Στα 44 έρχεται η κατάθλιψη

Ρένα Δημητρίου, εφ. Τα Νέα, 30/1/2008

Στην ηλικία αυτή είναι πιθανότερο να χτυπήσει η ασθένεια, έδειξε έρευνα σε 80 χώρες

Αν μέχρι σήμερα πιστεύατε πως η ζωή είναι σκληρή γύρω στα 40, να δείτε τι συμβαίνει στα 44... Οι επιστήμονες λένε πως αυτή είναι η ηλικία κατά την οποία είναι πιθανότερο να χτυπήσει την πόρτα μας η κατάθλιψη. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ύστερα από έρευνα σε 80 χώρες- μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- χρησιμοποιώντας στοιχεία για 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Κανένας εξωτερικός παράγοντας δεν φαίνεται να επηρεάζει καθοριστικά το αν θα πάθει κάποιος κατάθλιψη ή όχι, σύμφωνα με τους ειδικούς. Δεν παίζει ρόλο δηλαδή η χώρα στην οποία ζει κάποιος, αν είναι πλούσιος ή φτωχός, ελεύθερος ή παντρεμένος, με παιδιά ή χωρίς. Όπως δείχνει η έρευνα, εκεί, γύρω στα 40 είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος με την κατάθλιψη- την κατάθλιψη της μέσης ηλικίας.

Η πορεία είναι σχεδόν πανομοιότυπη σε όλους τους ανθρώπους: ξεκινάμε τη ζωή μας αισιόδοξα, όμως καθώς οι πρώτες δεκαετίες περνούν και αφήνουμε πίσω τα 40, η ψυχολογική μας κατάσταση επιδεινώνεται όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα να αυξάνει ο κίνδυνος της κατάθλιψης. Αφού ξεπεραστεί όμως αυτό το στάδιο, η ζωή αποκτά ξανά περισσότερα χαμόγελα.

Η ευτυχία

Έτσι, σε μια γραφική αναπαράσταση, η ευτυχία που νιώθουν οι άνθρωποι στη διάρκεια της ζωής τους, θα σχημάτιζε μια καμπύλη αναστροφής U. «Οι άνθρωποι ακολουθούν με επαναλαμβανόμενο τρόπο μια πορεία σχήματος U όσον αφορά το επίπεδο ευτυχίας και ψυχικής υγείας στη διάρκεια της ζωής τους», επισήμανε ο καθηγητής Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Γουόργουικ της Βρετανίας, Άντριου Όσβαλντ, από τους επικεφαλής της μελέτης.

Το ίδιο ψυχολογικό μοντέλο παρατηρήθηκε σε 72 χώρες από την Αλβανία μέχρι τη Ζιμπάμπουε. Οχτώ χώρες- κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο- διαφοροποιήθηκαν, επισημαίνει ο Όσβαλντ και ο συνεργάτης του Ντέιβιντ Μπλαντσφλάουερ από το Κολέγιο Ντάρτμαουθ στις ΗΠΑ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, καταγράφηκε σημαντική διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα: γύρω στα 40 είναι περισσότερο ευάλωτες οι γυναίκες, ενώ γύρω στα 50 οι άνδρες.

Η έρευνα των ειδικών θα δημοσιευτεί στην επιστημονική επιθεώρηση «Social Science & Μedicine».

Ψυχική ανάκαμψη στα πενήντα

«Η ΑΚΡΙΒΗΣ ΑΙΤΙΑ για το μοτίβο U και τις όποιες παραλλαγές του σε διαφορετικά σημεία του αναπτυγμένου αλλά ακόμη και του αναπτυσσόμενου κόσμου είναι άγνωστη», εξηγεί ο Όσβαλντ. «Ωστόσο, είναι πιθανό, καθώς οι άνθρωποι μαθαίνουν να προσαρμόζονται στις δυνατότητες και τις αδυναμίες τους, να αντιμετωπίζουν στη μέση ηλικία την απογοήτευση που προκαλούν οι απραγματοποίητοι στόχοι τους». Είναι η στιγμή δηλαδή που συνειδητοποιούν οι μεσήλικοι πως κάποιες από τις φιλοδοξίες που είχαν νεώτεροι, θα μείνουν όνειρα. Ο καθηγητής Όσβαλντ τονίζει πως αφού περάσει αυτή η κρίση, η ψυχολογική διάθεση βελτιώνεται, αν δεν συντρέχουν άλλοι ιδιαίτεροι λόγοι, όπως προβλήματα υγείας. Οι άνθρωποι της μέσης ηλικίας, που πιθανόν να έχουν ζήσει την απώλεια συνομηλίκων τους, αρχίζουν να εκτιμούν τα χρόνια που τους απομένουν να ζήσουν και γίνονται ξανά περισσότερο ανοιχτοί στη ζωή. Αν μάλιστα φτάσουν στην ηλικία των 70 και παραμένουν σε καλή φυσική κατάσταση, τότε είναι τόσο χαρούμενοι και ψυχικά υγιείς όσο οι 20χρονοι.