H κινηματογραφική καριέρα του Μίκυ

Ιωάννης Ζουμπουλάκης, εφ. Το Βήμα, 25/6/2006


Σκηνή από την ταινία του Γουόλτ Ντίσνεϊ «Φαντασία»


Αν και ξεκίνησε με 40 δολάρια και μερικά σκίτσα στην τσέπη, ο Γουόλτ Ντίσνεϊ, ο πατέρας του Μίκυ Μάους, σύντομα έγινε αυτοκράτορας της αμερικανικής βιομηχανίας του θεάματος. Μια εμβληματική φιγούρα ανάμεσα στους πιονέρους του κινηματογράφου. Ο Ντίσνεϊ είναι ο άνθρωπος που είχε την έμπνευση να δώσει ανθρώπινη συμπεριφορά στα ζώα κάνοντας Τέχνη το κινούμενο σχέδιο. Λέγεται μάλιστα ότι η αγάπη του Ντίσνεϊ για τα ζώα αρχίζει την εποχή που κατά λάθος σκότωσε μια κουκουβάγια, οπότε και ορκίστηκε να μην πειράξει ποτέ ζώο.

Τύποις, η σταδιοδρομία του Ντίσνεϊ αρχίζει τη δεκαετία του '20, όταν μετακόμισε στο Χόλιγουντ. Αφετηρία της δημιουργικής περιόδου του όμως είναι η εποχή που, αγροτόπαιδο ακόμη στη Μαρσελίν του Μιζούρι, ο Ντίσνεϊ όχι μόνο ζωγράφιζε αλλά και πωλούσε τα σχέδιά του. H γνωριμία του Ντίσνεϊ με τον καρτουνίστα Ουμπ Αϊγουερκς υπήρξε καταλυτική. Το πρώτο μικρού μήκους καρτούν τους χρονολογείται το 1920. Τρία χρόνια αργότερα ο Ντίσνεϊ, ο αδελφός του Ρόι και ο Αϊγουερκς βρέθηκαν στο Χόλιγουντ και το 1928 «γεννήθηκε» ο Μίκυ Μάους μετά τον λαγό Όσβαλντ, πρώτη επιτυχία του Ντίσνεϊ. Αξίζει να ειπωθεί ότι ο Μίκυ δημιουργήθηκε με μοντέλο τον Όσβαλντ. Το περίφημο «Steamboat Willie» (1928) με πρωταγωνιστή τον Μίκυ άνοιξε στο ποντίκι και στον δημιουργό του την πόρτα προς την επιτυχία. Σε αυτό συνέβαλε το ότι ο Ντίσνεϊ είχε τη φαεινή ιδέα να προσθέσει (για πρώτη φορά στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων) ήχο. Κάπως έτσι άρχισε να δημιουργείται ο ζωολογικός κήπος του Γουόλτ Ντίσνεϊ.

Τη δεκαετία του '40 ο Γουόλτ Ντίσνεϊ αγγίζει το δημιουργικό ζενίθ του με τις ταινίες «Μπάμπι», «Ντάμπο», «Πινόκιο» και το αριστούργημά του, τη «Φαντασία», έναν ανεπανάληπτο συνδυασμό κλασικής μουσικής με κινούμενα σχέδια. Εργα των Μπετόβεν, Σοστακόβιτς, Τσαϊκόφσκι και Στραβίνσκι παρέδωσαν ιπποπόταμους, ελέφαντες και άλλα ζώα στη δίνη ενός τρελού χορού. Σκουπόξυλα έκαναν τα δικά τους και ο Μίκυ Μάους κρατούσε τον ρόλο του συντονιστή δίνοντας οδηγίες ακόμη και στον μαέστρο Λέοπολντ Στοκόφσκι!

Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ πέθανε στις 15 Δεκεμβρίου του 1966 αφήνοντας πίσω του ογδόντα μία μεγάλου μήκους ταινίες και αμέτρητες μικρού (η τελευταία ταινία που επέβλεψε προσωπικά ήταν το «Βιβλίο της ζούγκλας»). Απέσπασε παραπάνω από 950 διακρίσεις ενώ τα προσωπικά Όσκαρ που ο δημιουργός κέρδισε είναι τριάντα δύο! Ένα από τα μότο του Ντίσνεϊ ήταν: «Προτιμώ να ψυχαγωγώ με την ελπίδα ότι ο κόσμος θα διδαχθεί από το να διδάσκω με την ελπίδα ότι ο κόσμος θα ψυχαγωγηθεί». Ως το τέλος του το τήρησε κατά γράμμα.