Διαγωνίσματα από το... σπίτι!

Διαγωνίσματα από το... σπίτι!

Εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 15/6/2010

Στον κατάλογο με τα πολλά επαγγέλματα που σταδιακά η τεχνολογία καθιστά περιττά, ίσως στο μέλλον προστεθεί ακόμα ένα: αυτό του επιτηρητή εξετάσεων σε σχολεία και πανεπιστήμια, όπου οι μαθητές και οι φοιτητές δίνουν διαγωνίσματα. Ένα νέο σύστημα λογισμικού και υλικού, που κάνει ό,τι μπορεί να διασφαλίσει ότι ο μαθητής δεν θα «κλέψει», υπόσχεται ότι σε λίγα χρόνια τα διαγωνίσματα θα μπορούν να δίνονται ακόμα και από το σπίτι.

Η νέα τεχνολογία, με την ονομασία “Securexam Remote Proctor" έχει αναπτυχθεί από την αμερικανική εταιρία Software Secure Inc, σύμφωνα με το BBC, και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ευρύτερα, π.χ. από επιχειρήσεις που εκπαιδεύουν το προσωπικό τους.

Περιλαμβάνει μια συσκευή που συνδέεται με τον υπολογιστή στο σπίτι του μαθητή/φοιτητή, στο γραφείο του εξεταζόμενου ή όπου αλλού και η οποία επιτρέπει στον διαγωνιζόμενο να πιστοποιεί την ταυτότητά του δίνοντας το ηλεκτρονικό δαχτυλικό αποτύπωμά του, έτσι ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να δίνει κάποιος άλλος το διαγώνισμα στη θέση του.

Μια web κάμερα και ένα ευαίσθητο μικρόφωνο ανιχνεύουν την παραμικρή κίνηση κίνηση ή ήχο γύρω από τον εξεταζόμενο, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν παίρνει βοήθεια…κάτω από το τραπέζι, από κάποιο κινητό, από φίλους που του ψιθυρίζουν από δίπλα κοκ.

Η συσκευή επίσης «κλειδώνει» τόσο τη σύνδεση Ίντερνετ, ώστε ο μαθητής να μην μπορεί να ανατρέξει στο διαδίκτυο για απάντηση στα ερωτήματα του τεστ, όσο και την πρόσβαση σε οποιοδήποτε άλλο αρχείο μπορεί να έχει αποθηκεύσει ο εξεταζόμενος στον υπολογιστή του.

Ήδη το πανεπιστήμιο της Ουαλίας στο Κάρντιφ εξετάζει δοκιμαστικά το νέο σύστημα για να διαπιστώσει αν όντως μπορεί να το χρησιμοποιήσει σε μελλοντικές εξετάσεις φοιτητών του.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου Μαρκ Πέλινγκ, «η νέα τεχνολογία δεν πρόκειται να αλλάξει τελείως τη διαδικασία των εξετάσεων όπως την ξέρουμε, καθώς υπάρχουν πάντα περιπτώσεις που χρειάζονται εξετάσεις σε μια αίθουσα, όμως αποτελεί μια πρόσθετη δυνατότητα, χρήσιμη π.χ. για άτομα με ειδικές ανάγκες. 

Τίποτε δεν είναι 100% ασφαλές, ούτε τα παραδοσιακά διαγωνίσματα, όμως η νέα τεχνολογία προσδίδει μια πρόσθετη διάσταση στη διαδικασία των εξετάσεων».