Χορτοκεφτέδες νηστίσιμοι

Κική Τριανταφύλλη, εφ. Τα Νέα, 27/4/2013

Ένα από τα πιο νόστιμα νηστίσιμα ορεκτικά που φτιάχνονται με διάφορα λαχανικά, ενώ επίσης σερβίρονται ως κύριο πιάτο

[Γεύση] Χορτοκεφτέδες νηστίσιμοι

Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον χοντρό τρίφτη, τα αλατίζουμε, τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και τα στύβουμε καλά με τα χέρια. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε κυβάκια. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και προσθέτουμε αλεύρι και φρυγανιά τριμμένη σε τόση ποσότητα ώστε η ζύμη να στέκεται.  Πλάθουμε κεφτέδες ή παίρνουμε ζύμη με ένα κουτάλι και τη ρίχνουμε σε καυτό λάδι. Τηγανίζουμε τους κολοκυθοκεφτέδες και από τις δύο πλευρές και όταν πάρουν χρώμα τους βγάζουμε να στραγγίσουν σε χαρτί κουζίνας. Κεφτέδες νηστίσιμους μπορούμε να φτιάξουμε και με άλλα υλικά, όπως:

Ντοµατοκεφτέδες με 3 μεγάλες ώριμες ξεφλουδισμένες ντομάτες ή 1/2 κιλό ντοματάκια Σαντορίνης (τις κόβουμε και τις αφήνουμε να στραγγίσουν από τα υγρά τους), 2 μεγάλα κρεμμύδια και 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1/2 φλιτζάνι  ψιλοκομμένο δυόσμο και μαϊντανό, 1 κ.τ.γ. μπέικιν πάουντερ, περίπου 1 φλιτζάνι αλεύρι.

Πατατοκεφτέδες με 3 πατάτες τριμμένες στον τρίφτη, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι και 1 ξερό ψιλοκομμένα, 1/2 φλιτζάνι άνηθο και μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη, αλατοπίπερο.

Κρεµµυδοκεφτέδες με 3 ξερά κρεμμύδια, 1 πράσο και 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, από 1 ματσάκι άνηθο και μαϊντανό ψιλοκομμένα, αλεύρι και φρυγανιά τριμμένη.

Χορτοκεφτέδες με 1/2 κιλό ψιλοκομμένα χόρτα (λάπαθα, σπανάκι, μαρούλι, σέσκουλα) τα τρίβουμε με αλάτι και τα στύβουμε να στραγγίσουν, 1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, ένα ματσάκι  μάραθο, μαϊντανό, δυόσμο, 1 σφηνάκι τσίπουρο, αλατοπίπερο και αλεύρι.

Ταραµοκεφτέδες με 200 γρ. ταραμά, 1/2 κιλό μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο και στυμμένο, 2-3 κ.τ.σ. ελαιόλαδο, 2-3 κ.τ.σ. χυμό λεμονιού, 3 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 φλιτζάνι  ψιλοκομμένο μαϊντανό, δυόσμο και άνηθο.