Βρείτε τη φόρμα σας με ασκήσεις - αστραπή

Περικλής Δημητρολόπουλος, εφ. Τα Νέα, 14/10/2009

Αρκούν 11 λεπτά καθημερινής γυμναστικής, ακόμη και στο γραφείο

Τέρμα το πηγαινέλα στο γυμναστήριο, οι ώρες στον διάδρομο, ο ιδρώτας στα βάρη. Οι «5 βασικές ασκήσεις», τα 11 λεπτά που απαιτούνται για την εκτέλεσή τους και ο μεγάλος θεωρητικός τους Μπιλ Όρμπαν, επιστρέφουν στη μόδα έπειτα από τέσσερις δεκαετίες λήθης.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ο Καναδός Μπιλ Όρμπαν, παλιός παίκτης του χόκεϊ επί πάγου, εξέδωσε ένα εγχειρίδιο με το ιδανικό πρόγραμμα ασκήσεων το οποίο είχε δημιουργήσει λίγα χρόνια νωρίτερα για τους πιλότους της Βασιλικής Αεροπορίας της χώρας του. Το βιβλίο με τίτλο «Ρhysical Fitness» γνώρισε αμέσως τεράστια επιτυχία. Στον Καναδά πούλησε 23 εκατομμύρια αντίτυπα και στη συνέχεια μεταφράστηκε σε 13 γλώσσες. Έπειτα από λίγα χρόνια το ενδιαφέρον για τη μέθοδο του Μπιλ Όρμπαν ατόνησε και το εγχειρίδιο δεν ανατυπώθη- κε. Τους τελευταίους μήνες, όμως, το πρόγραμμα «5ΒΧ», ακρωνύμιο της φράσης «Five Βasic Εxercises» (Πέντε Βασικές Ασκήσεις), επέστρεψε στη μόδα από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης και το Διαδίκτυο. Ο Καναδός θεωρητικός του «5ΒΧ» υποστήριζε ότι όποιος εκτελούσε πιστά το πρόγραμμά του θα μπορούσε να αποκτήσει καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης σε περίοδο 6- 10 μηνών. Στο εγχειρίδιό του προέβλεπε 72 επίπεδα αυξανόμενης δυσκολίας, ενώ οι επαναλήψεις κάθε άσκησης αυξάνονται ανάλογα με τα επίπεδα. Η ταχύτητα με την οποία περνά ένας ασκούμενος από το ένα επίπεδο στο άλλο εξαρτάται από την ηλικία.

Το μεγάλο πλεονέκτημα

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα των «ασκήσεων- αστραπή» είναι ότι μπορούν να εκτελεστούν σχεδόν παντού, χωρίς αθλητική φόρμα και ειδικά παπούτσια. Χάρις και σε αυτήν την ευκολία, τα φόρουμ στο Διαδίκτυο έχουν γεμίσει από ενθουσιώδη σχόλια εκείνων που ανέσυραν από τη λήθη τον Μπιλ Όρμπαν και τη μέθοδό του. Κάποιοι ειδικοί, ωστόσο, διατυπώνουν ενστάσεις. «Γι΄ αυτούς που κάνουν καθιστική ζωή τα 11 λεπτά είναι οπωσδήποτε καλύτερα από το τίποτα», δηλώνει στην εφημερίδα «La Repubblica» ο γυμναστής Μάρκο Πίνα. «Αυτές οι ασκήσεις, όμως, δεν είναι εξειδικευμένες. Και τα πάντα εξαρτώνται από τον στόχο: η πραγματικά καλή φυσική κατάσταση δεν επιτυγχάνεται με εκπτώσεις».