Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Χριστιάνα Θωμαΐδη, www.gastronomos.gr, 14.03.2013

Σκαρώνουμε τη δική μας λαγάνα και ταραμοσαλάτα, μαγειρεύουμε θαλασσινά και όσπρια,  φτιάχνουμε νηστήσιμα γλυκά για να περάσουμε όμορφα και παρεΐστικα στο τραπέζι της Δευτέρας.

ΛΑΓΑΝΑ

 

ΑΛΟΙΦΕΣ

 

Ακόμη, ο Χριστόφορος Πέσκιας μάς μαθαίνει το αλάτι ταραμά.

 

Τι θα πιούμεΟ ταραµάς καθορίζει τα πιάτα στα οποία συµµετέχει. Ας αρχίσουµε από τα κλασικά και δοκιµασµένα:παραδοσιακή ρετσίνα µε ρουστίκ υπόσταση (όχι οι πολύ φινετσάτες της νέας εποχής), αλλά και λευκά κρασιά, όπως είναι µια κρητική Βηλάνα ή ένα σαντορινιό Νυχτέρι, που να έχει τα χρονάκια του. Το ισπανικό σέρι fino αποτελεί πάντα µια θαυµάσια επιλογή. Πολύ ενδιαφέρον ήταν το ταίριασµα του ταραµά µε µια δύσκολη γαλλική ποικιλία, το Roussanne (οινοποιείται από την οινοποιία Μανουσάκη στην Κρήτη). Κλασικός επίσης συνδυασµός το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο. Μπορείτε, επίσης, να δοκιµάσετε τη λευκή αέρινη ταραµοσαλάτα σας (χωρίς ψωµιά και πατάτες) µόνο µε ελαιόλαδο και λεµόνι, µε µια δροσερή χρονολογηµένη Σαµπάνια. Μερόπη Παπαδοπούλου

 

image

 

 

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

 

Καλαμαράκια

 

Χταπόδι

 

Προσοχή! Τι χρώμα να έχει το χταπόδι

 

Γαρίδες

 

Μακαρονάδες

 

Μικρά μυστικά

 

ΟΣΠΡΙΑ

 

Μικρά μυστικά

 

 

image

 

ΝΗΣΤΗΣΙΜΑ ΓΛΥΚΑ

 

Καλή Σαρακοστή!