Σκορδαλιά με πατάτα και φουντούκι

Λουκάκος Γιάννης, εφ. Το Βήμα, 9/3/2014

Σεφ, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Ψωμί & αλάτι», πλ. Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι, τηλ.: 2106848178

Το σκόρδο κρατά μια διακριτική παρουσία, αφήνοντας περισσότερο χώρο στα φουντούκια, που προσθέτουν γλυκιά και μεστή γεύση

Σκορδαλιά με πατάτα και φουντούκι

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη, food styling: Αντωνία Κατή

ΥΛΙΚA (για 500 γρ.)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε στο multi τα φουντούκια μαζί με τα κρουτόν μέχρι να γίνουν σκόνη. 

Σε ένα μπολ βάζουμε τις πολτοποιημένες πατάτες, το μείγμα φουντουκιού - κρουτόν, το ξίδι, το σκόρδο και το λάδι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. 

Αλατίζουμε και αραιώνουμε σιγά σιγά με νερό, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα, μέχρις ότου η σκορδαλιά αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα και υφή.

*Καβούρντισμα φουντουκιών: Σε αντικολλητικό σκεύος, χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας, ψήνουμε σε μέτρια φωτιά τα φουντούκια για λίγα λεπτά μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.

** Κρουτόν: Σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα απλώνουμε 40 γρ. ψωμί για τοστ, κομμένο σε κύβους, ραντίζουμε με 20 ml ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι και ψήνουμε στους 180°C {LF}μέχρι να γίνουν τραγανά.