Η σύγχρονη τέχνη πάει σχολείο

Φωτεινή Μπάρκα, εφ. Ελευθεροτυπία, 3/11/2006

«Εργαστήρι» από πέντε καλλιτέχνες σε σχολεία της Αθήνας

Πέντε γνωστοί σύγχρονοι καλλιτέχνες, ο Νίκος Αλεξίου, ο Νίκος Μάρκου, ο Κώστας Μπασσάνος, η Μαρία Παπαδημητρίου και ο Αλέξανδρος Ψυχούλης, επισκέπτονται για δύο ώρες κάθε εβδομάδα ισάριθμα σχολεία της Αθήνας, δημόσια και ιδιωτικά, συμμετέχοντας σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον «Εργαστήρι» που διοργανώνει η ομάδα «locus athens».

Ο Νίκος Αλεξίου επιβλέπει τις ζωγραφιές των παιδιών στην αυλή του δημοτικού της Σχολής Χιλλ

Η ιδέα ανήκει στις δραστήριες Μαρία-Θάλεια Καρρά και Σοφία Τουρνικιώτη, της μη-κερδοσκοπικής «locus athens», που επέλεξαν τόσο τους καλλιτέχνες αλλά και τα σχολεία, διαδικασία όχι και τόσο εύκολη.

Αν εξαιρέσει κανείς τα ιδιωτικά σχολεία, που είναι πιο ανοιχτά σε τέτοιου είδους πειράματα, τα δημόσια στέκονται ακόμη επιφυλακτικά. Ωστόσο το Γυμνάσιο Βούλας (Νίκος Μάρκου), το Ράλλειο Πειραματικό Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά (Κώστας Μπασσάνος), το Γυμνάσιο του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου (Μαρία Παπαδημητρίου), το νηπιαγωγείο της Σχολής Μωραΐτη (Αλέξανδρος Ψυχούλης) και το δημοτικό της Σχολής Χιλλ (Νίκος Αλεξίου), φιλοξενούν έως το τέλος του χρόνου τα εργαστήρια, δίνοντας στους μαθητές τους την ευκαιρία να μάθουν από πρώτο χέρι μερικά πράγματα για τη σύγχρονη τέχνη.

Ο κάθε καλλιτέχνης θα παρουσιάσει τη δουλειά του στους μαθητές και θα τους φέρει σε επαφή με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, αντικατοπτρίζοντας τις διαφορετικές πτυχές αυτού του κόσμου. Ετσι θα δοθεί η δυνατότητα στα νέα παιδιά να γνωρίσουν την ελληνική σύγχρονη εικαστική σκηνή και να έρθουν πιο κοντά στην τέχνη τού σήμερα. Αλλωστε οι καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν ασχολούνται με διαφορετικά μέσα: από τη φωτογραφία μέχρι τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και τις χειροποίητες τρισδιάστατες εγκαταστάσεις.

Δικά τους έργα

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης προβάλλει έργα σύγχρονης τέχνης για τα παιδιά του νηπιαγωγείου της Σχολής Μωραΐτη

Οι μαθητές θα δραστηριοποιηθούν μέσα από αυτά τα εργαστήρια, αντανακλώντας τα ερεθίσματα που είχαν από την παρουσίαση των καλλιτεχνών, δημιουργώντας τα δικά τους έργα με την καθοδήγηση του κάθε καλλιτέχνη.

«Σκοπός αυτών των εργαστηρίων, εκτός των άλλων, είναι οι μαθητές να γνωρίσουν την τέχνη με ένα δημιουργικό, χαλαρό και συναρπαστικό τρόπο. Να εμπλακούν με ένα διαφορετικό και ίσως λίγο πιο ελεύθερο τρόπο από το μάθημα των Εικαστικών που ακολουθείται αυτή τη στιγμή στα περισσότερα σχολεία», λέει η Μαρία-Θάλεια Καρρά, που εξηγεί ότι απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία ενός ελληνικού βιβλίου σύγχρονης τέχνης για παιδιά στα ελληνικά. Μέχρι τότε όμως, τα έργα των μαθητών που θα προκύψουν από τα πέντε εργαστήρια θα εκτεθούν τη νέα χρονιά.

Από την προσπάθεια αυτή θα τυπωθεί ένα βιβλίο / κατάλογος με όλο το υλικό, τις συζητήσεις, τα έργα των καλλιτεχνών, αλλά και των μαθητών που θα πάρουν μέρος, καθώς επίσης και τις προτάσεις δημιουργικής εργασίας για το σπίτι, προτεινόμενες από κάθε καλλιτέχνη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε ακόμη περισσότερα παιδιά να γνωρίσουν τη σύγχρονη τέχνη μέσα από την προσπάθεια συνομήλικών τους.

Η μη-κερδοσκιπική «locus athens», της Μαρίας-Θάλειας Καρρά και της Σοφίας Τουρνικιώτη, δεν διαθέτει συγκεκριμένο εκθεσιακό χώρο, αλλά αντίθετα συνιστά ένα νομαδικό και ευέλικτο πείραμα παραγωγής καλλιτεχνικών γεγονότων. Το γεγονός αυτό της δίνει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει την ίδια την πόλη ως σκηνή για δρώμενα σε ιδιαίτερους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, όπως καφενεία, σιδηροδρομικούς σταθμούς, δώματα, διαμερίσματα, αποθήκες, γραφεία, τώρα και σχολεία!