Στην Ισπανία το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου

Εφημερίδα Τα Νέα, 30/4/2013

Στην Ισπανία το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου

Τα αδέλφια Ρόκα ποζάρουν με καμάρι στη φωτογραφία που κοσμεί την ιστοσελίδα του «El Celler de Can Roca», το οποίο ψηφίστηκε ως το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο.

Το «El Celler de Can Roca» στη Χιρόνα της Ισπανίας ανακηρύχθηκε ως το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο μέσα από την ετήσια έρευναWorld’s 50 Best Restaurants, του έγκυρου περιοδικού Restaurant, στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 900 διεθνείς προσωπικότητες από τον χώρο της εστίασης. 

Το δημιούργημα των αδελφών Χοσέπ, Χοάν και Τζόρντι Ρόκα μπήκε για πρώτη φορά στων κατάλογο World’s 50 Best πριν από οκτώ χρόνια και πέρυσι ήταν δεύτερο, πίσω από το δανέζικο «Νoma».

Τα αδέλφια Ρόκα που προτείνουν μοντέρνα ισπανική κουζίνα, μεγάλωσαν στην ταβέρνα της μητέρας τους. Το 1986 ο Χοσέπ και ο Χόαν άνοιξαν το «El Celler de Can Roca» και από το 2007 στην ομάδα συμπεριλήφθηκε και ο μικρός Τζόρντι, ο οποίος είναι ο σεφ ζαχαροπλαστικής. 

Στη δεύτερη θέση της λίστας World's 50 Best Restaurants, βρέθηκε το «Noma», το οποίο τα τελευταία τρία χρόνια ήταν σταθερά στην κορυφή, αλλά εφέτος αμαύρωσε τη φήμη του μετά από ένα περιστατικό μαζικής δηλητηρίασης

Τρίτο καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο ανακηρύχθηκε η «Osteria Francescana» στη Μόδενα της Ιταλίας, που ανέβηκε δύο θέσεις στην κατάταξη. 

Συνολικά η Ισπανία μετράει τρία εστιατόρια στην πρώτη δεκάδα και πέντε στα 50. Καλύτερο αμερικάνικο εστιατόριο ανακηρύχθηκε το «Eleven Madisson Park» στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Στην 97η θέση το ελληνικό εστιατόριο «Σπονδή»

Παράλληλα με τον κατάλογο με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, το περιοδικό Restaurant, δημοσιεύει και μια συμπληρωματική λίστα με άλλα 50 ώστε να συγκροτηθεί η εκατοντάδα κορυφαίων της εστίασης. Ετσι, στην 97η θέση εντοπίζουμε την περίφημη «Σπονδή» το πρώτο και μοναδικό ελληνικό εστιατόριο. 

Σπονδή: η μεγάλη ελληνική διάκριση

ΣΠΟΝΔΗ: η μεγάλη ελληνική διάκριση

Ο σεφ του εστιατορίου Άγγελος Λάντος

Το εστιατόριο του Απόστολου Τραστέλη που ξεκίνησε ως μπιραρία το 1996 και εξελίχθηκε στο πιο φίνο γαλλικό εστιατόριο της Ελλάδας, εμφανίζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φέτος στη λίστα με τα 100 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου.

Το πιο εκλεπτυσμένο αθηναϊκό εστιατόριο στεγάζεται σε έναν χώρο κοντά στην Πλατεία Βαρνάβα που δημιουργήθηκε από την ανακαίνιση δύο παλαιών μονοκατοικιών και τόσο το μενού όσο και η κάβα του, η οποία περιλαμβάνει 1.300 ετικέτες κρασιών (ελληνικών, γαλλικών, του Νέου Κόσμου κ.ά.) αλλά και περισσότερες από 300 ετικέτες ποτών, όπως malt whiskies, αποστάγματα οίνου κ.λπ., είναι αντάξια καλών γαλλικών εστιατορίων.

Το 2002 η Σπονδή τιμήθηκε με το πρώτο αστέρι του Οδηγού Michelin και πέντε χρόνια αργότερα, με σύμβουλο τον κορυφαίο Αντρέ Φρεσόν (τρία αστέρια) και τον βραβευμένο σεφ Αρνό Μπινιόν, επικεφαλής της κουζίνας του, κέρδισε και δεύτερο αστέρι, το οποίο συνεχίζει να διατηρεί μέχρι σήμερα. Είναι μάλιστα το μοναδικό ελληνικό εστιατόριο με 2 αστέρια Michelin.

Πέρυσι τα ηνία της κουζίνας στη Σπονδή ανέλαβε ο Αγγελος Λάντος, ο οποίος είχε μαθητεύσει παλιότερα ως sous chef  δίπλα στον Αρνό Μπινιόν. Κάποιοι στοιχημάτιζαν ότι ο νεαρός έλληνας σεφ θα χάσει τα αστέρια, με τη μεθοδικότητα και τη δημιουργικότητά του όμως κατάφερε να τα διατηρήσει. Η διπλή αναγνώριση – τόσο από τον Οδηγό Michelin όσο και από τη λίστα του «Restaurant» – όμως είναι πολύ σημαντική εδικά την εποχή της κρίσης. Ανθρωπος χαμηλών τόνων και με ήθος, ο Αγγελος Λάντος χρησιμοποιεί τις άριστες ύλες της ελληνικής αγοράς και δημιουργεί πιάτα με σύνθετα αρώματα και διαφορετικές υφές που αγγίζουν όλες τις αισθήσεις.