Πρωτοποριακό e-reader

Κώστας Δεκηγιάννης, εφ. Καθημερινή, 4/12/2011

Το Kyobo ereader δεν κουράζει τα μάτια και ... διαβάζεται σε εξωτερικούς χώρους

Η οθόνη αξιοποιεί το εξωτερικό φως με διαφορετικό τρόπο από τα υπόλοιπα μόνιτορ e-paper αντιγράφοντας τον φυσικό μηχανισμό.

Ο κανόνας είναι πως τα e-reader –οι συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης, στις οποίες μπορεί κανείς να αποθηκεύσει και να διαβάσει χιλιάδες βιβλία κι άλλα έντυπα σε ψηφιακή μορφή– απευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά σε «βιβλιοφάγους». Κι αυτό εξαιτίας των οθονών «ηλεκτρονικού χαρτιού» («e-paper») που χρησιμοποιούν όλα ανεξαιρέτως τα μοντέλα, όπως τα Amazon Kindle και Sony Reader. Μοντέλα που, αν και παραμένουν ευανάγνωστα ακόμη και κάτω από τον δυνατό ήλιο και χρειάζονται ελάχιστο ρεύμα, είναι ασπρόμαυρα και δεν μπορούν να προβάλλουν βίντεο.

Πέρα από την καινοτομία, το Kyobo ereader ξεκινά από τα 265 δολάρια.

Με συνέπεια, όσοι θέλουν μία φορητή συσκευή για να σερφάρουν στο Ιντερνετ και να παρακολουθούν ταινίες, πέρα από το να διαβάζουν, πρέπει υποχρεωτικά να αγοράσουν κάποιο tablet PC με οθόνη LCD. Η εταιρεία Qualcomm όμως, ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως κατασκευαστές επεξεργαστών για tablet PC και smartphone, έχει αναπτύξει έναν πρωτοποριακό τύπο μόνιτορ «ηλεκτρονικού χαρτιού» που έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα. Με το όνομα Mirasol, το μόνιτορ αυτό έκανε μάλιστα ντεμπούτο την περασμένη εβδομάδα στη Νότια Κορέα, στο νέο e-reader του τοπικού εκδοτικού οίκου Kyobo. Η 5,7 ιντσών οθόνη Mirasol είναι τεχνολογίας αφής και λειτουργεί με τη λογική του e-paper αφού, εκτός από τις περιπτώσεις όπου βρίσκεται σε σκοτάδι, φωτίζεται από το φως του περιβάλλοντος που πέφτει πάνω της, όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης.

Αυτό σημαίνει πως το Kyobo ereader δεν κουράζει τα μάτια, επιτρέπει το άνετο διάβασμα σε εξωτερικούς χώρους, και έχει περιορισμένες απαιτήσεις σε ηλεκτρική ενέργεια. Ανεξάρτητες μελέτες έδειξαν πως, με μία μόνο φόρτιση, το εν λόγω μοντέλο μπορεί να σερφάρει στο Ιντερνετ για τουλάχιστον διπλάσιο χρόνο από έναν «υπολογιστή-ταμπλέτα» ίδιων διαστάσεων. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η οθόνη Mirasol αξιοποιεί το εξωτερικό φως με διαφορετικό τρόπο από τα υπόλοιπα μόνιτορ e-paper αντιγράφοντας τον φυσικό μηχανισμό που κάνει τα φτερά της πεταλούδας να ιριδίζουν στον ήλιο.

Πιο συγκεκριμένα, σε κάθε pixel της οθόνης αντιστοιχούν τρεις τουλάχιστον μικροσκοπικές οπτικές κοιλότητες οι οποίες έχουν διαφορετικό πάχος, ώστε κάθε μία να λειτουργεί σαν ατελής καθρέφτης και να αντανακλά από το εξωτερικό φως ένα από τα τρία βασικά χρώματα. Αλλάζοντας τη φωτεινότητα των κοιλοτήτων με την κατάλληλη ηλεκτρική τάση, κάθε pixel «βάφεται» στην επιθυμητή απόχρωση, με αποτέλεσμα το e-reader να εμφανίζει και έγχρωμες εικόνες – με «τόσο ζωηρά χρώματα όσο και οι σελίδες ενός τυπωμένου περιοδικού», όπως έγραφε πρόσφατα το περιοδικό Technology Review, εξετάζοντας τη συσκευή. Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο μπορεί να γίνεται αρκετά γρήγορη εναλλαγή των καρέ στην οθόνη, για να απεικονίζεται και βίντεο. Το Kyobo ereader διαθέτει ανάλυση 1024Χ 768 pixel και επεξεργαστή χρονισμένο στο 1 GHZ, ενώ «τρέχει» μία ειδική έκδοση του λειτουργικού Android 2.3 (Gingerbread). Ισως όμως ακόμη πιο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η τιμή του, η οποία ξεκινά από τα 265 δολάρια – γεγονός που αποδεικνύει ότι η Qualcomm ξεπέρασε το πρόβλημα του υψηλού κόστους, που την έκανε να καθυστερήσει το λανσάρισμα της οθόνης Mirasol.

Επίσης, η εταιρεία φαίνεται πως αντιμετώπισε όλες τις τεχνικές ατέλειες που την ανάγκασαν τον περασμένο Ιούνιο να αναβάλει την κυκλοφορία της πρώτης συσκευής με την καινοτόμο οθόνη «ηλεκτρονικού χαρτιού». Και, παρόλο που δεν ανακοίνωσε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, είναι σίγουρο πως ανάλογα e-reader θα κυκλοφορήσουν σύντομα και σε άλλες χώρες. Αλλωστε, η Qualcomm υποστηρίζει πως το Kyobo ereader δίνει απλώς μία πρόγευση για τις δυνατότητες της τεχνολογίας, την οποία σύντομα θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο ώστε οι οθόνες της να μην περιοριστούν στις συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης, αλλά να αντικαταστήσουν τα πάνελ LCD που χρησιμοποιούν σήμερα τα κορυφαία tablet PC και τα smartphone. Και σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο μαζικής παραγωγής οθονών στην Ταϊβάν, με σκοπό από τα μέσα της επόμενης χρονιάς οι πρώτοι «υπολογιστές-ταμπλέτες» και «έξυπνα» τηλέφωνα με μόνιτορ Mirasol να κάνουν την εμφάνισή τους στην παγκόσμια αγορά.