Εύκολες νηστίσιμες μηλόπιτες

Ντίνα Νικολάου, www.gastronomos.gr, 4/3/2013

Φωτογραφίες Γιώργος Δρακόπουλος

Υλικά

Για την επικάλυψη

Μερίδες 6

Προετοιμασία 30' Ψήσιμο 25'

Διαδικασία: Βάζουμε τα κουλούρια στο μπλέντερ ή λίγα-λίγα στο μούλτι και τα τρίβουμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το ταχινόμελο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια ομοιογενής μαλακή πάστα. Λαδώνουμε ελαφρώς 6 μικρές φόρμες για τάρτες. Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες και τις βάζουμε στο ψυγείο.

 Επικάλυψη: Τρίβουμε τα μήλα στο χοντρό μέρος του τρίφτη (αυτό για τα κρεμμύδια). Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Πασπαλίζουμε με την κανέλα. Ζεσταίνουμε το σησαμέλαιο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε τα μήλα. Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε για 6 - 7 λεπτά σε δυνατή φωτιά να καραμελώσουν, ανακατεύοντας παράλληλα με μια κουτάλα. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά.

 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Απλώνουμε τα μισά μήλα στις φόρμες, σε λεπτή στρώση, και τα πατάμε με ένα κουτάλι. Συνεχίζουμε με μια στρώση από θρυμματισμένο χαλβά και μετά μια δεύτερη στρώση από μήλα και ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά. Σερβίρουμε τις μηλόπιτες, πασπαλισμένες με λίγη κανέλα.