Βρέθηκε το γονίδιο της παχυσαρκίας

Στέφανος Κρίκκης, εφ. Τα Νέα, 16/11/2010

Καθορίζει το πόσο λαίµαργοι είµαστε

Ενα γονίδιο ανακάλυψαν οι επιστήµονες ότι ρυθµίζει την επιθυµία µας για  φαγητό και καθορίζει το πόσο πολύ θα φάµε

Το γονίδιο που κανείς δεν θα ήθελε να έχει στο DNA του, µιας και προκαλεί παχυσαρκία, εντόπισαν επιστήµονες από την Οξφόρδη ύστερα από µελέτες που πραγµατοποίησαν σε γενετικά τροποποιηµένα ποντίκια.

το γονίδιοαυτό πουλέγεται FTO επιτελεί µια απλή αλλά... ολέθρια λειτουργία. Ρυθµίζει την επιθυµία µας για φαγητό καικαθορίζει το πόσο πολύ θα φάµε.

Ηακατάσχετη λαιµαργία οδηγεί στησυσσώρευσηλίπους στον οργανισµό και εποµένως στην παχυσαρκία. «Η έρευνα πουκάναµε,µας δηµιουργεί τηβεβαιότητα ότιτο FTO είναιένασηµαντικόγονίδιο που συµβάλλει στην παχυσαρκία» ανέφερε ο καθηγητής του πανεπιστηµίου της οξφόρδης Φράνσιςάσκροφτ.«Η έντονη δραστηριότητα αυτού του γονιδίου µπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της σωµατικής µάζας εξαιτίας της υπερκατανάλωσης φαγητού». ο δρ Φ. άσκροφτ και οι συνεργάτες του βρέθηκαν στα ίχνη του «λαίµαργου» γονιδίου, όταν πραγµατοποίησαν µια σειρά από πειράµατα µε γενετικά τροποποιηµένα ποντίκια.

τα ποντίκια αυτά είχαν επίτηδες στο DNA τους αρκετά αντίγραφα τουσυγκεκριµένου γονιδίου, µιας και πριν απότρία χρόνια κάποιοι ειδικοί είχαν διατυπώσει την άποψη ότι ορισµένες µεταλλάξεις του FTO συσχετίζονται κατά 70%µε τονκίνδυνο εµφάνισης παχυσαρκίας. Μάλισταείχε διαπιστωθείότι όσοι άνθρωποι είχαν στο γενετικό τους υλικό δύο αντίγραφα µεταλλαγµένου γονιδίου ήταν περίπου 3 κιλά βαρύτεροι από άλλους ανθρώπους που δεν είχαν. επρεπε εποµένως να διαπιστωθεί στηνπράξη αν το γονίδιο αυτό είχε έµµεσησχέση µε την παχυσαρκία ή αντην προκαλούσε µε άµεσο τρόπο. Γι’ αυτό και οι ειδικοί επιχείρησαν να καταγράψουν την έφεση προς το φαγητό που θα έδειχναν τα ποντίκια τα οποία ήταν «ενισχυµένα» µε το FTO.

ετσι και σύµφωνα µε όσα ανέφεραν οι βρετανοί ειδικοί στην επιθεώρηση «Nature Genetics», τα θηλυκάποντίκια που είχαν στο DNA τους δύο επιπλέον αντίγραφα του FTO απέκτησαν 22% περισσότερο βάρος τρώγοντας συγκεκριµένη τροφή ενώ τα αρσενικά ποντίκια έγιναν κατά 10% βαρύτερατο ίδιοχρονικό διάστηµα.

οι ειδικοίσυσχέτισαν την απόκτησησωµατικούβάρους µε τη µεγάλη όρεξη των ποντικιών γιαφαγητό καιόπως παρατήρησε ο καθηγητής άσκροφτ «διαπιστώσαµε µια αύξηση της πραγµατικής λιπώδους µάζας η οποία καταδεικνύει ότι το συγκεκριµένο γονίδιο ρυθµίζει το σωµατικό βάρος µέσωτης όρεξης. τα ποντίκια έτρωγαν περισσότερο και πάχαιναν περισσότερο».

ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Ανοίγει ο δρόµος για µια νέα γενιά φαρµάκων που θα βάζουν φρένο στη δραστηριότητα του γονιδίου

Η ορµόνη που ανοίγει την όρεξη

Επί της ουσίας, το πώς ακριβώς επηρεάζει το FTO την απόκτηση σωµατικού βάρους δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο. Οι επιστήµονες όµως θεωρούν πολύ πιθανό ότι επηρεάζει τα επίπεδα µιας ορµόνης που λέγεται λεπτίνη και η οποία είναι γνωστό ότι επικαθορίζει την όρεξη. Κατά µία εκδοχή, οι πιο δραστήριες µεταλλάξεις του FTO µειώνουν τα επίπεδα της λεπτίνης η οποία δρα ως καταστολέας της όρεξης στον εγκέφαλο και για τον λόγο αυτό αυξάνονται η πρόσληψη τροφής και τα επίπεδα του συσσωρευόµενου λίπους κάτω από το δέρµα. Από εδώ και στο εξής, οι επιστήµονες θεωρούν ότι ανοίγει µια χαραµάδα για την παρασκευή στο απώτερο µέλλον µιας νέας γενιάς φαρµάκων που θα βάζουν... φρένο στη δραστηριότητα του γονιδίου και την εµφάνισης της παχυσαρκίας.