Μπέργκερ με μπιφτέκι μπακαλιάρου

Λουκάκος Γιάννης, εφ. Το Βήμα, 9/3/2014

Σεφ, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Ψωμί & αλάτι», πλ. Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι, τηλ.: 2106848178

Ο παραδοσιακός μπακαλιάρος μπαίνει σε ένα ζουμερό μπέργκερ και αναδεικνύεται χάρη στο σπιτικό τουρσί παντζαριών και κρεμμυδιών

Μπέργκερ με μπιφτέκι μπακαλιάρου

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη, food styling: Αντωνία Κατή

Για το παντζάρι τουρσί

Για το κρεμμύδι τουρσί

Για τη σύνθεση 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τουρσί: Ετοιμάζουμε τα παντζάρια τουρσί, βράζοντας σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά, εκτός από τα παντζάρια. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα παντζάρια, φροντίζοντας ώστε να καλύπτονται. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε στο ψυγείο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τα κρεμμύδια τουρσί. 

Μπιφτέκι:  Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το τζίντζερ. Σοτάρουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε μια μπασίνα αναμειγνύουμε τον μπακαλιάρο, τη σόγια, το ψωμί, τον δυόσμο, το λάιμ, το κόλιαντρο, το νερό και λίγο αλάτι.

Χτυπάμε τις γαρίδες ωμές στο multi μέχρι να πολτοποιηθούν. Τις ρίχνουμε στην μπασίνα με τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια και ανακατεύουμε. Αλατίζουμε, ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε σε μπιφτέκια των 200 γρ. (αν θέλουμε τα μπιφτέκια μας πιο καλοσχηματισμένα, χρησιμοποιούμε κουπ πατ). 

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε τα μπιφτέκια μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος και τοποθετούμε επάνω τα μπιφτέκια. Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά. 

Σύνθεση:  Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ψήνουμε τα ψωμάκια από την εσωτερική τους πλευρά για 1-2 λεπτά. Αλείφουμε το κάθε ψωμάκι της βάσης με λίγη κέτσαπ και απλώνουμε από 1 φύλλο σαλάτας. Από πάνω τοποθετούμε το μπιφτέκι, τα κρεμμύδια και τα παντζάρια τουρσί. Κλείνουμε το μπέργκερ με το υπόλοιπο ψωμάκι, που έχουμε επίσης αλείψει με κέτσαπ, και σερβίρουμε.

* Πώς καθαρίζουμε τις γαρίδες: Αφαιρούμε το κεφάλι, το κέλυφος και την ουρά. Με ένα μυτερό μαχαίρι, κάνουμε μια τομή κατά μήκος της ράχης της γαρίδας και αφαιρούμε το εντεράκι με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας.