Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ διακτινίζεται

Σάκης Αποστολάκης, εφ. Ελευθεροτυπία, 4/3/2011

Σε τρεις πόλεις στην Ελλάδα (Κέρκυρα, Ρέθυμνο, Πάτρα) και σε μία στην Κύπρο (Λευκωσία) θα προβάλλεται ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή του στη Θεσσαλονίκη το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ (11 ώς 20 Μαρτίου).

«Ο μικρός Μιρ - Δέκα χρόνια στο Αφγανιστάν» του Φιλ Γκράμπσκι

Το κοινό στις πόλεις αυτές θα μπορεί να παρακολουθήσει δωρεάν τις βραδινές προβολές (8 μ.μ.) αλλά και να συμμετάσχει ενεργά στις συζητήσεις με τους δημιουργούς, που ακολουθούν. «Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κάνει ένα βήμα στο μέλλον» δήλωσε χθες, κατά την παρουσίαση του προγράμματος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημήτρης Εϊπίδης.

Το πιλοτικό πρόγραμμα Live Streaming Project, που στηρίζεται σε οπτικές ίνες, δίνει στο φεστιβάλ τη δυνατότητα να μεταδοθεί ταυτόχρονα σε θεατές μακριά από τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια παγκόσμια καινοτομία, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων του ΑΠΘ, με διευθυντή τον καθηγητή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, Γιώργο Παπανικολάου. Το πρώτο βήμα είχε γίνει στο παρελθόν, όταν ο Νόαμ Τσόμσκι συζήτησε με το κοινό του φεστιβάλ σε ζωντανή σύνδεση, μέσω ISDN, με το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ στη Βοστόνη.

Παράλληλα ο Δημήτρης Εϊπίδης θέλει να «γυρίσει» το φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη. Στόχος του, όπως δήλωσε, είναι η έδρα του οργανισμού του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να εγκατασταθεί στην πόλη που το φιλοξενεί. «Διαφωνούσα πάντα με το να διοργανώνεται το φεστιβάλ από την Αθήνα. Πρέπει να διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη για τη Θεσσαλονίκη» είπε. Σκοπός του είναι να παραμείνει στην Αθήνα μόνο ένα τμήμα, αρμόδιο για τις επαφές με το ΥΠΠΟΤ και τους χορηγούς.

Στο φετινό φεστιβάλ η οικονομική κρίση έχει επιπτώσεις. «Λόγω της κρίσης, το βραβείο θα είναι τιμητικό και δεν θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο. Εδώ χρωστάμε παλιότερα βραβεία και των δύο φεστιβάλ. Ελπίζω να επανέλθουμε στην προηγούμενη κατάσταση» δήλωσε ο Δ. Εϊπίδης. Θα προβληθούν 225 ταινίες: 149 στο διεθνές πρόγραμμα, 43 στο Ελληνικό Πανόραμα, 33 στα αφιερώματα και 13 στα παιδικά προγράμματα. Αλλες 13 ελληνικές ταινίες είναι διάσπαρτες στα υπόλοιπα προγράμματα, δηλαδή από τις 115 που υποβλήθηκαν, θα προβληθούν συνολικά 67.

Η διοργάνωση θα ανοίξει το βράδυ της Παρασκευής με την ταινία «My Sweet Canary» («Καναρίνι μου γλυκό»), του Ισραηλινού σκηνοθέτη Ρόι Σερ, με θέμα τη ζωή και την ανεπανάληπτη μουσική πορεία της Ρόζας Εσκενάζυ, της θρυλικής μορφής του ρεμπέτικου. Τρεις νέοι μουσικοί πραγματοποιούν ένα οδοιπορικό από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ακολουθώντας τα μουσικά ίχνη της μέχρι τό θάνατό της, το 1980, αποκαλύπτοντας τις κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις του ρεμπέτικου ως φαινομένου και περιδιαβαίνοντας τις σύγχρονες μουσικές σκηνές, όπου αναβιώνουν παγκοσμίως τα τραγούδια της. Συμμετέχει η, πολύ αγαπητή στην Ελλάδα, Ισραηλινή τραγουδίστρια Γιασμίν Λεβί, η οποία τραγουδά κάποια από τα διάσημα τραγούδια της Ρ. Εσκενάζυ, όπως το «Καναρίνι» και το «Ελενίτσα μου», διασκευασμένα στη γλώσσα των Ισπανοεβραίων, τη λαντίνο. Τραγουδούν ακόμη η Ελληνοκύπρια Μάρθα Λιούις και η Τουρκάλα Μεχτάρπ Ντεμίρ, ενώ οι μουσικοί προέρχονται από το Ισραήλ και την Τουρκία. Γυρίσματα έγιναν στο Λονδίνο, την Ιερουσαλήμ, την Κωνσταντινούπολη, την αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης, την Αθήνα, αλλά και το Στόμιο Κορινθίας όπου βρίσκεται ο τάφος της Ρ. Εσκενάζυ.

Θα βραβευτεί η διευθύντρια του Φεστιβάλ του Αμστερνταμ, Αλι Ντερκς, για την προσφορά της στο κινηματογραφικό είδος -το φεστιβάλ της είναι το μεγαλύτερο του κόσμου. Θα υπάρξουν εκθέσεις και masterclasses. Στο πρόγραμμα «Αγορά» θα πάρουν μέρος 60 αγοραστές και θα συμμετάσχουν 520 ταινίες. Το φεστιβάλ συνεχίζει το θεσμό των δύο υποτροφιών (5.000 ευρώ η καθεμιά) για μετανάστες σπουδαστές στον κινηματογράφο.