αυτή αποτύπωση αφορά μόνο τις ΗΠΑ, όπου τα γκάτζετ διεισδύουν νωρίτερα και η αγορά σπεύδει να καταμετρήσει συνήθειες. Ετσι, ενάμιση χρόνο μετά την κυκλοφορία του iPad (που έχει μερίδιο 81% στην αγορά), ταμπλέτες φαίνεται να χρησιμοποιεί το 11% των ενηλίκων στις ΗΠΑ (και μεταξύ αυτών το 77% καθημερινά). Περισσότεροι από τους μισούς (53%) εξ αυτών τις αξιοποιούν καθημερινά για την κατανάλωση ειδήσεων (ανάγνωση από ειδήσεις σε τίτλους μέχρι αναλύσεις σε βάθος). Ποσοστό και πάλι 77% τις χρησιμοποιούν τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα για ειδήσεις. Πάνω από τους μισούς λένε ότι χάρη στη συγκεκριμένη συσκευή έχουν αυξήσει τις ώρες που αφιερώνουν στην ενημέρωση.

Άλλες δημοφιλείς καθημερινές δραστηριότητες είναι η ανταλλαγή e-mails (54%), η κοινωνική δικτύωση (39%), τα παιχνίδια (30%), η ανάγνωση βιβλίων (17%), η παρακολούθηση ταινιών και βίντεο (13%). Στην κορυφή όλων, όμως, είναι το σερφάρισμα γενικώς (67%).

Η μεγάλη πρόκληση για τους παράγοντες της αγοράς εξακολουθεί να είναι η επιβεβαίωση της επαναλαμβανόμενης διαπίστωσης ότι οι χρήστες και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ιδιαίτερα διατεθειμένοι να πληρώσουν για το περιεχόμενο. Μόνο 14% έχει πληρώσει για πρόσβαση σε ειδήσεις, ενώ 23% έχει κάποια συνδρομή σε έντυπες εφημερίδες ή περιοδικά, η οποία περιλαμβάνει και πρόσβαση σε online περιεχόμενο. Ποσοστό 77% όσων δεν έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα δηλώνει ότι δεν θα έδινε ούτε 5 δολάρια για πρόσβαση σε ειδήσεις.

Την ίδια ώρα ένας στους πέντε (21%) διαβάζει βιβλία σε τάμπλετ τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα, ενώ 48% δεν το κάνει ποτέ. Μεταξύ αυτών που είχαν διαβάσει κάποιο ψηφιακό βιβλίο σε τάμπλετ σχεδόν οι μισοί (46%) είχαν διαβάσει και ένα τουλάχιστον έντυπο. Γενικά έντυπο βιβλίο είχε διαβάσει το 55% του συνόλου των ερωτηθέντων. Τα σημαντικότερα κίνητρα για όσους δοκίμασαν την ψηφιακή ανάγνωση ήταν η φορητότητα της συσκευής, η επιθυμία να πειραματιστούν με την τεχνολογία και η καλύτερη εμπειρία ανάγνωσης (π.χ. δυνατότητα μεγέθυνσης γραμμάτων).