Φτιάξτε μπίρα στην κουζίνα σας

Περικλής Δημητρολόπουλος, εφ. Τα Νέα, 10/10/2009

Η σπιτική μπίρα προσφέρει τη χαρά της δημιουργίας κι επιπλέον είναι πιο οικολογική από εκείνη που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ

Πληθαίνουν οι «αλχημιστές» που παράγουν το ποτό τους στο σπίτι

Έως πριν από λίγες ημέρες οι λάτρεις της μπίρας μπορούσαν να απολαύσουν το αγαπημένο τους ποτό σχεδόν σε όλες τις εκδοχές του στο Οκτόμπερφεστ, τη γιορτή που φιλοξενεί κάθε χρόνο τέτοια εποχή το Μόναχο. Οι αριθμοί και μόνο προκαλούν... μέθη: 6 εκατομμύρια επισκέπτες κατανάλωσαν περισσότερα από 7 εκατομμύρια λίτρα μπίρας.

Γιατί να μην προσπαθήσει κανείς να φτιάξει τη δική του μπίρα; Σαφώς η διαδικασία είναι πιο σύνθετη από το να την παραγγέλνεις σε ένα μπαρ, να την αγοράζεις στο σούπερ μάρκετ ή να την απολαμβάνεις στο Οκτόμπερφεστ, αλλά προσφέρει τη χαρά της δημιουργίας κι επιπλέον η σπιτική μπίρα είναι πιο οικολογική, όπως σημειώνει το ηλεκτρονικό περιοδικό Slate.fr. Η μπίρα έκανε την εμφάνισή της πριν από 8.000 χρόνια. Από τότε η οικιακή παραγωγή ήταν ένα σημαντικό στοιχείο της «κουλτούρας της μπίρας». Σήμερα υπάρχουν στην αγορά ειδικές συσκευασίες που επιτρέπουν να φτιάξει κανείς καλής ποιότητας μπίρα στο σπίτι του. Αν, όμως, ανήκετε στην κατηγορία των «αλχημιστών» που θέλουν να βιώσουν τον πλήρη κύκλο της παρασκευής, πρέπει να ξέρετε πως το εγχείρημα απαιτεί πολλή προσοχή και κάθε βήμα είναι καθοριστικό.

Από 3 έως 6 ώρες. Η επιτυχία εξαρτάται κυρίως από την προσοχή που θα δώσουμε στα υλικά όταν τα ρίξουμε στο βραστό νερό. Για την πραγματοποίηση του «ονείρου» απαιτούνται από 3 έως 6 ώρες. Σε αυτές όμως πρέπει να προστεθούν ένας έως δύο μήνες ωρίμασης, ανάλογα με την ποιότητα που επιθυμούμε. Είναι αυτονόητο ότι ο ερασιτέχνης παραγωγός πρέπει να είναι εξοπλισμένος με αρκετή υπομονή. Επίσης, όταν πια η διαδικασία τελειώσει, θα του χρειαστούν ακόμη μερικές συμβουλές: κατ΄ αρχάς η μπίρα εκτός ψυγείου πρέπει να διατηρείται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, διαφορετικά αλλοιώνεται η γεύση της. Μέσα στο ψυγείο η ιδανική θερμοκρασία είναι 6 με 9 βαθμούς Κελσίου. Οι γνώστες υποστηρίζουν ότι πριν την βάλει κανείς στο ποτήρι του, πρέπει να την αφήσει μισή ώρα εκτός ψυγείου για να πάρει την κατάλληλη θερμοκρασία. Η τέχνη της μπίρας, από την παραγωγή έως την κατανάλωση, έχει τους κανόνες της.