Κόψτε τους υδατάνθρακες για να χάσετε κιλά

Εφημερίδα Τα Νέα, 26/11/2010

Τροφές µε χαµηλό γλυκαιµικό δείκτη για να πετύχει µια δίαιτα

Ο ιδανικός τρόπος για να µην ξαναπάρουµε τα κιλά που έχουµε χάσει, είναι ν’ ακολουθήσουµε µια δίαιτα που συνδυάζει τις πολλές πρωτεΐνες και τις τροφές µε χαµηλό γλυκαιµικό δείκτη.

Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρ ίζουνεπιστήµονες από το Πανεπιστήµιοτης Κοπεγχάγης, οι οποίοι επέβλεψαν µια διεθνή έρευνα προσπαθώντας να βρουν τον σωστό συνδυασµό τροφών που επιτρέπουν στον οργανισµό να διατηρεί το βάρος του, ύστερα από ένα πρόγραµµα αδυνατίσµατος.

Η δίαιτα αυτή, σύµφωνα µε τους ειδικούς, θα πρέπει για παράδειγµα να περιλαµβάνει µεγάλες µερίδες άπαχου κρέατος, φασόλια και γαλακτοκοµικά µε χαµηλά λιπαρά και σε µικρότερο βαθµό τροφές που έχουν µεγάλη περιεκτικότητα σε άµυλο όπως το βούτυρο και το άσπρο ρύζι. Σύµφωνα µε την έρευνα, όσο πιο χαµηλός είναι ο γλυκαιµικός δείκτης των τροφών που καταναλώνουµε, τόσο πιο αργή είναι η πέψη και η απόλαυση που µας προσφέρει το φαγητό. Οι δίαιτες που χαρακτηρίζονται από τροφές µε χαµηλό γλυκαιµικό δείκτη επιτρέπουν στους ανθρώπους να τρώνε µέχρι να γεµίσει το στοµάχι τους, χωρίς να χρειάζεται να υπολογίζουν µία προς µία τις θερµίδες και να παίρνουν βάρος.

Τι είναι όµως ο γλυκαιµικός δείκτης; Τα τρόφιµα που περιέχουν υδατάνθρακες χαρακτηρίζονται από τον γλυκαιµικό δείκτη. Η τιµή αυτού του δείκτη είναι διαφορετική για κάθε τροφή και µας δείχνει πόσο πολύ και πόσο γρήγορα αυξάνεται το σάκχαρο στο αίµα µας µετά τη λήψη της. Με ανώτατη τιµή το 100 (γλυκόζη), οι επιστήµονες µετρούν τον γλυκαιµικό δείκτη κάθε τροφής. Οσο υψηλότερος είναι ο γλυκαιµικός δείκτης µιας τροφής τόσο περισσότερο αυξάνεται το σάκχαρο στο αίµα µόλις τη φάµε.

Έρευνα σε 900 ενηλίκους

Η έρευνα που έγινε σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες και περιελάµβανε ως δείγµα 900 ενηλίκους και 800 παιδιά, έδειξε ότι όσοι ακολούθησαν τη συγκεκριµένη δίαιτα επί έξι µήνες, ήταν κατά µέσο όρο δύο κιλά ελαφρύτεροι απ’ όσους ακολουθούσαν ένα διαιτολόγιο µε υψηλό γλυκαιµικό δείκτη.

Οι άνθρωποι που συµµετείχαν στην έρευνα, είχαν ήδη χάσει κατά µέσο όρο 11 κιλά και υπό την παρακολούθηση των επιστηµόνων ακολουθούσαν διάφορα διαιτολόγια µε σκοπό να διαπιστωθεί ποιο ήταν εκείνο που θα εµπόδιζε τον οργανισµό τους να ξανακερδίσει τα κιλά που είχε χάσει.

Η καθηγήτρια Αρνε Αστρουπ από το Πανεπιστήµιο της Κοπεγχάγης, που ήταν επικεφαλής της έρευνας, ανέφερε ότι παλαιότερα δεν είχε καµία εµπιστοσύνη στις δίαιτες χαµηλού γλυκαιµικού δείκτη. «Ηµουν εχθρός τους», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Περίµενα στο τέλος της έρευνας ν’ αποδειχτεί ότι αυτές οι δίαιτες δεν θα είχαν αποτέλεσµα και πως οι άνθρωποι που τις ακολουθούσαν, θα έπαιρναν ξανά τα κιλά που είχαν χάσει νωρίτερα».