«Παράδεισος» για αναρριχητές

Χρήστος Μανωλάς, εφ. Τα Νέα, 11/10/2002

Δέος και αδρεναλίνη στα ύψη σκαρφαλώνοντας στα βράχια της Καλύμνου

«Σκαρφάλωνα πάνω στα βράχια, αισθανόμουν τον αέρα να με "χτυπάει", όταν ξαφνικά γύρισα το κεφάλι μου και βλέπω τη θάλασσα. Με έπιασε δέος. Ήταν ένα συναίσθημα ανεπανάληπτο. Κάτι που δεν μπορείς να το καταλάβεις, μόνο να το νιώσεις».

Η απόσταση. Οι δύο αναρριχητές (σε κύκλο) ετοιμάζονται να ανέβουν στα βράχια της Καλύμνου. Ο τρίτος είναι ήδη αρκετά μέτρα... ψηλότερα

Η Τζένη Καραλή, 29 ετών, ερασιτέχνις αναρριχήτρια, περιγράφει πώς ένιωσε «ανεβαίνοντας» ένα βράχο στην Κάλυμνο, στο νησί που θεωρείται «ο νέος αναρριχητικός παράδεισος» για χιλιάδες λάτρεις του είδους. Την επόμενη εβδομάδα, μάλιστα, περισσότεροι από 500 αναρριχητές από όλο τον κόσμο έχουν προγραμματίσει συνάντηση στο νησί.

«Πράγματι, η Κάλυμνος εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς σε έναν από τους σημαντικότερους αναρριχητικούς προορισμούς του πλανήτη μας. Τα ειδικά περιοδικά και τα web site πραγματοποιούν πολυσέλιδες συνεχείς αναφορές, πάντα με ιδιαίτερα ενθουσιώδεις χαρακτηρισμούς», εξηγεί ο οδηγός βουνού και εκπαιδευτής αναρρίχησης κ. Άρης Θεοδωρόπουλος.

Από τα καλύτερα στον κόσμο

Η θάλασσα. Εκείνο που κάνει την Κάλυμνο μοναδικό μέρος για αναρρίχηση είναι η θάλασσα. Οι αναρριχητές, όπως αυτός στη φωτό, σκαρφαλώνουν στα βράχια έχοντας πίσω τους τη θάλασσα

Η Κάλυμνος δεν είναι απλά ένα καλό αναρριχητικό πεδίο. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Όπως εξηγεί ο κ. Τζώρτζης Μήλιας, εκπαιδευτικός και ερασιτέχνης αναρριχητής, «το νησί διαθέτει άριστη ποιότητα βράχου (γερός και με ανάγλυφο ώστε να εξυπηρετεί την αναρρίχηση), ένα όμορφο και καθαρό φυσικό περιβάλλον και καλή οργάνωση των αναρριχητικών διαδρομών». Ο κ. Θεοδωρόπουλος συμπληρώνει ότι «ο βράχος είναι εξαιρετικής ποιότητας για αναρρίχηση ασβεστόλιθος, και οι διαδρομές ασφαλισμένες με ανοξείδωτα βύσματα κάθε 2-3 μέτρα τα οποία κρατούν δύο τόνους το καθένα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια του αναρριχόμενου σε περίπτωση πτώσης».

Ο θησαυρός ήταν μπροστά μας

Το νησί έχει ακόμα εντυπωσιακές σπηλιές με απίστευτες τρύπες, σταλακτίτες και στέγες που το κάνουν ανεπανάληπτο. «Μόνο σε ένα διάσημο πεδίο στην Ταϊλάνδη υπάρχουν παρόμοια βράχια», τονίζει ο κ. Μήλιας. «Είχαμε ένα θησαυρό μπροστά μας και δεν το είχαμε καταλάβει τόσα χρόνια», συμπληρώνει. Στο νησί αυτή τη στιγμή υπάρχουν 37 οργανωμένα πεδία, με πάνω από 400 αναρριχητικές διαδρομές όλων των δυσκολιών. Υπερβολικά δύσκολες με μεγάλη αρνητική κλίση, κατάλληλες για τους πρωταθλητές, αλλά και εύκολες, κατάλληλες ακόμα και για αρχάριους. Όλες αναμένεται να γνωρίσουν «συνωστισμό» από την ερχόμενη Δευτέρα.

Το δέος. «Σκαρφάλωνα πάνω στα βράχια και με έπιανε δέος. Ήταν ένα συναίσθημα ανεπανάληπτο», τονίζει η Τζένη Καραλή, ερασιτέχνης αναρριχήτρια. Το ίδιο τονίζουν όσοι έχουν κάνει αναρρίχηση στην Κάλυμνο

Ορισμένοι από τους επισκέπτες αναρριχητές που θα βρεθούν εκεί θεωρούνται ιδιαίτερα διάσημοι στον χώρο. Ο Ιταλός Manolo (γνωστός μόνο με το μικρό του όνομα), οι Ελβετοί αδελφοί Remy, ο συγγραφέας αναρριχητικών οδηγών των Άλπεων Michel Piola, ο Βρετανός προπονητής Neil Gracham, η βραβευμένη από τον Μιτεράν Γαλλίδα αλπινίστρια Catherine Destivelle, οι κορυφαίοι Γάλλοι οδηγοί βουνού και προπονητές Marco Troussier και Allen Ghersen. Προς το τέλος του μήνα αναμένεται και κινηματογραφικό συνεργείο με επικεφαλής τους παγκόσμιους πρωταθλητές αναρρίχησης Jirtme Meyer και Liv Sansoz.

Τουριστική ανάπτυξη

Η ανάπτυξη του αναρριχητικού τουρισμού θεωρείται σημαντική και από τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. «Επεκτείνει την τουριστική περίοδο σε όλες τις εποχές του χρόνου και μπορεί να προσφέρει μια βιώσιμη λύση στο νησί. Άλλωστε το κλίμα στην Κάλυμνο είναι εξαιρετικό», εξηγεί ο ιδιοκτήτης δωματίων προς ενοικίαση κ. Νικόλαος Τσουρνής. Σύμφωνα, μάλιστα, με εκτιμήσεις γνωστών ξένων αναρριχητών αναμένεται να επισκέπτονται την Κάλυμνο πάνω από 10.000 αναρριχητές τον χρόνο μαζί με τις οικογένειές τους. Ανάμεσά τους και αρκετοί Έλληνες αφού η αναρρίχηση «κερδίζει» όλο και περισσότερους.

«Μας προσφέρει επαφή με τη φύση και τον αθλητισμό που τόσο έχουμε ανάγκη. Αυτός είναι ο λόγος που αποκτά όλο και πιο πολλούς φίλους», συμπληρώνει ο κ. Θεοδωρόπουλος. «Ο βράχος ουσιαστικά σε προκαλεί να αναμετρηθείς μαζί του», συμπληρώνει. «Η αναρρίχηση είναι "ανάσα" από την καθημερινότητα, αλλά, κυρίως, παρέα», λέει, με τη σειρά της, η Τζένη Καραλή. «Από τον "σχοινοσύντροφό" μας κρέμεται η ζωή μας και, πέρα από την άριστη συνεργασία, μέσα από τη διαδικασία της αναρρίχησης συνήθως αναπτύσσονται ιδιαίτερα ισχυροί δεσμοί φιλίας».

Μετέωρα - Βαράσοβα για καλές αναρριχήσεις

Στην Ελλάδα, το πιο γνωστό αναρριχητικό πεδίο είναι τα Μετέωρα. Εκατοντάδες, Γερμανοί κυρίως, αναρριχητές, την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Η Βαράσοβα, μια ορθοπλαγιά 900 μέτρων που πέφτει στη θάλασσα απέναντι από την Πάτρα, είναι επίσης δημοφιλής στους αναρριχητικούς συλλόγους. Βρίσκεται στον νομό Αιτωλοακαρνανίας και παρ' όλο που οι αναρριχητές την επισκέπτονται από το 1950 δεν έχουν γίνει ενέργειες για την σωστή οργάνωση και προβολή της.

Εκτός Ελλάδος, δημοφιλείς προορισμοί για τους ερασιτέχνες λάτρεις της αναρρίχησης είναι η Σαρδηνία, η Pra-Nang της Ταϊλάνδης, η Μαγιόρκα, οι ακτές της Ισπανίας και η νότια Γαλλία, το φαράγγι του Verdon επίσης στη Γαλλία, το πάρκο Yosemity και ο Πύργος του Διαβόλου στην Αμερική. Και βεβαίως οι Άλπεις στην κεντρική Ευρώπη αποτελούν ένα τεράστιο αναρριχητικό πεδίο.

«Σύμφωνα με τα λεγόμενα των επισκεπτών αναρριχητών, η Κάλυμνος είναι κλάσεις ανώτερη από τους προαναφερθέντες προορισμούς (συγκρίνεται μόνο με την Ταϊλάνδη) και με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης» λέει ο συνοδός βουνού, εκπαιδευτής αναρρίχησης κ. Άρης Θεοδωρόπουλος.

Χρειάζεται σχολή και καλή φυσική κατάσταση

Για να ασχοληθεί κανείς με την αναρρίχηση χρειάζεται ένα καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης και αγάπη για τη φύση, την περιπέτεια και τον αθλητισμό. Όπως εξηγεί ο εκπαιδευτικός και ερασιτέχνης αναρριχητής κ. Τζώρτζης Μηλιάς: «Η ηλικία δεν έχει σημασία. Ωστόσο, μετά τα 30 δεν περιμένει κανείς να γίνει πρωταθλητής στο νέο άθλημα με το οποίο ασχολείται. Μπορεί, ωστόσο, να φτάσει σε ένα καλό επίπεδο, ώστε να απολαμβάνει π.χ. την ανάβαση σε μια κορφή των Μετεώρων μαζί με τους φίλους του.

Ο πιο ενδεδειγμένος και ασφαλής τρόπος για την εισαγωγή στο σπορ είναι η συμμετοχή σε μια σχολή αναρρίχησης. Από τις σχολές μας έχουν "βγει" δεκάδες νέοι αναρριχητές, οι οποίοι χαίρονται με ασφάλεια την αναρρίχηση. Τα μαθήματα βασίζονται στα γαλλικά πρότυπα, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια και στην απόλαυση της ελεύθερης αναρρίχησης».

Το κόστος του εξοπλισμού

Ο βασικός εξοπλισμός αναρρίχησης κατ' άτομο στοιχίζει γύρω στα 450 ευρώ. Περιλαμβάνει τα ειδικά παπούτσια, το σχοινί, τη ζώνη μέσης, 20 καραμπίνερ και ιμαντάκια, συσκευή ασφάλισης, κράνος και 10-15 καρυδάκια (σφήνες).

Στην Ελλάδα ασχολούνται με την αναρρίχηση γύρω στα 2-3.000 άτομα. Από αυτούς συστηματικά (όλα τα Σαββατοκύριακα και 1-2 φορές ενδιάμεσα της εβδομάδας) δεν ασχολούνται παρά 200-300 αναρριχητές. Ενδεικτικά στην Αυστρία, μια χώρα με παρόμοιο πληθυσμό, ασχολούνται με την αναρρίχηση γύρω στα 2.000.000 αναρριχητές, το 20%! Σε ανάλογα μεγάλο ποσοστό σε σχέση με τον πληθυσμό κυμαίνεται και η ενασχόληση με το άθλημα στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αγγλία.

Παρ' όλο το μικρό αριθμό των ασχολούμένων στην Ελλάδα διαθέτουμε αρκετούς υψηλής κλάσης αναρριχητές όσον αφορά τον βαθμό δυσκολίας που σκαρφαλώνουν στα βράχια. Ωστόσο, σε επίπεδο αγώνων Παγκοσμίου Πρωταθλήματος οι επιδόσεις μας δεν είναι αξιόλογες.

LINKS:

* http: //www.kalymnos-isl.gr/climb

* http: //www.oreivatein.com

* http: //www.forthnet.gr/eosa/

* http: //www.mountains.gr/9/2001