Φαλάφελ, αλλιώς ρεβιθοκεφτέδες...

Εφημερίδα Τα Νέα, 30/3/2013

Οι ρεβιθοκεφτέδες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πρόχειρα φαγητά της Ανατολικής Μεσογείου. Θα το σερβίρετε με ψητές πιτούλες και σάλτσα γιαουρτιού

Φαλάφελ, αλλιώς ρεβιθοκεφτέδες...

Βάζουμε τα ρεβίθια σε ζεστό νερό μαζί με μπόλικο αλάτι, μία ημέρα πριν από το μαγείρεμα, και τα αφήνουμε να φουσκώσουν. Την επομένη τα ξεπλένουμε καλά και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν. Στη συνέχεια τα αλέθουμε στο μπλέντερ και μεταφέρουμε τον χοντροκομμένο πουρέ σε ένα μπολ. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα προσθέτουμε στα λειωμένα ρεβίθια μαζί με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το κύμινο, το μπέικινγκ πάουντερ, το αλεύρι, το ελαιόλαδο και τον χυμό του μισού λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά. Με ένα κουτάλι παίρνουμε λίγη ζύμη και πλάθουμε ένα μπαλάκι. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη και τα βάζουμε για περίπου μία ώρα στο ψυγείο μέχρι να σφίξουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, λαδώνουμε μια λαμαρίνα και τοποθετούμε πάνω τα μπαλάκια, πιέζοντάς τα ελαφρά να γίνουν πλακέ. Τα ψήνουμε περίπου 15 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Σερβίρουμε τους ρεβιθοκεφτέδες με σαλάτα ντομάτα, αγγουράκι, μπόλικο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες, αραβικές πιτούλες ψημένες στη σχάρα και σάλτσα γιαουρτιού που φτιάχνουμε αφού τρίψουμε το αγγούρι, το στραγγίξουμε και το ανακατέψουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Καλό είναι η σάλτσα να μείνει λίγο στο ψυγείο για να σφίξει. 

Εναλλακτικά μπορείτε να σερβίρετε τους ρεβιθοκεφτέδες με σάλτσα ταχινιού, που θα ετοιμάσετε ανακατεύοντας το γιαούρτι με 3 κ.σ. ταχίνι, μία σκελίδα σκόρδο λειωμένη, λίγο λεμόνι και λίγο αλάτι.

Επίσης, αντί να ψήσετε τους ρεβιθοκεφτέδες στον φούρνο, μπορείτε να τους τηγανίσετε σε βαθύ τηγάνι με μπόλικο καλαμποκέλαιο αφού τους βουτήξετε προηγουμένως σε σουσάμι και τους πιέσετε για να κολλήσουν τα σποράκια στην επιφάνειά τους. 

Υλικά (Για 4-5 μερίδες)

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

Τα ρεβίθια στο παγκόσμιο τραπέζι

[Για την ιστορία] Τα ρεβίθια στο παγκόσμιο τραπέζι

Από τις καλύτερες φυσικές πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, ισοδύναμης του κρέατος και των γαλακτοκομικών, πλούσιο σε μέταλλα, φυτικές ίνες, φολικό οξύ και άλλες βιταμίνες, το ταπεινό ρεβίθι πιστεύεται ότι έχει γεννηθεί πριν από πολλούς αιώνες στη Μέση Ανατολή. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έχει ταξιδέψει σε όλη τη Μεσόγειο μέχρι την άλλη άκρη της Ασίας, έφτασε μέχρι την Αμερική και την Αυστραλία.

Στον αραβικό κόσμο τα ρεβίθια λέγονται χούμους, ενώ με το ίδιο όνομα είναι γνωστός ο πουρές βρασμένων ρεβιθιών που αναμειγνύεται με ταχίνι και χυμό λεμονιού και σερβίρεται με ψημένες πιτούλες ραντισμένος με ελαιόλαδο και λίγο καυτερό κόκκινο πιπέρι. Οι Γάλλοι τα βράζουν και τα προσθέτουν σε σαλάτες με βινεγκρέτ, οι Ιταλοί τα χρησιμοποιούν σε πολλές σούπες και στη Σικελία τα αλέθουν, τα κάνουν αλεύρι και φτιάχνουν τραγανές πιτούλες. Οι Ισπανοί τα μαγειρεύουν με σπανάκι, σκόρδο και καπνιστό πιπέρι, ενώ στη Βαρκελώνη, ειδικά, υπάρχει μια συνταγή με πικάντικο τσορίζο και κουκουνάρι.

Στη Βόρεια Αφρική τα ρεβίθια είναι απαραίτητο συστατικό πολλών πιάτων με κους κους όπως και στην Ινδία όπου σερβίρονται με ρύζι και μπόλικα μπαχαρικά.

Στην Ελλάδα γίνονται συνήθως σούπα. Στη Σίφνο ψήνονται όλη τη νύχτα σε ξυλόφουρνο μέσα σε πήλινο τσουκάλι με καπάκι κλεισμένο με ζυμάρι. Στον ηλεκτρικό φούρνο θα τα ψήσετε 6 ώρες στους 180ο ή 2 1/2 ώρες στους 250ο αφού τα βάλετε σε μια γάστρα μαζί με ροδέλες κρεμμυδιών, λάδι, λεμόνι, αλατοπίπερο και νερό να τα σκεπάζει δυο δάχτυλα. Τα ρεβίθια τρώγονται και αποξηραμένα (στραγάλια) με σταφίδες ενώ επίσης γίνονται και γλυκό σύμφωνα με μια παλιά θεσσαλική συνταγή.

Άλλες συνταγές