Γονείς σε απόγνωση

Μάνος Χαραλαμπάκης, εφ. Τα Νέα, 13/10/2006

Ανύπαρκτη η κρατική μέριμνα για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

«Πέρυσι έδινα πενήντα ευρώ την ώρα σε ειδικό ψυχολόγο που ερχόταν στο σπίτι για τον γιο μου, που πάσχει από αυτισμό. Δεν είχα άλλη λύση. Τα περισσότερα δημόσια ειδικά σχολεία δεν δέχονταν τον γιο μου, με τη δικαιολογία ότι ήταν πολύ βαριά περίπτωση... Άλλωστε, δημόσια κέντρα για παιδιά με αυτισμό όπως λειτουργούν στο εξωτερικό, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα».

Γιώτα Γαρδελάκου. «Τα περισσότερα δημόσια ειδικά σχολεία δεν δέχονταν τον γιο μου», λέει με παράπονο

Η Γιώτα Γαρδελάκου δεν είναι η μοναδική μητέρα που αναγκάζεται να καταβάλλει τεράστια ποσά κάθε μήνα για την εκπαίδευση και στήριξη του παιδιού της. Υπολογίζεται ότι χιλιάδες είναι οι γονείς στην Ελλάδα που έχουν παιδιά με αναπηρίες ή μαθησιακές δυσκολίες και δαπανούν μέχρι και 1.200 ευρώ τον μήνα σε ιδιωτικά κέντρα, παιδαγωγούς, άλλους ειδικούς επιστήμονες! Αιτία είναι οι ανεπαρκείς υποδομές δωρεάν εκπαίδευσης και περίθαλψης για τα παιδιά με αναπηρίες.

«Οι γονείς δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πληρώσουν σε ιδιωτικά κέντρα. Για παράδειγμα στο Γυμνάσιο, τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες δεν έχουν στήριξη όπως στο Δημοτικό», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής, Μηνάς Ευσταθίου. «Το μηνιαίο κόστος σε αυτές τις περιπτώσεις φτάνει τα 300 ευρώ. Για παιδιά που έχουν και κινητικά προβλήματα το κόστος αγγίζει τα 1.500 ευρώ».

Από την πλευρά του, ο κοινωνικός λειτουργός και εκπαιδευτικός (διατηρεί την ιστοσελίδα www. noesi. gr για θέματα ειδικής αγωγής και ψυχικής υγείας) Άγγελος Κουτουμάνος λέει ότι όσο αυξάνεται η ηλικία του παιδιού τόσο αυξάνεται και το ποσό που πρέπει να δώσουν οι γονείς του σε ιδιωτικά κέντρα. Γιατί όμως οδηγούνται εκεί οι γονείς; «Ακόμη και αν καταφέρουν να βρουν δημόσιο σχολείο για το παιδί τους, διαπιστώνουν σύντομα ότι τα περισσότερα λειτουργούν με παιδαγωκεντρικό σύστημα και δεν διαθέτουν λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και άλλες ειδικότητες.

Συνεπώς είτε πληρώνουν 40-50 ευρώ την ώρα για θεραπεία των παιδιών τους κατ' οίκον είτε καταφεύγουν σε ιδιωτικά κέντρα».

Το ΙΚΑ δίνει... 250 ευρώ

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο κ. Κουτουμάνος, μια οικογένεια που έχει παιδί με αυτισμό ηλικίας εξήμισι ετών καταβάλλει περίπου 1.000 ευρώ τον μήνα για προγράμματα σε ιδιωτικά κέντρα λογοθεραπείας, δημιουργικής απασχόλησης, αθλητισμού, ιατρικής παρακολούθησης. Όσο για το μέγιστο επιστρεφόμενο ποσό ανά μήνα από το ΙΚΑ γι' αυτές τις θεραπείες είναι 250 ευρώ!

ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Η Πολιτεία αγκαλιάζει παιδιά και οικογένειες

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ οι διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ό,τι αφορά τις υποδομές και τις παροχές που προσφέρει η Πολιτεία στους γονείς παιδιών με αναπηρίες. Ο 49χρονος συνταξιούχος στρατιωτικός Παναγιώτης Αγριανίτης που ζει στην Ολλανδία, λέει ότι «οι υποδομές και η στήριξη για το τρίχρονο παιδί μου που έχει διανοητική καθυστέρηση, είναι πολύ καλύτερες από ό,τι στην Ελλάδα». Ο ίδιος παραθέτει ένα... κατεβατό παροχών και διευκολύνσεων που τους έχει προσφερθεί από το κράτος: «Μας κατέθεσαν στην τράπεζα 14.000 ευρώ με τα οποία θα μπορώ να πληρώνω λογοθεραπευτές παιδαγωγούς, βοήθεια στο σπίτι, κάποια γυναίκα για τις αργίες να κρατά το παιδί, ώστε να έχουμε λίγο χρόνο προσωπικό με τη γυναίκα μου, να πάμε ένα σινεμά λόγου χάριν. Αυτά τα χρήματα μπορώ να τα χαλάω μόνο γι' αυτούς τους σκοπούς. Ό,τι περισσεύει το επιστρέφω».

Το παιδί του, προσθέτει, το δέχθηκαν σε ειδικό σχολείο όπου υπάρχει παιδίατρος λογοθεραπευτής, ψυχολόγος, παιδαγωγός. «Το μεταφέρει στο σχολείο ταξί, πληρωμένο από τον δήμο. Για όλα αυτά πληρώνουμε 25 ευρώ τον μήνα για το κολατσιό του παιδιού. Επιπλέον, μας παρέχουν δωρεάν σεμινάρια για να βοηθήσουμε στη σωστή ανάπτυξή του».

INFO

Η ιστοσελίδα www.noesi.gr παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για θέματα ειδικής αγωγής και ψυχικής υγείας