Θα ζούμε έως τα 100 έχοντας σώμα πενηντάρη

Γιώργος Αγγελόπουλος, εφ. Τα Νέα, 21/10/2009

«Ανταλλακτικά» σώματος θα αντικαθιστούν τα φθαρμένα, τονίζουν ειδικοί

Πενήντα δραστήρια χρόνια μετά τα πενήντα μας  υπόσχονται οι επιστήμονες χάρη στα «ανταλλακτικά σώματος

Θα φτάνουμε τα 100 έχοντας το σώμα ενός πενηντάρη. Αυτό τουλάχιστον υπόσχονται για το μέλλον οι επιστήμονες με βάση τις προόδους στην επιστήμη των «ανταλλακτικών σώματος» χάρη στις οποίες θα μπορούμε να ζούμε 50 δραστήρια χρόνια μετά τα πενήντα μας.

Με τον στόχο αυτό, ανακοινώθηκε χθες στη Βρετανία ένα πενταετές πρόγραμμα ύψους 50 εκατομμυρίων στερλινών (55 εκατ. ευρώ) για την ανάπτυξη λύσεων βιοϊατρικής μηχανικής στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι. Το πρόγραμμα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ερευνητικά συμβούλια, φιλανθρωπικές οργανώσεις και τη βιομηχανία, συντονίζεται από το Ινστιτούτο Ιατρικής και Βιολογικής Μηχανικής (ΙΜΒΕ) του Πανεπιστημίου του Λιντς. Ο βραχυπρόθεσμος στόχος είναι να έχουν βρεθεί, ώς το 2015, τρόποι για να ανανεώνονται οι καρδιακές βαλβίδες, για να επισκευάζονται φθαρμένα τμήματα των αρτηριών, για να αντικαθίστανται φθαρμένες αρθρώσεις και το δέρμα με υλικά που δεν φθείρονται.

Οι επιστήμονες φιλοδοξούν να λύσουν το πρόβλημα της Σίβυλλας, η οποία ζήτησε από τους θεούς την αιώνια ζωή, αλλά ξέχασε να ζητήσει και την αιώνια νιότη, με αποτέλεσμα να βλέπει τον θάνατο ως ανακούφιση εξαιτίας της φθοράς του σώματός της. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, που δημοσιεύτηκε επίσης χθες στην επιθεώρηση Lancet, έδειξε πως πάνω από τα μισά μωρά που γεννιούνται σήμερα στις πλούσιες χώρες θα υπερβούν τα 100 χρόνια ζωής. Ενώ οι βελτιώσεις στην υγειονομική περίθαλψη, τη δίαιτα και τον τρόπο ζωής μάς βοηθούν να ζούμε περισσότερο, το σώμα μας εξακολουθεί να εκφυλίζεται με την ηλικία, μειώνοντας την ποιότητα ζωής μας και τη δυνατότητά μας να συνεισφέρουμε στην κοινωνία, λέει ο Τζον Φίσερ, καθηγητής Μηχανικής και επικεφαλής της έρευνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έρευνα θα επικεντρώσει στους τομείς που επηρεάζονται περισσότερο από την ηλικία- αρθρώσεις (ισχίο, γόνατα), σπονδυλική στήλη, δόντια, καρδιά και κυκλοφορικό- αναπτύσσοντας νέες τεχνολογίες για την αναγέννηση ιστών, τεχνητές αρθρώσεις που διαρκούν περισσότερο και επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη.

Μόσχευμα ισχίου

Το ΙΜΒΕ έχει ήδη δημιουργήσει ένα μόσχευμα ισχίου που θα διαρκεί για όλη μας τη ζωή, αντί για τα 20 χρόνια, το πολύ, που είναι σήμερα η διάρκεια των τεχνητών ισχίων. Ο συνδυασμός μιας κοτύλης (κοιλώματος) από κράμα κοβαλτίου και χρωμίου και μιας κεραμικής κεφαλής του οστού θα αντέξει εύκολα τα 100 εκατομμύρια βήματα που ένας άνθρωπος 50 ετών αναμένεται ότι θα έχει κάνει ώς τα 100ά γενέθλιά του, λέει ο καθηγητής Τζον Φίσερ.

Στο μεταξύ, η συνάδελφός του καθηγήτρια Έιλιν Ίνγκαμ και η ομάδα της έχουν αναπτύξει έναν μοναδικό τρόπο για να δημιουργούν ιστούς για μεταμοσχεύσεις, και κάποια στιγμή όργανα, που το σώμα να μπορεί να κάνει δικά του, παρακάμπτοντας το πρόβλημα της απόρριψης. Μέχρι στιγμής έχουν πετύχει με την τεχνική αυτή να δημιουργήσουν πλήρως λειτουργικές καρδιακές βαλβίδες. Παίρνουν την καρδιακή βαλβίδα ενός δωρητή- άνθρωπος ή κατάλληλο ζώο, όπως ο χοίροςκαι αφαιρούν όλα τα κύτταρά της χρησιμοποιώντας ένα κοκτέιλ από ένζυμα και παράγοντες που δρουν καθαριστικά. Δημιουργούν έτσι μια αδρανή «σκαλωσιά» την οποία μεταμοσχεύουν στον ασθενή χωρίς τον φόβο της απόρριψης, που υπάρχει για τα κανονικά μοσχεύματα. Μόλις η «σκαλωσιά» μεταμοσχευτεί, το σώμα αναλαμβάνει δράση και την ξαναγεμίζει με κύτταρα.

Με μια ματιά

● ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Ενώ οι άνθρωποι ζούμε πλέον περισσότερα χρόνια, το σώμα μας εξακολουθεί να εκφυλίζεται με την ηλικία.

●ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Θα διατεθούν 50 εκατ. στερλίνες σε διάστημα 5 ετών για την ανάπτυξη λύσεων βιοϊατρικής μηχανικής στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι.

●Ο ΣΤΟΧΟΣ: Να έχουμε άλλα 50 χρόνια δραστηριότητας μετά τα πενήντα μας. Θα επιτευχθεί υποκινώντας το σώμα να αναπτύξει το ίδιο νέους ιστούς, καθώς και με τη δημιουργία εξαιρετικά ανθεκτικών μοσχευμάτων (αρθρώσεων, καρδιακών βαλβίδων, αρτηριών...).