Ἱερὰ Μονὴ Ρουσάνου

Ἅγια Μετέωρα: Οἱ οὐρανογείτονες βράχοι

Στις 13 Δεκεμβρίου 2017 κυκλοφόρησε το βιβλίο της Ιεράς Μονής Ρουσάνου με τίτλο «Ἅγια Μετέωρα: Οἱ οὐρανογείτονες βράχοι» από τον εκδοτικό οίκο Μίλητος (ISBN: 978-960-464-911-2). Συγγραφέας του είναι ο Καλαμπακιώτης φιλόλογος Σπυρίδων Βλιώρας.

Στην αρχή ο πρόλογος της γερόντισσας Φιλοθέης και η εισαγωγή δίνουν στον αναγνώστη την ευκαιρία να αντιληφθεί την μεγαλοσύνη του μοναστικού συμπλέγματος και του ανυπέρβλητου φυσικού τοπίου. Ακολουθεί μια αναδρομή στο γεωλογικό φαινόμενο του σχηματισμού των βράχων και του θαυμαστού μετεωρικού γεωτοπίου.

Στη συνέχεια ο αναγνώστης θα βρει μία ευσύνοπτη καταγραφή της μακραίωνης ιστορικής πορείας των μετεωρίτικων μονών και μια συνοπτική περιγραφή της σημερινής παρουσίας και κατάστασης των έξι σημαντικότερων αγιομετεωρίτικων μοναστηριών: Ρουσάνου, Μεγάλου Μετεώρου, Βαρλαάμ, Αγίου Στεφάνου, Αγίας Τριάδος και Αγίου Νικολάου Αναπαυσά.

Τέλος αναφέρονται ονομαστικά και οι υπόλοιπες μονές, μονύδρια, κελλία, ερημητήρια ή ασκητήρια που υπήρξαν κάποια στιγμή στα Μετέωρα, αλλά σήμερα έχουν ερημωθεί, ενώ ορισμένα είναι γνωστά μόνο από αναφορές σε παλαιά έγγραφα ή κώδικες, χωρίς όμως να είναι γνωστή η ακριβής τους τοποθεσία. Ο σχετικός χάρτης που παρατίθεται θα βοηθήσει τον αναγνώστη να αντιληφθεί πού ακριβώς βρισκόταν το κάθε μοναστήρι ή ασκητήριο.

Το βιβλίο «ἀφιεροῦται εὐλαβῶς καὶ εὐγνωμόνως στοὺς δύο μεγάλους εὐεργέτες τῆς Λιθοπόλεως τῶν Ἁγίων Μετεώρων, ἀειμνήστους Μητροπολίτες, Σταγῶν καὶ Μετεώρων Σεραφείμ, τὸν ἄρτι ἐκλιπόντα, καὶ Τρίκκης καὶ Σταγῶν κυρὸν Διονύσιον».

Ετοιμάζονται και πρόκειται σε λίγο καιρό να κυκλοφορήσουν μεταφράσεις του σε διάφορες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ρουμάνικα, ρώσικα κ.ά.