Πρώτη εκπαιδευτική ώρα Μαθηματικά; Όχι, σινεμά!

Εφημερίδα Τα Νέα, 7/11/2006

Ενθουσιασμένοι οι πρώτοι μαθητές-θεατές του προγράμματος «Πρώτη ώρα σινεμά»

Σινεφίλ από τα θρανία θέλει να δημιουργήσει το πρόγραμμα «Πρώτη ώρα σινεμά», για το οποίο οι πρώτοι μαθητές Λυκείων δείχνουν ενθουσιασμένοι. Γιατί «παιδεία δεν είναι μόνο η Φιλολογία, τα Μαθηματικά, η Φυσική, η Έκθεση, αλλά και η Τέχνη, όπως η παρακολούθηση μιας καλής ταινίας», όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Φυσικής Γιώργος Μιχαλόπουλος που με την τάξη του, τη Β' Λυκείου του εκπαιδευτηρίου Καίσαρη της Βάρης, παρακολούθησαν την ταινία της Πένης Παναγιωτοπούλου «Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: ο μπαμπάς μου» στον «Απόλλωνα» -στην πρεμιέρα του νέου προγράμματος «Πρώτη ώρα σινεμά» που οργανώνουν οι «Νύχτες Πρεμιέρας» και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Ήδη έχουν επιλεγεί 40 ταινίες από κλασικές σαν τον «Μεγάλο δικτάτορα» του Τσάπλιν, έως πρόσφατες («Μπίλι Έλιοτ», «Τα παιδιά της χορωδίας» κ.ά.) και δέκα ελληνικές («Κάλπικη λίρα», «Ο θίασος» κ.ά.).

Το πρόγραμμα συνοδεύεται από αναλυτικό έντυπο με την «αλφα-βήτα» της Έβδομης τέχνης και την ιστορία της. Κάθε Γυμνάσιο-Λύκειο επιλέγει ταινία και οι προβολές γίνονται σε κοντινή αίθουσα με συμβολικό εισιτήριο 3 ευρώ για να «μάθουν όλο το σύστημα λειτουργίας της κινηματογραφικής αίθουσας και να την αγαπήσει, να μην πάρει αυτό το πρόγραμμα ως "κοπάνα"», μας ανέφερε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, διευθυντής του προγράμματος.

Μετά την προβολή, η σκηνοθέτις Πένη Παναγιωτοπούλου με τον ήρωα της ταινίας της «Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: ο μπαμπάς μου», τον οκτάχρονο, τότε, και 13χρονο σήμερα Γιώργο Καραγιάννη, μίλησαν με τους μαθητές. «Αν σκεφτείς ότι πολλά νέα παιδιά - στην περιφέρεια κυρίως - δεν έχουν πάει ποτέ να δουν ταινία σε κινηματογραφική αίθουσα, το πρόγραμμα αυτό είναι πολύ χρήσιμο, ενώ σου δίνεται η ευκαιρία να δεις και κάποιες πολύ καλές ταινίες που δεν παίζονται συχνά», είπε η Δωρίτα Τσουρουτσόγλου (Β' Λυκείου).

«Πολύ συγκινητική ταινία και πολύ ωραία η ιδέα του προγράμματος», πρόσθεσε η Χριστίνα Χαραλαμποπούλου. «Γιατί δίνει την ευκαιρία σε παιδιά να δουν ταινίες που δεν τις βρίσκεις στην τηλεόραση ή στα multiplex». Και ο Δημήτρης Κλείμεντος είπε πως «απ' ό,τι φαίνεται, αυτό το πρόγραμμα θα είναι διαφορετικής νοοτροπίας από το "πάμε σινεμά για να σπάσουμε πλάκα, να φάμε ποπ-κορν και να στέλνουμε μηνύματα με το κινητό την ώρα της προβολής"».

Το πιλοτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε σχολεία της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Αστυπάλαιας, Ιθάκης, Σουφλίου.