Σούπα φακές και χταπόδι στη γάστρα

Στέλιος Αποστόλου (καθηγητής μαγειρικής στον εκπαιδευτικό όμιλο Le Μοnde), εφ. Το Βήμα, 24/2/2017

Αν θέλουμε τις φακές πιο ανοιχτόχρωμες, μπορούμε να προσθέσουμε μερικές σταγόνες λεμονιού λίγο προτού τις κατεβάσουμε από τη φωτιά

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

Για τις φακές

Για το χταπόδι

1 κιλό χταπόδι

150 ml κόκκινο κρασί

1 φύλλο δάφνης

EKTEΛΕΣΗ

Φακές: Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε 5-6 φλ. νερό, τις φακές, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το δαφνόφυλλο και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για άλλα 10-15 λεπτά.

Χταπόδι: Κάνουμε μια τομή κατά μήκος της κουκούλας του χταποδιού και αφαιρούμε τα εντόσθια. Προεκτείνουμε την τομή λίγο πιο κάτω, στη βάση των πλοκαμιών, όπου βρίσκουμε και αφαιρούμε το στόμα (είναι σαν σκληρή μπάλα). Ξεπλένουμε καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βάζουμε το χταπόδι σε μια γάστρα μαζί με το κόκκινο κρασί και το φύλλο δάφνης και τη σκεπάζουμε. Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες.

Βγάζουμε το χταπόδι από τη γάστρα, το κόβουμε σε κομμάτια και το σερβίρουμε μαζί με τις φακές.