Ρεβίθια στη γάστρα

Τάσος Μπίκος, εφ. Το Βήμα, 28/3/2014

Executive chef στο Il Barretto

Ρεβίθια στη γάστρα

Φωτογραφία: Παναγιώτης Μπελτζινίτης, εκτέλεση συνταγών-food styling: Στέλιος Μαστοράκος.

YΛΙΚΑ (για 6-8 άτομα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια να μουλιάσουν μέσα σε ένα μπολ με νερό που να τα σκεπάζει και 2-3 κ.σ. αλάτι.

Την επομένη ξεπλένουμε τα ρεβίθια και τα βάζουμε στη γάστρα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το σέλερι, τα καρότα, τις ντομάτες, τον πελτέ, τα φύλλα δάφνης, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το θυμάρι. Συμπληρώνουμε με νερό έως ότου καλυφθούν καλά τα ρεβίθια και προσθέτουμε 100 ml ελαιόλαδο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι και τη βάζουμε στον φούρνο για περίπου 4 ώρες. Αν τα ρεβίθια δεν έχουν γίνει, τα ψήνουμε για λίγο ακόμη. Δέκα λεπτά πριν από το τέλος ανοίγουμε τη γάστρα ώστε να πάρουν χρώμα τα όσπρια και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σερβίρονται ζεστά αλλά και κρύα.