Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Χριστιάνα Θωμαΐδη, www.gastronomos.gr, 14.03.2013
Σκαρώνουμε τη δική μας λαγάνα και ταραμοσαλάτα, μαγειρεύουμε θαλασσινά και όσπρια, φτιάχνουμε νηστήσιμα γλυκά για να περάσουμε όμορφα και παρεΐστικα στο τραπέζι της Δευτέρας.
ΛΑΓΑΝΑ
- Η λαγάνα της Μαρίας (η παραδοσιακή)
- Η λαγάνα του Ντίνου (αφράτη, με λεπτή τραγανή κρούστα)
ΑΛΟΙΦΕΣ
Ακόμη, ο Χριστόφορος Πέσκιας μάς μαθαίνει το αλάτι ταραμά.
Τι θα πιούμεΟ ταραµάς καθορίζει τα πιάτα στα οποία συµµετέχει. Ας αρχίσουµε από τα κλασικά και δοκιµασµένα:παραδοσιακή ρετσίνα µε ρουστίκ υπόσταση (όχι οι πολύ φινετσάτες της νέας εποχής), αλλά και λευκά κρασιά, όπως είναι µια κρητική Βηλάνα ή ένα σαντορινιό Νυχτέρι, που να έχει τα χρονάκια του. Το ισπανικό σέρι fino αποτελεί πάντα µια θαυµάσια επιλογή. Πολύ ενδιαφέρον ήταν το ταίριασµα του ταραµά µε µια δύσκολη γαλλική ποικιλία, το Roussanne (οινοποιείται από την οινοποιία Μανουσάκη στην Κρήτη). Κλασικός επίσης συνδυασµός το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο. Μπορείτε, επίσης, να δοκιµάσετε τη λευκή αέρινη ταραµοσαλάτα σας (χωρίς ψωµιά και πατάτες) µόνο µε ελαιόλαδο και λεµόνι, µε µια δροσερή χρονολογηµένη Σαµπάνια. Μερόπη Παπαδοπούλου
ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
Καλαμαράκια
- Τηγανητά καλαμαράκια χωρίς αλεύρι
- Καλαμάρι ψητό με πορτοκάλι και μυρωδικά
- Καλαμαράκια ψητά με σάλτσα καυκαλήθρας
- Ψητά καλαμάρια γεμιστά με «πάστα» αρωματικών
Χταπόδι
Προσοχή! Τι χρώμα να έχει το χταπόδι
Γαρίδες
- Γαρίδες στο τηγάνι με λεμόνι και μαϊντανό
- Γαρίδες σαγανάκι σε στυλ κρητικό και μοντέρνο
- Γαρίδες στο τηγάνι με αρωματικό λάδι σκόρδου
Μακαρονάδες
- Λιγκουίνι με μύδια αχνιστά και φινόκιο
- Ταλιατέλες με καβουρόψιχα και αρακά
- Λιγκουίνι με ψητά ντοματίνια και μυρωδικά
- Γαριδομακαρονάδα με σπανάκι
Μικρά μυστικά
ΟΣΠΡΙΑ
Μικρά μυστικά
ΝΗΣΤΗΣΙΜΑ ΓΛΥΚΑ
- Τούρτα με χαλβά του μπακάλη και σοκολάτα
- Εύκολες νηστήσιμες μηλόπιτες (νέα συνταγή)
- Νηστήσιμες τρούφες σοκολάτας
Καλή Σαρακοστή!