Xορτοφάγων επανάστασις

Εύη Σάλτου-Μάνος Χαραλαμπάκης, εφ. Τα Νέα, 31/1/2011

Στήνουν εστιατόρια, διοργανώνουν µαθήµατα µαγειρικής, ανταλλάσσουν ιδέες στο Ιντερνετ και προσφέρουν υπηρεσίες χορτοφαγικού κέιτερινγκ

Τη δική τους διατροφική επανάσταση αποφάσισαν να κάνουν εδώ και λίγο καιρόοι χορτοφάγοι και οι βίγκανς, αυτοίδηλαδή που εκτός από κρέας δεν καταναλώνουν ούτε γαλακτοκοµικά προϊόντα.

Λόγω της έλλειψης χορτοφαγικών εστιατορίων και ταχυεστιατορίων οι χορτοφάγοι της Ελλάδας πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. ∆ηµιούργησαν οµάδες και διοργανώνουν µαθήµατα χορτοφαγικής µαγειρικής και ωµοφαγίας. Ανταλλάσσουν ιδέες και συνταγές και προσφέρουν υπηρεσίες χορτοφαγικού catering.

Μια τέτοια οµάδα είναι οι Τroo Food Rebels, οι οποίοι πριν από περίπου ενάµιση χρόνο δηµιούργησαν την Troo Food Liberation. «Σίγουρα ένας από τους λόγουςγιατη δηµιουργία της οµάδας ήταν το γεγονός ότι οι χορτοφάγοι και οιvegansδεν έχουν πολλές επιλογές στην Ελλάδα» λέει στα «ΝΕΑ» η κ. ∆ανάη Τσεκούρα, ένα από τα πιο σταθερά µέλη της. Χορτοφάγος εδώ και 15 χρόνια, έχοντας ζήσει στην Αγγλία και την Αµερική, έχει διαπιστώσει ότι στη χώρα µας είναι δύσκολο να ακολουθεί κανείς αυτόν τον τύπο διατροφής. «∆εν υπάρχουν εστιατόρια και πρέπει να µαγειρεύεις ο ίδιος το φαγητό που θα καταναλώσεις».

ΗδραστήριαοµάδαTrooFood Liberation µέχρι πρότινος πρoσέφερε vegan µενού τρεις φορές την εβδοµάδα στο εστιατόριο«Breeder Feeder», στο Μεταξουργείο. Μάλιστα, τα φαγητά τα ετοίµαζαν τα ίδια τα µέλη του γκρουπ. Πλέον ανάλογο µενού θα προσφέρεται σ’ αυτόν τον χώρο σε ειδικές περιπτώσεις.Οι δραστηριότητες τους όµως δεν σταµατούν εκεί. ∆ιοργανώνουν µαθήµατα χορτοφαγικής µαγειρικής και ωµοφαγίας. ∆ιαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστηµα (http://www.troofoodstore.com) όπου πωλούν προϊόντα για χορτοφάγους. Επιπλέον, προσφέρουν υπηρεσίες catering µε χορτοφαγικά πιάτα για πάρτι ή άλλες εκδηλώσεις.

Το Ιντερνετ και τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιµοποιούν οµάδες χορτοφάγων προκειµένου να επικοινωνήσουν και να ανταλλάξουν συνταγές µε πρώτες ύλες τα δηµητριακά, τα λαχανικά ή τα όσπρια. Χαρακτηριστικό παράδειγµα οι Ενεργοί Χορτοφάγοι Θεσσαλονίκης.

Είπε όχι στο κρέας πριν από περίπου τέσσερα χρόνια. Την απόφαση την πήρε πολύ γρήγορα: Μέσα σε δύο νύχτες έκοψε οριστικά το χοιρινό, το βοδινό, το κοτόπουλο αλλά και το ψάρι από το πιάτο της. Η ψυχολόγος κ. Ασηµίνα Κουλουκούρη, υπεύθυνη της οµάδας, ανήκει στην οµάδα των βίγκαν:

δεν τρώει κρέας και ψάρι αλλά ούτε και τα παράγωγά τους. «Οι εικόνες από τα σφαγεία και η διαδικασία µέχρι τα ζώα να φτάσουν στο τραπέζι µας ήταν αυτές που µε έκαναν να απαρνηθώ το κρέας. Και να φανταστείτε ότι µέχρι τότε το έτρωγα και µάλιστα µε ευχαρίστηση», αναφέρει στα «ΝΕΑ».

«∆ΥΣΚΟΛΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ».

Ο πρώτος χρόνος ήταν, όπως θυµάται, ο πιο δύσκολος. «Για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος ήταν η µυρωδιά. Στην αρχή µ’ ενοχλούσε όταν περνούσα από κάποιο εστιατόριο κιέψηναν κρέας, µου έφερνε σύγχυση. Ο δεύτερος ήταν περισσότερος πρακτικός λόγος. Επρεπε να αφήσω πίσω τηνκουζίνα και τον τρόπο µαγειρέµατος έως τότε. Επρεπε να µάθωαπό την αρχή µία νέα κουζίνα και να ανακαλύψω γεύσεις και τροφές που µπορούσα να τρώω». ∆ηµητριακά, λαχανικά, όσπρια, σόγια, ξηροί καρποί είναι οι βασικές τροφές στο εβδοµαδιαίο της πρόγραµµα. «∆ιαπίστωσα πως υπάρχουν εξαιρετικές συνταγές για µανιτάρια, ή βάζω πια στον καφέ µου γάλα αµυγδάλου ή φουντουκιού που του δίνουν ένα υπέροχο άρωµα».

Η ∆ΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ. Οπως τονίζει στα «ΝΕΑ» η διαιτολόγος - διατροφολόγος και επιστηµονική συνεργάτις στη γαστρεντερολογική κλινική του Νοσοκοµείου Νίκαιαςκ. Αστερία Σταµατάκη, «µια καλά σχεδιασµένη φυτοφαγική διατροφή µπορεί να είναι επαρκής σε θρεπτικά συστατικά. Βέβαια, όσο πιο αυστηρός είναι ο αποκλεισµός των τροφών τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες για την ανάπτυξη διατροφικών ελλείψεων». Συµβουλεύει παράλληλα όσους ακολουθούν φυτοφαγική δίαιτανα απευθυνθούν στον γιατρό ή τονδιαιτολόγο τους «διότι µπορεί να χρειαστεί να λάβουν κάποιο διατροφικό συµπλήρωµα».

∆ιευκρινίζει ότι «οι ελλείψεις που συνήθως παρουσιάζονταιείναι όσον αφορά σε µακροθρεπτικά συστατικά οι πρωτεΐνες και όσον αφορά σε µικροθρεπτικά συστατικά ο σίδηρος, το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος».

Η διατροφολόγος επισηµαίνει πως οι πρωτεΐνες από τρόφιµα φυτικής προελεύσεως είναι χαµηλής βιολογικής αξίας σε σχέση µε αυτές των ζωικών τροφών. «∆ηλαδή, οι πρωτεΐνες που περιέχουν δεν έχουν µεγάλη περιεκτικότητα σε απαραίτητα αµινοξέα.

Τρόφιµα πλούσια σε πρωτεΐνες είναι τα προϊόντα σόγιας, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης».

Για όσους είναι χορτοφάγοι που δεν καταναλώνουν ούτε γαλακτοκοµικά προϊόντα – και συνεπώς δεν προσλαµβάνουν ασβέστιο – η κ. Σταµατάκη συµβουλεύει ότι θα πρέπεινα καταναλώνουν άλλα τρόφιµα πλούσια σε ασβέστιο όπως το µπρόκολο, το κουνουπίδι, ο χαλβάς, το ταχίνι, οι ξηροί καρποί, το γάλα σόγιας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΕΓΚΥΟΥΣ - ΠΑΙ∆ΙΑ. Η διατροφολόγος υπογραµµίζει ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε συγκεκριµένες οµάδες όπως είναι οι εγκυµονούσες, οι θηλάζουσες, τα παιδιά και οι έφηβοι, διότι οι αυξηµένες ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά µπορεί να οδηγήσουν σε πολύ υψηλές πιθανότητες διατροφικών ελλείψεων.

«ΣΥΝΕ∆ΕΣΑ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΜΕ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ»

Στα 22 της χρόνια η Εφη Τερζάκη µπήκε στο «κλαµπ» των χορτοφάγων. «Από µικρή είχα δεύτερες σκέψεις για το κρέας. Την περίοδο, όµως, που ήµουν φοιτήτρια και άρχισα να µαγειρεύω, έπιανα ωµό το κρέας και αµέσως το συνέδεα µε τα βασανιστήρια που περνούν τα ζώα για να φτάσει το κρέας στην κουζίνα µας. Τότε ήταν που αποφάσισα να µην ξαναφάω». Αρχισε να ψάχνει περισσότερες πληροφορίες για τη χορτοφαγία µέχρι που έκοψε και τα ζωικά παράγωγα. «Εγινα βίγκαν. Αρχικά, βέβαια, η οικογένειά µου ανησύχησε, αλλά όταν είδαν ότι είµαι αποφασισµένη και ότι είχα ψάξει ακόµη και από ποιες τροφές µπορώ να πάρω τις βιταµίνες και τις πρωτεΐνες του κρέατος, το δέχτηκαν».

Οπως λέει χαρακτηριστικά η 23χρονη, πλέον καταναλώνει µεγαλύτερη ποικιλία τροφών. «Πριν, δύο µε τρεις φορές την εβδοµάδα, έτρωγα κρέας µε τηγανητές πατάτες ή ρύζι. Τώρα πια η διατροφή µου έχει όσπρια, ξηρούς καρπούς και πολλά λαχανικά και φρούτα».

«ΨΑΡΙ - ΚΡΕΑΣ ∆ΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ»

Χορτοφάγος τα τελευταία περίπου δυόµισι χρόνια είναι και ο σκιτσογράφος Βασίλης Μπαζάντε, γνωστός ως «baz». Οπως εξηγεί, πάντα πρόσεχε τι έτρωγε – ακόµη και κρέας και ψάρι, µε µέτρο όµως. Ωστόσο, η απόφασή του να γίνει οπαδός της χορτοφαγικής διατροφής ήρθε εύκολα. «Από τη στιγµή που κατάλαβα ότι το κρέας και το ψάρι δεν είναι απαραίτητα για τον οργανισµό µου, τα έκοψα».

Παρόλο που το πρόγραµµά του το τελευταίο διάστηµα είναι εξαιρετικά φορτωµένο, προσπαθεί να ετοιµάζει µόνος του το φαγητό του, το οποίο αποτελείται κυρίως από λαχανικά, φρούτα, ρύζι, ζυµαρικά ή όσπρια και ψωµί ολικής άλεσης. «Ιδιαίτερα τις ηµέρες που η σύζυγός µου έχει µαγειρέψει φαγητό για εκείνη και τα δύο παιδιά µας, το οποίο όµως δεν µπορώ να φάω». Ακόµη, ωστόσο, κι όταν βγαίνει έξω, δεν αντιµετωπίζει ιδιαίτερο πρόβληµα. «Αλλωστε, υπάρχει πλέον µεγαλύτερη ποικιλία σε χορτοφαγικά πιάτα απ’ ό,τι παλιότερα, αλλά και σαλάτες».

«ΠΑΩ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ ∆ΙΚΟ ΜΟΥ ΦΑΓΗΤΟ»

Σπούδασε κι εργάστηκε ως τεχνολόγος τροφίµων. Η Κική Παναγιωτίδου είχε επαγγελµατική εµπειρία από βιοµηχανίες επεξεργασίας κρέατος. «Είδα από κοντά τόσο τη σπατάλη που γίνεται για να βγει ένα κοµµάτι χοιρινό αλλά και την επεξεργασία. ∆ιαπίστωσα ότι το κρέας δεν το χρειαζόµουν πια. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής µάς επέβαλε να τρώµε σχεδόν καθηµερινά χοιρινό, βοδινό, κοτόπουλο», λέει η ιδιοκτήτρια καταστήµατος βιολογικών προϊόντων. Ξεκίνησε χορτοφαγική διατροφή και µάλιστα µε εντολή γιατρού. Σήµερα, η Κική κάνει προσπάθεια να τρώει όσο το δυνατόν λιγότερο αυγά και τυρί. «∆εν είχα δυσκολία να σταµατήσω το κρέας. Ηταν όµως δύσκολο για τους άλλους. Κάποιοι είχαν πρόβληµα να το δεχτούν και κάποιοι άλλοι έπρεπε να σκέφτονται όταν µε προσκαλούσαν τι µπορώ να φάω. Γι’ αυτό και όταν είµαι καλεσµένη, συχνά πηγαίνω το φαγητό µου για να τους βγάζω από τη δύσκολη θέση».