Αυγά μάτια με κρεμμύδια και πιπεριές

9/10/2012

Επιμέλεια Άγγελος Ρέντουλας

Πλούσιο πρωινό ή κυρίως γεύμα;

Υλικά

Μερίδες 2

Προετοιμασία 5΄ Μαγείρεμα 15΄

Διαδικασία

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πιπεριές Φλωρίνης και τα κρεμμύδια σε ροδέλες.

Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τα λουκάνικα χωρίς να προσθέσουμε λάδι (θα βγάλουν αυτά το δικό τους λίπος) για 4-5', ή μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές. Ύστερα, τα αδειάζουμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι, το ζεσταίνουμε και σοτάρουμε πρώτα τις πιπεριές για περίπου 2 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Με μια σπάτουλα τις σπρώχνουμε προς τις άκρες του τηγανιού και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Τα σοτάρουμε επίσης σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να μαλακώσουν κάπως.

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε στο τηγάνι τα αυγά και τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν. Αλατοπιπερώνουμε και τα αυγά, ρίχνουμε και τη φέτα, περιμένουμε περίπου 1 λεπτό, να αρχίσει να λιώνει, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε στα πιάτα.

Συνοδεύουμε με σαλάτα εποχής και ψωμί ή παξιμάδια.

Αυγά μάτια σε σάλτσα μπολονέζ

05.09.2012

Συνταγή Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφίες Γιώργος Δρακόπουλος

Μας περίσσεψε κιμάς από τη χθεσινή μακαρονάδα; Δεν πετάμε τίποτα!

Υλικά

Μερίδες 2

Προετοιμασία 10΄ Μαγείρεμα 12΄

Διαδικασία Βάζουμε το ελαιόλαδο με το σκόρδο σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια πλατιά ρηχή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Οταν ζεσταθεί το λάδι, ρίχνουμε την ντομάτα και σοτάρουμε για περίπου 5 - 6 λεπτά, σε δυνατή φωτιά πάντα. Προσθέτουμε τη σάλτσα μπολονέζ, το δυόσμο ή το δεντρολίβανο, ανακατεύουμε να ζεσταθεί και σπάμε προσεκτικά τα αυγά πάνω από τον κιμά. Με μια ξύλινη σπάτουλα «σκαλίζουμε» προσεκτικά το ασπράδι με κυκλικές κινήσεις γύρω από τον κρόκο -χωρίς να τον σπάσουμε- ώστε να ανακατευτεί με τον κιμά και να ψηθεί.

Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας, όμως δεν αποσύρουμε το σκεύος. Σκεπάζουμε με ένα καπάκι και αφήνουμε στο ζεστό μάτι για 4 - 5 λεπτά ακόμη ή μέχρι να πήξουν οι κρόκοι. Σερβίρουμε με ζεστό ψωμί και πράσινη σαλάτα ή αγγουροσαλάτα.

Μπρόκολο με αυγά μάτια και φέτα στο φούρνο

19.11.2012

Επιμέλεια Άγγελος Ρέντουλας

Φωτογραφίες Γιώργος Δρακόπουλος

Απλό, πλήρες και χορταστικό αν το συνδυάσουμε με ψωμί φρέσκο ή φρυγανισμένο.

Υλικά

Μερίδες 4

Προετοιμασία 20΄ Ψήσιμο περίπου 20΄

Διαδικασία Χωρίζουμε το μπρόκολο στα «μπουκετάκια» του.* Τα βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει για περίπου 6 - 7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν κάπως, αλλά να μη λιώσουν εντελώς. Εν τω μεταξύ, λαδώνουμε πολύ καλά ένα ευρύχωρο ταψί, το «περνάμε» με τη μισή σκελίδα σκόρδο, και μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα το μπρόκολο μόλις είναι έτοιμο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα σκορπίζουμε στο ταψί. Με ένα κουτάλι δημιουργούμε μερικά κενά και εκεί σπάμε πολύ προσεχτικά τα αυγά. Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό και πασπαλίζουμε με την πάπρικα και το θυμάρι. Σε ένα μπολ λιώνουμε τη φέτα και την ανακατεύουμε με το αλειφώδες τυρί που επιλέξαμε. Μοιράζουμε το μείγμα με το κουτάλι στο φαγητό, αφήνοντας ακάλυπτα τα αυγά, για να ψηθούν. Περιχύνουμε με το λάδι και ψήνουμε για περίπου 10 - 15 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν τα αυγά καταπώς θέλουμε και να αρχίσει να λιώνει το τυρί. Ξεφουρνίζουμε και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και το συνοδεύουμε με ψωμί φρέσκο ή φρυγανισμένο.

* Συμβουλή

Το κεντρικό κοτσάνι και τα άλλα χοντρά κοτσάνια του μπρόκολου τα κρατάμε για να τα βάλουμε μαζί με άλλα λαχανικά σε μια σούπα που θα πολτοποιήσουμε μετά το βράσιμο (βελουτέ).

Στο ποτήρι Ανοίγουμε μια δροσερή μπίρα lager και συνοδεύουμε το απλό, αλλά γευστικά φορτισμένο πιάτο.