Μπακλαβάς στο βάζο

Σπύρος Αρτελάρης, εφ. Το Βήμα, 1/4/2013

Το παραδοσιακό γλυκό με έναν μοντέρνο τρόπο

Μπακλαβάς στο βάζο

Φωτογραφίες: Γιώργος Δέτσης, εκτέλεση συνταγών: Βίκυ Κουμάντου

Ο µοντέρνος µπακλαβάς δεν θέλει σχολαστικό στρώσιµο. Πάρτε µερικά βαζάκια µαρµελάδας και ρίξτε µέσα, σύµφωνα µε τη συνταγή, τα υλικά του. Τόσο απλά!

Υλικά (για 12 βαζάκια)

Για το φύλλο

Για τη γέμιση

Για το σιρόπι

Εκτέλεση

ΦύλλοΠροθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα βουτυρωµένο ταψί, στρώνουµε τα φύλλα Βηρυτού το ένα επάνω στο άλλο, αφού πρώτα τα βουτυρώσουµε ή τα λαδώσουµε. Ψήνουµε µέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώµα. Τα κρατάµε στην άκρη.

Γέµιση: Ετοιµάζουµε ένα σιρόπι, βράζοντας τη ζάχαρη µε το νερό, και αφήνουµε να κρυώσει λίγο. Το ρίχνουµε στο multi, προσθέτουµε τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάµε όλα µαζί ελαφρά. Πρέπει να δηµιουργηθεί ένα µείγµα τόσο παχύρρευστο όσο αυτό του συνηθισµένου µπακλαβά. Μοιράζουµε σε έξι ισόποσα µέρη. 

Σιρόπι: Βράζουµε όλα τα υλικά µαζί, έως ότου σχηµατιστεί ένα σιρόπι. Σουρώνουµε και πετάµε τα στέρεα υλικά.

Σύνθεση: Σπάµε τα µισά από τα φύλλα σε µικρά κοµµάτια και τα βάζουµε στα βάζα ακανόνιστα. Περιχύνουµε το περιεχόµενο του κάθε βάζου µε 5-6 κ.σ. από το σιρόπι και προσθέτουµε το µείγµα της γέµισης. Σπάµε τα υπόλοιπα φύλλα σε µεγάλα κοµµάτια και τα καρφώνουµε κάθετα στα γλυκά. Σερβίρουµε, χωρίς να κλείσουµε τα βάζα.

Tip

Ο χρυσός κανόνας για κάθε σιρόπι είναι να το αφήνουμε στη φωτιά 2 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει.