Το... μετέωρο βήμα των ορειβατών

Χρήστος Μανωλάς, εφ. Τα Νέα, 11/6/2001

ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΕΡΟ1ΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ

Στο επίκεντρο μιας διαμάχης, στην οποία εμπλέκονται ορειβάτες, Δήμος Καλαμπάκας, μοναχοί και η κεντρική εξουσία έχουν βρεθεί τις τελευταίες ημέρες οι βράχοι των Μετεώρων.

Η προώθηση Προεδρικού Διατάγματος, με στόχο τον περιορισμό ή ακόμα και την ολοκληρωτική απαγόρευση της αναρριχητικής δραστηριότητας στα Μετέωρα, έχει αναστατώσει τους ορειβάτες οι οποίοι δηλώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτούν έναν τέτοιο περιορισμό. Τονίζουν μάλιστα ότι τα Μετέωρα αποτελούν γι' αυτούς ένα «πραγματικό μνημείο της φύσης».

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε οποιαδήποτε απόφαση που θα εμποδίζει την άθλησή μας στους βράχους των Μετεώρων. Πρόκειται για ένα παγκόσμιας εμβέλειας αναρριχητικό πεδίο, σημείο αναφοράς της ορειβατικής κοινότητας σε όλο τον κόσμο», εξηγεί ο ορειβάτης Άρης Θεοδωρόπουλος, μέλος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης. Η διαμάχη αφορά αίτημα της θρησκευτικής κοινότητας των Μετεώρων. Ζητούν την απαγόρευση οποιασδήποτε αθλητικής δραστηριότητας στους βράχους. Από τους 120 βράχους της περιοχής σήμερα λειτουργούν μοναστήρια στους 6 ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν για τους ορειβάτες 45 βράχοι.

«Τα Μετέωρα είναι τόπος προσευχής και λατρείας. Οι αθλητικές και ορειβατικές δραστηριότητες αλλοιώνουν τον χαρακτήρα των Μετεώρων, αποσπούν από την προσήλωση τον προσκυνητή, διαταράσσουν την ηρεμία που απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις». Αυτά ήταν μερικά από τα επιχειρήματα μοναχών σε υπόμνημα που κατέθεσαν στο υπουργείο Πολιτισμού. Συμπλήρωναν επίσης ότι «υπήρξαν στο παρελθόν κρούσματα κλοπών ιερών κειμηλίων και εικόνων από μοναστήρια. Ο ανεκτίμητος πολιτιστικός θησαυρός είναι εκτεθειμένος σε κινδύνους από την ανεξέλεγκτη ορειβατική δραστηριότητα».

«Ούτως ή άλλως η αναρρίχηση σε βράχους που υπάρχουν κατοικημένες μονές απαγορεύεται και με το υφιστάμενο καθεστώς», απαντάει η Ελληνική Ομοσπονδία Αναρρίχησης. «Δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση», συμπληρώνει. Τη θέλησή του να μην αλλάξει τίποτα εκφράζει ο δήμαρχος Καλαμπάκας, Βύρων Μπουτίνας. «Έχουν δίκιο και οι δύο πλευρές και το σημερινό καθεστώς προστατεύει αυτό το δίκιο». Ο δήμαρχος τονίζει ακόμα ότι οι ορειβάτες προσφέρουν πολλά στον Δήμο της Καλαμπάκας. «20.000 διανυκτερεύσεις ορειβατών καταγράφηκαν το 2000. Η παρουσία τους δίνει ζωή στην πόλη και την ενισχύει οικονομικά».