Τραχανόπιτα

Χριστόφορος Πέσκιας, Γαστρονόμος, 3/7/2013

Φωτογραφίες ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Μια νόστιμη ιδέα για να τρώμε τραχανά και το καλοκαίρι!

Υλικά

Μερίδες για ταψί 30 εκ.

Προετοιμασία 30΄ Ψήσιμο περίπου 25΄

Διαδικασία

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ζωμό να βράσει και προσθέτουμε τον τραχανά. Ανακατεύουμε καλά να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας και βράζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα και βράζουμε μέχρι ο τραχανάς να έχει σχεδόν γίνει. Προσοχή, αν τον παραβράσουμε, λασπώνει και δεν γίνεται ωραία η πίτα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τον τραχανά να κρυώσει για 10 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Προσθέτουμε στον τραχανά τα αυγά, το βούτυρο, τη ρίγανη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη φέτα, ανακατεύουμε απαλά, για να μη λιώσει, και αλατοπιπερώνουμε (με προσοχή το αλάτι, γιατί η φέτα είναι ήδη αλμυρή).

Βουτυρώνουμε το ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

Στο ποτήρι Μια Ντεμπίνα, η λευκή vitis vinifera της Ηπείρου. Ακόμοι, οι τολμηροί ουρανίσκοι μπορούν να τη συνδυάσουν με τις αφρώδεις και ημιαφρώδεις εκδοχές της, καθώς και την παλιά παραδοσιακή Ζίτσα, το ροζέ, ημίξηρο, ημιαφρώδες κρασί.