Ο γύρος του κόσµου σε ένα τραπέζι

Εύη Σάλτου, εφ. Τα Νέα, 23/12/2010

Η γαλοπούλα διανύει έως και 8.253 χλµ. για να φτάσει στο ελληνικό τραπέζι

Η σπατάλη ενέργειας και το κακό στο περιβάλλον γίνονται µε όποιο µέσο και αν ταξιδέψουν τα τρόφιµα, εξηγεί ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών  της WWF Ελλάς. Πάντως, το πιο φιλικό - προς το  περιβάλλον - µέσο µεταφοράς είναι το πλοίο. Ακολουθούν τα φορτηγά και τελευταία έρχονται τα  αεροπλάνα.

Γαλοπούλα από τη Γαλλία, ρόδια από το Ισραήλ ή τη Χιλή, κουκουνάρι από την Κίνα, σαµπάνια από τη Γαλλία, ξίδι µπαλσάµικο από την Ιταλία: αρκετά από τα βασικά προϊόντα που θα κάνουν την εµφάνισή τους στο γιορτινό τραπέζι έχουν «ταξιδέψει» χιλιάδες χιλιόµετρα - έως και 13.735 συνολικά - µέχρι να φτάσουν στο πιάτο των καταναλωτών. Ετσι, το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γεύµα όχι µόνο δεν είναι ελληνικό, αλλά παράλληλα επιβαρύνει και το περιβάλλον.

Μια βόλτα στα καταστήµατα και τα σούπερ µάρκετ λίγο πριν από το γιορτινότραπέζι είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς πως πολλά από τα τρόφιµα που θα χρησιµοποιήσουν οι νοικοκυρές για την παρασκευή των χριστουγεννιάτικων εδεσµάτων προέρχονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι µόνο.

Το κατεξοχήν γιορτινό πιάτο τιςµέρες αυτές, η γαλοπούλα, διανύει έως και 8.253 χιλιόµετρα για να φτάσει στο ελληνικό τραπέζι. Κι αυτό γιατί τόσο απέχουν οι Ηνωµένες Πολιτείες Αµερικής, απ’ όπου προέρχονται κάποιες κατεψυγµένες γαλοπούλες που θα βρουν οι καταναλωτές στα ψυγεία. Γαλλία και Ιταλία είναι επίσης χώρες που προµηθεύουν την ελληνική αγορά µε τα χριστουγεννιάτικα πουλερικά.

Όσοι, πάλι, επιλέξουν για κύριο πιάτο την κατεψυγµένη πάπια ή το αγριογούρουνο θα διαπιστώσουν πως στις ταµπέλες των συγκεκριµένων προϊόντων αναγράφονται ως χώρες προέλευσης κυρίως η ∆ανία και η Ουγγαρία, αντίστοιχα.

∆ιεθνής γέµιση. Αλλά καιη γέµιση της γαλοπούλας πριν καταλήξει στον φούρνο έχει διανύσει χιλιάδες χιλιόµετρα. Η κλασική εκδοχή της µε κάστανα, κιµά, κουκουνάρια και σταφίδες φαίνεται πως τελικά δεν είναι καιτόσο... ελληνική. Κι αυτό γιατί τα βρασµένα κάστανα που πωλούνται στα σούπερ µάρκετ «κατάγονται» από τη Γαλλία, οι σταφίδες από την Τουρκία, το κουκουνάρι από την Κίνα, ενώ στα ράφια των καταστηµάτων υπάρχει ακόµη και γερµανικός κιµάς! Συνολική απόσταση µέχρι να φτάσει στο γιορτινό τραπέζι;

13.735,5 χιλιόµετρα.

Στην υγειά των2.720 χλ µ. Ακόµη, δε, κι όταν οι καταναλωτές υψώνουν τα ποτήρια, θα πρέπει ναπίνουν στην...

υγειά των 2.720 χιλιοµέτρων που ταξίδεψε η σαµπάνια από τη Γαλλία ή των 2.825 χιλιοµέτρων που απέχει από την Αθήνα η... πατρίδα του ουίσκι, η Σκωτία.

Όσο για τηνκαρυδόψιχα, το βασικό υλικό του ελληνικού, παραδοσιακού χριστουγεννιάτικου γλυκού, της καρυδόπιτας, αυτή φαίνεται πως έρχεται από πολύ µακριά: ΗΠΑ, Ρουµανίαή Μολδαβία, διανύοντας από 1.092 έως και 8.253 χιλιόµετρα! Και δεν είναι µόνοτα τρόφιµα που περνούν συχνά τα ελληνικά σύνορα. Ακόµη και οι διακοσµητικές χαρτοπετσέτες µε τις φιγούρες τουΑϊ-Βασίλη ή των ξωτικών που θα τοποθετηθούνστο τραπέζι γράφουν... made in Βelgium.

Επιβαρύνουν το περιβάλλον. Τα διεθνή ταξίδια τροφίµων κάθε άλλο παρά αθώα είναι. Η περιβαλλοντική επιβάρυνση και η σπατάλη ενέργειας κυρίως στις αεροµεταφορές προϊόντων είναι πολύ µεγάλη. Είναι ενδεικτικό πως οι αεροπορικές µεταφορές τροφίµων είναι απότις βασικές πηγές εκποµπών αερίωντου θερµοκηπίου στη βρετανική τροφικήαλυσίδα, αφού εκπέµπουν δύο εκατοµµύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Μάλιστα, κάθε χρόνο στη Μεγάλη Βρετανία φτάνουν αεροπορικώς εµπορεύµατα βάρους 1,2 εκατοµµυρίων τόνων, µε τα περισσότερα από αυτά να είναι τρόφιµα.

Σύµφωνα µε στοιχεία µελετών, η απόσταση που ταξιδεύουν τα προϊόντα απότη φάρµα ή το αγρόκτηµα µέχρι τον τελικό καταναλωτή, είναι κατά 25% µεγαλύτερη το 2007απ’ ό,τιτο 1980.Το οικολογικό αποτύπωµα των εισαγόµενων τροφίµων, όπως εξηγεί ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών της WWF Ελλάς, είναι ενεργοβόρο. «Η παγκοσµιοποίηση καιστο φαγητό έχεικάνει τις εταιρείες τουχώρου ναψάχνουν προϊόντα µε χαµηλό κόστος. Ετσι, κοιτούν κυρίως προς τις ασιατικές ή αφρικανικές χώρες». Οπως προσθέτει, γενικά αλλά και λόγω των µεταφορών τουςαπό άλλεςχώρες, κρέατα, πουλερικά και ψάρια έχουν µεγαλύτερο ενεργειακό αποτύπωµα, δηλαδή περισσότερες εκποµπές διοξειδίου του άνθρακα.