Διακοπές: με άριστα οι Έλληνες μαθητές

Απόστολος Λακασάς, εφ. Καθημερινή, 31/7/2005

Μαζί με τους Ισπανούς και τους Εσθονούς έχουν τη μεγαλύτερη θερινή ανάπαυλα

Έχουν το... καλύτερο καλοκαίρι της Ευρώπης, έχουν και τις μεγαλύτερες διακοπές για να το χαρούν. O λόγος για τους Έλληνες μαθητές και τον χρόνο των καλοκαιρινών τους διακοπών. Διαρκούν περίπου τρεις μήνες, με αποτέλεσμα οι Έλληνες μαθητές –μαζί με τους συνομηλίκους τους από την Εσθονία και την Ισπανία– να βρίσκονται στην πρώτη θέση της σχετικής ευρωπαϊκής λίστας. Μάλιστα, ευνοημένοι είναι οι Έλληνες μαθητές και κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Και αυτό διότι έχουν άλλες τέσσερις εβδομάδες διακοπών τα Χριστούγεννα και το Πάσχα (από δύο εβδομάδες αντιστοίχως) και τρεις εθνικές εορτές - αργίες.

Τα στοιχεία αυτά είναι από την τελευταία (παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη) έκθεση του ευρωπαϊκού δικτύου εκπαιδευτικών πληροφοριών «Eυρυδίκη», οι αρμόδιοι του οποίου - στο πνεύμα της εποχής - καταπιάστηκαν με τις διακοπές στα σχολικά συστήματα της Ευρώπης.

Τρεις μήνες

Έτσι, τα Ελληνόπουλα που άρχισαν τις διακοπές τους από τις 15 Ιουνίου φέτος θα ξεκουραστούν μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου καθώς τότε αρχίζει το επόμενο σχολικό έτος. Σύνολο διακοπών, δηλαδή, περίπου τρεις μήνες για τους μαθητές του δημοτικού και του γυμνασίου. Στο λύκειο, μάλλον το διάστημα είναι στην πράξη μικρότερο, αφού οι μαθητές περιορίζουν το χρόνο των διακοπών τους για να αρχίσουν τα μαθήματα προετοιμασίας τους για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια. Τυπικά, πάντως, ο χρόνος διακοπών είναι ο ίδιος με τους μαθητές των μικρότερων τάξεων.

Ίδιο περίπου χρόνο διακοπών έχουν και οι μαθητές από την Εσθονία και τη μεσογειακή Ισπανία. Στην Εσθονία τελειώνουν το σχολικό έτος περί τις 5 Ιουνίου και επιστρέφουν στα θρανία στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Στην Ισπανία η λήξη του σχολικού έτους ορίζεται το τρίτο δεκαήμερο Ιουνίου, και η έναρξη του επόμενου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Στον αντίποδα, οι μαθητές με τις λιγότερες καλοκαιρινές διακοπές είναι οι Δανοί. Μόλις που ξεπερνούν τον ένα μήνα, αφού τελειώνουν το σχολικό έτος την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου και επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες γύρω στην 1η Αυγούστου. Βέβαια, το υπουργείο Παιδείας της χώρας μπορεί να επεκτείνει με απόφασή του το χρόνο των θερινών διακοπών κατά - το πολύ - δύο εβδομάδες. Το αργότερο, δηλαδή, μέσα Αυγούστου μαθητές και καθηγητές βρίσκονται στις θέσεις τους.

Βέβαια, δεν λείπουν οι ανάπαυλες κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Το μεγαλύτερο χρόνο διακοπών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους έχουν οι Βρετανοί, αφού σταματούν για μία εβδομάδα το φθινόπωρο, δύο εβδομάδες τα Χριστούγεννα, μία εβδομάδα στα τέλη Φεβρουαρίου και δύο εβδομάδες την άνοιξη - μία για το Πάσχα και μία στα τέλη Μαΐου. Αλλά στη Βρετανία έχουν μόλις έξι εβδομάδες θερινών διακοπών. Ακολουθούν οι Βέλγοι και οι Σουηδοί με συνολικά έξι εβδομάδες διακοπών, διάσπαρτων κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Στην Αυστρία έχουν συνολικά τέσσερις εβδομάδες κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους για να χαρούν τα... πανέμορφα χιονισμένα τοπία των Άλπεων.

Τέλος, ως προς τις εθνικές εορτές και αργίες οι πιο «ευνοημένοι» μαθητές είναι εκείνοι στην Κύπρο και το Λιχτενστάιν. Έχουν έντεκα και οκτώ εθνικές αργίες αντιστοίχως. Ακολουθούν η Αυστρία, η Πολωνία και η Σλοβακία με επτά εθνικές εορτές και αργίες έκαστη.