Τάρτα μπακαλιάρου
Ρένα Τόγια, εφ. Το Βήμα, 21/3/2013
Σεφ, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου «Η Ρένα της Φτελιάς», 25ης Μαρτίου 28, Ν. Ψυχικό, τηλ.: 2106743874
Παράδοση και νεωτερικότητα σε ένα πιάτο
Φωτογραφίες: Γιώργος Δέτσης, εκτέλεση συνταγών: Βίκυ Κουμάντου
Αυτή τη φορά δεν θα ψήσετε ξεχωριστά τη ζύµη. Τα υλικά θα δέσουν όλα µαζί, όπως ακριβώς δένουν η παράδοση και η νεωτερικότητα σε αυτό το φαγητό.
Υλικά (για 1 ταρτιέρα διαµέτρου 23 εκ.)
Για τη ζύμη
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κ.γ. µπέικιν πάουντερ
- 125 γρ. βούτυρο, λιωµένο
- 1 αβγό
- 50 γρ. πεκορίνο, τριµµένο ή άλλο αλµυρό τυρί της αρεσκείας σας
- 2 κ.σ. χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
- 500 γρ. ξαλµυρισµένος παστός µπακαλιάρος, µαδηµένος, χωρίς τα κόκαλα
- 1 φλ. του καφέ έ.π. ελαιόλαδο
- 1 κρεµµύδι, κοµµένο σε κυβάκια
- 2 πράσα, κοµµένα σε ροδέλες
- 5 πατάτες, βρασµένες, καθαρισµένες και κοµµένες σε κυβάκια
- 1 κ.γ. κόκκινο γλυκό πιπέρι
- 1 κ.γ. λευκό πιπέρι
- 2 ντοµάτες, ξεφλουδισµένες και κοµµένες σε κυβάκια
- 1 κ.γ. πελτέ ντοµάτας
- ½ µατσάκι σέλινο (µόνο τα πράσινα φύλλα), ψιλοκοµµένο
- ½ µατσάκι δυόσµο, ψιλοκοµµένο
- 1 φλ. του καφέ ρύζι γλασέ, βρασµένο
Εκτέλεση
Ζύµη: Σε µια λεκάνη ανακατεύουµε το αλεύρι µε το µπέικιν πάουντερ. Προσθέτουµε τα υπόλοιπα υλικά και ζυµώνουµε. Σκεπάζουµε τη λεκάνη µε διάφανη µεµβράνη και αφήνουµε τη ζύµη στο ψυγείο για 20-25 λεπτά.
Γέµιση: Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 160°C. Σε µια κατσαρόλα, σε µέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και σοτάρουµε το κρεµµύδι, το πράσο και τις πατάτες για 4-5 λεπτά. Προσθέτουµε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουµε καλά.
Σύνθεση: Λαδώνουµε µια ταρτιέρα και απλώνουµε τη ζύµη µε τα χέρια, µε τέτοιον τρόπο ώστε να ανασηκώνεται στα τοιχώµατα και να τα καλύπτει. Την τρυπάµε µε ένα πιρούνι σε 3-4 σηµεία και απλώνουµε επάνω της τη γέµιση. Πασπαλίζουµε µε φρεσκοτριµµένο πιπέρι και ψήνουµε για 25-30 λεπτά. Σερβίρεται ζεστή.