Μπριζόλες του... σωλήνα

Γιώργος Αγγελόπουλος, εφ. Τα Νέα, 2/12/2009

Ολλανδοί επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν κρέας στο εργαστήριο

Ελπίδες ότι θα μειώσει τα δισεκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπουν κάθε χρόνο τα ζώα της κτηνοτροφίας δημιούργησαν οι Ολλανδοί επιστήμονες που παρήγαγαν για πρώτη φορά κρέας στο εργαστήριο.

Το κρέας του... σωλήνα θα μπορούσε επίσης να λύσει το ηθικό ζήτημα της εκτροφής εκατομμυρίων ζώων κάθε χρόνο στον κόσμο για ανθρώπινη κατανάλωση. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι οι άνθρωποι θα δεχθούν να το φάνε... Έως τώρα οι επιστήμονες δεν έχουν δοκιμάσει το κρέας αυτό, όμως πιστεύουν ότι η ανακάλυψή τους μπορεί να οδηγήσει μέσα σε πέντε χρόνια στην παραγωγή λουκάνικων κι άλλων επεξεργασμένων προϊόντων από κρέας που θα έχει δημιουργηθεί στο εργαστήριο. Αρχικά πήραν κύτταρα από μυ ενός ζωντανού χοίρου. Τα κύτταρα αυτά ονομάζονται μυοβλάστες και είναι προγραμματισμένα να αναπτύσσονται σε μυς και να επισκευάζουν ζημιές. Στη συνέχεια τα κύτταρα «επωάστηκαν» μέσα σ΄ ένα μείγμα που περιείχε θρεπτικά συστατικά ώστε να επιτευχθεί ο πολλαπλασιασμός τους. Αυτός ο θρεπτικός «ζωμός» ήταν φτιαγμένος από προϊόντα αίματος εμβρύων ζώων, αν και η πρόθεση των επιστημόνων είναι να δημιουργήσουν ένα συνθετικό διάλυμα.

Μυϊκός ιστός

Το αποτέλεσμα ήταν η ανάπτυξη ενός κολλώδους μυϊκού ιστού που χρειάζεται άσκηση, όπως οι ανθρώπινοι μύες, για να αποκτήσει την πιο σκληρή υφή της... μπριζόλας. «Μπορείς να πάρεις το κρέας από ένα ζώο και να δημιουργήσεις τον όγκο του κρέατος που προσέφεραν προηγουμένως ένα εκατομμύριο ζώα», λέει ο Μαρκ Ποστ, καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν, ο οποίος ηγείται της έρευνας αυτής. Ο ΟΗΕ αποδίδει στην κτηνοτροφία το 18% των παγκόσμιων εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Ο Ποστ και οι συνάδελφοί του έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια σπογγώδη μορφή χοιρινού κρέατος και προσπαθούν τώρα να βελτιώσουν την υφή του. «Αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή μοιάζει περισσότερο με χαλασμένο μυϊκό ιστό», λέει ο Ποστ. «Πρέπει να βρούμε τρόπους να το βελτιώσουμε, τεντώνοντάς το και γυμνάζοντάς το, όμως θα τα καταφέρουμε. Αυτό το προϊόν θα είναι καλό για το περιβάλλον και θα μειώσει τα βάσανα των ζώων. Αν έχει την υφή και τη γεύση του κρέατος, ο κόσμος θα το αγοράσει». Προς το παρόν υπάρχει πάντως ένα ερωτηματικό όσον αφορά τη γεύση, αφού οι κανονισμοί του εργαστηρίου εμποδίζουν τους επιστήμονες να τρώνε τους καρπούς της δουλειάς τους».

Επιφυλακτικοί δηλώνουν οι χορτοφάγοι

Η VΕGΕΤΑRΙΑΝ SΟCΙΕΤΥ, η βρετανική ένωση των χορτοφάγων, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της: «Το μεγάλο ερώτημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «είναι πώς θα είσαι βέβαιος ότι τρως τεχνητή σάρκα αντί για σάρκα από ένα ζώο που σφάχτηκε». Και βέβαια, έπειτα από τους πολλούς συναγερμούς τα τελευταία χρόνια σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί μια μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία για να πεισθούν οι άνθρωποι να το καταναλώσουν. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες εξετάζουν μάλιστα να δώσουν στο «καλλιεργημένο» κρέας ένα διαφορετικό όνομα ώστε να ξεχωρίζει από το κανονικό, το όνομα που προτιμούν είναι «krea», από τα ελληνικά.