Σαλάτα με πλιγούρι και φακές

Βίκυ Κουμάντου, εφ. Το Βήμα, 20/6/2014

Μια σαλάτα στη λογική του ταμπουλέ που θα πάρει άρωμα Ανατολής αν προσθέσετε λίγο κύμινο στο ντρέσινγκ

Φωτογραφία: Γιώργος Δέτσης, εκτέλεση συνταγής: Βίκυ Κουμάντου

Υλικά (για 4 άτομα)

Αντί για πι­πε­ριές μπο­ρεί­τε να βά­λε­τε φρέ­σκα φρού­τα, ό­πως κο­ρό­μη­λα, βα­νί­λιες, κε­ρά­σια και μού­ρα. Τα κρεμ­μύ­δια α­πο­κτούν πιο ε­λα­φριά γεύ­ση, ό­ταν μα­ρι­να­ρι­στούν για λί­γη ώ­ρα σε χυ­μό λε­μο­νιού.

Για το ντρέσινγκ

Εκτέλεση

Πλένουμε ξεχωριστά το πλιγούρι και τις φακές. Βάζουμε τις φακές να βράσουν σε κατσαρόλα με τόσο νερό όσο να τις σκεπάζει, για 10 λεπτά. Τις σουρώνουμε και πετάμε το νερό.

Στην ίδια κατσαρόλα, ρίχνουμε 3 φλ. βραστό νερό (ή ζωμό της αρεσκείας μας), προσθέτουμε το πλιγούρι μαζί με τις φακές, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε το καπάκι, σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει για 30 λεπτά.

Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ ανακατεύοντας σε ένα μπολ το πετιμέζι, το ελαιόλαδο, τον χυμό και τον ανθό αλατιού. Σε σαλατιέρα αδειάζουμε το πλιγούρι με τις φακές και περιχύνουμε με το ντρέσινγκ. Προσθέτουμε τις πιπεριές, τον μαϊντανό, τα κρεμμύδια, τον δυόσμο, το θυμάρι και το ξύσμα και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε σε μπολ ή σε χρωματιστές, ωμές πιπεριές.