Τσιπς, γαριδάκια και TV...

Γιώργος Κιούσης, εφ. Ελευθεροτυπία, 6/9/2005

ΥΠΕΡΒΑΡΟ ένα στα 3 παιδιά πριν ακόμη πάει στο νηπιαγωγείο, πρόβλημα τα σχολικά κυλικεία

Τι τρώνε τα παιδιά

στο σχολείο

 

%

Παγωτά 65
Τοστ 57
Γαριδάκια 56
Κόκα-κόλα 53
Πατατάκια 49
Μπισκότα 48
Τυρόπιτες 45
Χυμοί 38
Ξηροί καρποί 37
Σοκολάτες 36
Καραμέλες 32
Γάλα-Γιαούρτι 21

Τέσσερα στα δέκα Ελληνόπουλα -ηλικίας 9 έως 18 χρόνων- είναι παχύσαρκα και ένα στα τρία παιδιά είναι υπέρβαρο πριν ακόμα πάει στο νηπιαγωγείο.

Το 70% των παιδιών που παρακολουθούν τηλεόραση καταναλώνει παγωτό και τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη, το 56% τρώει στο σχολείο γαριδάκια, το 53% πίνει κόκα-κόλα και μόλις το 21% έχει μαζί του στο σχολείο γάλα.

Τον κώδωνα του κινδύνου σε γονείς και δασκάλους κρούει το Ινστιτούτο Καταναλωτών εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς τονίζοντας το ρόλο της διατροφής στην παιδική ηλικία ως καθοριστικό για τη σωματική και πνευματική εξέλιξη του ατόμου.

Τι πταίει

«Η έλλειψη υγιεινής διατροφής και η διαμόρφωση μη σωστών διατροφικών συνηθειών συμβάλλουν σημαντικά στην παχυσαρκία», σημειώνει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Κώστας Τσέκερης. «Η ανυπαρξία χώρων παιχνιδιού, η έλλειψη χρόνου των γονέων και η απουσία επικοινωνίας παιδιών-γειτόνων, η τηλεόραση αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα απασχόλησης, ψυχαγωγίας και διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Στη χώρα μας φαίνεται ότι υπάρχει μια από τις υψηλότερες σε χρόνο τηλεθεάσεις στην Ευρώπη, όσον αφορά τα παιδιά, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 30 ώρες την εβδομάδα. Αυτές οι ώρες είναι ώρες απουσίας σωματικής και πνευματικής άσκησης και συνοδεύονται από άκριτη και μηχανιστική κατανάλωση περιττών -ποσοτικά και ποιοτικά- «εύκολων τροφίμων».

Και τι περιέχουν αυτά σε λίπος (ανά 100 γραμμάρια)

Γαριδάκια 35
Μπισκότα με σοκολάτα 38
Παγωτό 70
Πατάτες τηγανητές 36,4
Σοκολάτα γάλακτος 30
Σοκολάτα με αμύγδαλα 34
Τσιπς 35
Τυρογαριδάκια 46
Χάμπουργκερ με τυρί 11,5

Οι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τη διατροφική διαιτητική συμπεριφορά των μαθητών, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, είναι οι εξής:

*Η μη λήψη επαρκούς πρωινού στο σπίτι.

*Η μη λήψη κολατσιού από το σπίτι.

*Η αυτονόμησή τους ως καταναλωτών εξαιτίας των εξοργιστικά υψηλών ποσών τα οποία τους δίδονται ως χαρτζιλίκι.

*Η αύξηση της συμμετοχής του έτοιμου φαγητού από τα ταχυφαγεία.

*Η υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης.

*Η ουσιαστική κατάργηση της «ώρας του φαγητού» στην οικογένεια.

*Το κόστος ζωής (το οποίο οδηγεί σε υπερεργασία και των δύο γονέων).

Τα παιδιά για να μάθουν τη σημασία της διατροφής ως ασπίδας προστασίας της υγείας τους πρέπει να κατανοήσουν ότι το φαγητό, πέρα από ευχαρίστηση, αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη του σώματος και για την παροχή ενέργειας για τις ανάγκες του οργανισμού.

Προσοχή!

«Οι γονείς θα πρέπει να μάθουν για τις διατροφικές ανάγκες του παιδιού», προσθέτει ο Κώστας Τσέκερης. «Να συζητάνε με τα παιδιά για το φαγητό τους, να μην αναγκάζουν το παιδί σε στερητικές δίαιτες για να χάσει βάρος, να φροντίζουν την καθημερινή διατροφή της οικογένειας σύμφωνα με τις αρχές της διατροφικής πυραμίδας, να μάθουν ότι η βάση της διατροφής των παιδιών πρέπει να είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα άφθονα λαχανικά, τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά. Το κρέας και τα γαλακτοκομικά υψηλών λιπαρών θα πρέπει να περιορίζονται σε μικρές ποσότητες. Τα τρόφιμα που περιέχουν πολλά λιπαρά ή/και ζάχαρη πρέπει να χρησιμοποιούνται αραιά».

 

 

Τι προβλέπεται να προσφέρουν

τα σχολικά κυλικεία στα παιδιά

  • Γάλα
  • Γιαούρτι
  • Ξηροί καρποί
  • Σάντουιτς/Τοστ
  • Σπανακόπιτα
  • Σταφιδόψωμο
  • Τυριά
  • Τυρόπιτα
  • Φρούτα εποχής
  • Φυσικοί χυμοί φρούτων
  • Ψωμί και απλά αρτοσκευάσματα

Και τι προσφέρουν

Αεριούχα αναψυκτικά

Γαριδάκια

Ζαμπονοτυρόπιτες

Κρουασάν

Λουκανικόπιτες

Μπισκότα

Παγωτά

Πατατάκια

Πίτσες

Σάντουιτς ζαμπόν

Σοκολάτες