Μαρµελάδα σύκο

Σπύρος Αρτελάρης (Pastry Chef), εφ. Το Βήμα, 23/9/2013

Η ασυνήθιστη αυτή µαρµελάδα µε το βούτυρο και το µαύρο ρούµι συνοδεύει εξαιρετικά τα ώριµα, κίτρινα τυριά

Μαρµελάδα σύκο

Φωτογραφία:Γιώργος Δέτσης, εκτέλεση συνταγής:: Βίκυ Κουμάντου

Υλικά (για 2 βάζα των 500 ml)

Εκτέλεση

Βάζουµε τα σύκα σε µια µεγάλη κατσαρόλα και τα πασπαλίζουµε µε τη ζάχαρη. Τα σκεπάζουµε µε µεµβράνη και τα αφήνουµε για ένα βράδυ στο ψυγείο.

Την επόµενη ηµέρα προσθέτουµε το νερό και βάζουµε την κατσαρόλα σε χαµηλή φωτιά να βράσει, µέχρι η µαρµελάδα να αρχίσει να δένει*. Ανακατεύουµε συχνά για να µην «πιάσει».

Αφού δέσει η µαρµελάδα, αποσύρουµε από τη φωτιά και προσθέτουµε το ρούµι, το βούτυρο και τον χυµό λεµονιού. Ανακατεύουµε και την αφήνουµε να κρυώσει. Γεµίζουµε αποστειρωµένα βάζα** και διατηρούµε σε δροσερό µέρος.

 

* Για να σιγουρευτούµε ότι η µαρµελάδα έχει δέσει, βάζουµε µια µικρή ποσότητα σε ένα πιάτο και µόλις κρυώσει ελαφρώς τη χωρίζουµε στη µέση µε το δάχτυλό µας χαράζοντας µια γραµµή. Αν η µαρµελάδα µείνει σταθερή, είναι έτοιµη.

** Αποστείρωση βάζων: Πλένουµε πολύ καλά τα βάζα και τα καπάκια µε ζεστό νερό, τα τοποθετούµε όλα ανάποδα σε ταψί στρωµένο µε µια πετσέτα και τα αφήνουµε στον φούρνο στους 100°C, µέχρι να στεγνώσουν. Γεµίζουµε τα βάζα µέχρι επάνω µε τη µαρµελάδα όσο και τα δύο είναι ακόµη ζεστά. Τα κλείνουµε καλά, τα γυρίζουµε ανάποδα (µε το καπάκι προς τα κάτω) και τα αφήνουµε έως ότου κρυώσουν.