Σκορδαλιά με πατάτα και φουντούκι
Λουκάκος Γιάννης, εφ. Το Βήμα, 9/3/2014
Σεφ, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Ψωμί & αλάτι», πλ. Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι, τηλ.: 2106848178
Το σκόρδο κρατά μια διακριτική παρουσία, αφήνοντας περισσότερο χώρο στα φουντούκια, που προσθέτουν γλυκιά και μεστή γεύση
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη, food styling: Αντωνία Κατή
ΥΛΙΚA (για 500 γρ.)
- 30 γρ. φουντούκια, καβουρντισμένα*
- 20 γρ. κρουτόν**
- 300 γρ. πατάτες, βρασμένες και πολτοποιημένες
- 20 ml ξίδι από λευκό κρασί
- 5 γρ. σκόρδο, πολτοποιημένο
- 120 ml έ.π. ελαιόλαδο
- αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε στο multi τα φουντούκια μαζί με τα κρουτόν μέχρι να γίνουν σκόνη.
Σε ένα μπολ βάζουμε τις πολτοποιημένες πατάτες, το μείγμα φουντουκιού - κρουτόν, το ξίδι, το σκόρδο και το λάδι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αλατίζουμε και αραιώνουμε σιγά σιγά με νερό, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα, μέχρις ότου η σκορδαλιά αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα και υφή.
*Καβούρντισμα φουντουκιών: Σε αντικολλητικό σκεύος, χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας, ψήνουμε σε μέτρια φωτιά τα φουντούκια για λίγα λεπτά μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
** Κρουτόν: Σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα απλώνουμε 40 γρ. ψωμί για τοστ, κομμένο σε κύβους, ραντίζουμε με 20 ml ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι και ψήνουμε στους 180°C {LF}μέχρι να γίνουν τραγανά.