Τάρτα μπακαλιάρου

Ρένα Τόγια, εφ. Το Βήμα, 21/3/2013

Σεφ, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου «Η Ρένα της Φτελιάς», 25ης Μαρτίου 28, Ν. Ψυχικό, τηλ.: 2106743874

Παράδοση και νεωτερικότητα σε ένα πιάτο

Τάρτα μπακαλιάρου

Φωτογραφίες: Γιώργος Δέτσης, εκτέλεση συνταγών: Βίκυ Κουμάντου

Αυτή τη φορά δεν θα ψήσετε ξεχωριστά τη ζύµη. Τα υλικά θα δέσουν όλα µαζί, όπως ακριβώς δένουν η παράδοση και η νεωτερικότητα σε αυτό το φαγητό.

Υλικά (για 1 ταρτιέρα διαµέτρου 23 εκ.)

Για τη ζύμη

  •  250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. µπέικιν πάουντερ
  • 125 γρ. βούτυρο, λιωµένο
  • 1 αβγό
  • 50 γρ. πεκορίνο, τριµµένο ή άλλο αλµυρό τυρί της αρεσκείας σας
  • 2 κ.σ. χλιαρό νερό

Για τη γέμιση

  •  500 γρ. ξαλµυρισµένος παστός µπακαλιάρος, µαδηµένος, χωρίς τα κόκαλα
  • 1 φλ. του καφέ έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεµµύδι, κοµµένο σε κυβάκια
  • 2 πράσα, κοµµένα σε ροδέλες
  • 5 πατάτες, βρασµένες, καθαρισµένες και κοµµένες σε κυβάκια
  • 1 κ.γ. κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • 1 κ.γ. λευκό πιπέρι
  • 2 ντοµάτες, ξεφλουδισµένες και κοµµένες σε κυβάκια
  • 1 κ.γ. πελτέ ντοµάτας
  • ½ µατσάκι σέλινο (µόνο τα πράσινα φύλλα), ψιλοκοµµένο
  • ½ µατσάκι δυόσµο, ψιλοκοµµένο
  • 1 φλ. του καφέ ρύζι γλασέ, βρασµένο

Εκτέλεση

ΖύµηΣε µια λεκάνη ανακατεύουµε το αλεύρι µε το µπέικιν πάουντερ. Προσθέτουµε τα υπόλοιπα υλικά και ζυµώνουµε. Σκεπάζουµε τη λεκάνη µε διάφανη µεµβράνη και αφήνουµε τη ζύµη στο ψυγείο για 20-25 λεπτά.

ΓέµισηΠροθερµαίνουµε τον φούρνο στους 160°C. Σε µια κατσαρόλα, σε µέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και σοτάρουµε το κρεµµύδι, το πράσο και τις πατάτες για 4-5 λεπτά. Προσθέτουµε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουµε καλά.

Σύνθεση: Λαδώνουµε µια ταρτιέρα και απλώνουµε τη ζύµη µε τα χέρια, µε τέτοιον τρόπο ώστε να ανασηκώνεται στα τοιχώµατα και να τα καλύπτει. Την τρυπάµε µε ένα πιρούνι σε 3-4 σηµεία και απλώνουµε επάνω της τη γέµιση. Πασπαλίζουµε µε φρεσκοτριµµένο πιπέρι και ψήνουµε για 25-30 λεπτά. Σερβίρεται ζεστή.