Τάρτα με σπανάκι και φέτα

Τάσος Μπίκος (Executive chef στο Il Barretto), εφ. Το Βήμα, 7/10/2013

Η γεύση παραπέµπει σε σπανακόπιτα

Τάρτα με σπανάκι και φέτα

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη, Food Styling: Αντωνία Κατή

ΥΛΙΚΑ (για 1 ταρτιέρα διαµέτρου 25 εκ.)

Για τη βάση

Για τη γέµιση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζύµη

Χτυπάµε στο µίξερ το αλεύρι µε το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη έως ότου ενωθούν. Προσθέτουµε το αβγό και το γάλα και συνεχίζουµε το χτύπηµα, µέχρι να έχουµε µια εύπλαστη ζύµη. Την τυλίγουµε µε διάφανη µεµβράνη και την αφήνουµε για 1 ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί.

Βάζουµε τη ζύµη ανάµεσα σε δύο λαδόκολλες και µε τη βοήθεια ενός πλάστη την ανοίγουµε σε στρογγυλό φύλλο λίγο µεγαλύτερο από τη διάµετρο της ταρτιέρας. Λαδώνουµε ελαφρώς την ταρτιέρα και απλώνουµε τη ζύµη οµοιόµορφα στον πάτο και στα τοιχώµατά της. Την τρυπάµε µε το πιρούνι σε πολλά σηµεία και την αφήνουµε στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά.

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 190°C. Καλύπτουµε την επιφάνεια της τάρτας µε µια λαδόκολλα και επάνω της σκορπίζουµε όσπρια για να µη φουσκώσει. Ψήνουµε για 10 λεπτά. Τη βγάζουµε από τον φούρνο, αφαιρούµε το χαρτί µε τα όσπρια και την αφήνουµε να κρυώσει ελαφρώς.

Γέµιση

Σε µια κατσαρόλα ζεσταίνουµε το λάδι και σοτάρουµε το κρεµµύδι µε το πράσο για λίγα λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν. Ρίχνουµε το σκόρδο και το σπανάκι και συνεχίζουµε το σοτάρισµα έως ότου µαραθεί το σπανάκι χωρίς όµως να χάσει το χρώµα του. Αποσύρουµε από τη φωτιά και αφήνουµε να κρυώσει.

Προσθέτουµε στην κατσαρόλα τη φέτα, τον µάραθο και το θυµάρι και ανακατεύουµε. Δοκιµάζουµε και αν χρειάζεται προσθέτουµε αλάτι.

Σε ένα µπολ χτυπάµε µε το σύρµα την κρέµα γάλακτος µε τους κρόκους και το αλατοπίπερο, µέχρι να οµογενοποιηθεί το µείγµα.

Σύνθεση

Στρώνουµε οµοιόµορφα το σπανάκι επάνω στη βάση της τάρτας και απλώνουµε το µείγµα της κρέµας γάλακτος. Πασπαλίζουµε µε την παρµεζάνα και ψήνουµε στους 170°C για 40-45 λεπτά, µέχρι να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώµα. Αφήνουµε την τάρτα να κρυώσει προτού την κόψουµε σε κοµµάτια και τη σερβίρουµε.