Μουσακάς με φακές

Τάσος Μπίκος, εφ. Το Βήμα, 20/3/2014

Μια εναλλακτική εκδοχή του μουσακά, που συνδυάζει άριστα τα όσπρια και τα λαχανικά

Φωτογραφία: Παναγιώτης Μπελτζινίτης, εκτέλεση συνταγής: Στέλιος Μαστοράκος.

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές. Τις σουρώνουμε και τις ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει για περίπου 5 λεπτά. Μόλις πάρουν βράση, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τις στραγγίζουμε. Τις ρίχνουμε και πάλι στην κατσαρόλα, προσθέτουμε ζεστό νερό – τόσο όσο να τις σκεπάζει – και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι να λιώσουν, για περίπου 15-20 λεπτά. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το πράσο και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τις βρασμένες φακές, τα καρότα, το σέλερι και τον πελτέ και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν (προσοχή, δεν πρέπει να μείνουν πολλά υγρά). Λίγο πριν από το τέλος προσθέτουμε το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτουμε το τυρί (προαιρετικά).

Αλευρώνουμε τις μελιτζάνες, τις βουτάμε στιγμιαία σε μπολ με νερό και τις τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι. Τις στρώνουμε σε ένα ταψί. Τηγανίζουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε και αυτές στο ταψί, επάνω από τις μελιτζάνες. Τέλος, απλώνουμε τις φακές.

Μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε τη μαργαρίνη. Προσθέτουμε το αλεύρι και το καβουρντίζουμε για περίπου 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια. Ρίχνουμε τον ζωμό και ανακατεύουμε γρήγορα για να μη σβολιάσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε την μπεσαμέλ επάνω από τις φακές και πασπαλίζουμε προαιρετικά με το φυτικό τυρί. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, έως ότου η επιφάνεια του φαγητού αποκτήσει χρυσαφί χρώμα.