Αναρρίχηση

Εφ. Τα Νέα, 5/11/2004

Βράχο - βράχο διασκεδάζω...

Για τους περισσότερους εντάσσεται στα σπορ που προσφέρουν έντονες συγκινήσεις και μας φέρνουν σε απευθείας επαφή με τη φύση. «Ο βράχος αποτελεί έναν χώρο απόλυτης ελευθερίας και το μέσο για την αναζήτηση της πραγματικής περιπέτειας» λέει ο ορειβάτης κ. Άρης Θεοδωρόπουλος. «Είναι μια κάθετη πορεία απόδρασης, απελευθέρωσης πρώτα από όλα από τον ίδιο μας τον εαυτό και τις φοβίες του συμβατικού μας κόσμου. Ένα Σαββατοκύριακο αναρρίχησης αρκεί για να γεμίσουν οι... μπαταρίες για τα καλά», συμπληρώνει.

«Ένα από τα σημαντικότερα θέλγητρα της αναρρίχησης είναι η πρόκληση του βράχου, για μια αναμέτρηση με τον ίδιο μας τον εαυτό», υπογραμμίζει. Όσο για αυτούς που θεωρούν την αναρρίχηση επικίνδυνο χόμπι, εξηγεί ότι «οι πιθανότητες ατυχήματος είναι ελάχιστες όταν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας. Άλλωστε, ανοξείδωτα βύσματα αντοχής 2,5 τόνων το καθένα, μόνιμα τοποθετημένα ανά τρία μέτρα πάνω στον βράχο φροντίζουν κάθε φορά για την ασφάλεια σε περίπτωση πτώσης».

Αναρρίχηση γίνεται συνήθως σε διαδρομές που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από άλλους ορειβάτες. Όταν όμως μια «σχοινοσυντροφιά» (όπως ονομάζεται η παρέα που κάνει αναρρίχηση) ανεβαίνει πρώτη σε μια διαδρομή δίνει και ένα όνομα σε αυτή. «Συχνά η ονομασία αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα, τα ενδιαφέροντα και το χιούμορ των αναρριχητών ή πάλι μπορεί να προέρχεται από ένα περιστατικό κατά τη διάρκεια της ανάβασης ή να τονίζει τις ιδιομορφίες, την αισθητικότητα ή τον χαρακτήρα της διαδρομής», εξηγεί ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Για όλους ή για λίγους;

Σίγουρα όχι για όλους, αφού απαιτεί καλή φυσική κατάσταση, κανονικό βάρος, δυνατά χέρια και πόδια και ξεκίνημα σε κάποια φυσική ή τεχνητή (κλειστή) σχολή αναρρίχησης. Εκεί κάποιος έμπειρος επαγγελματίας θα σας δείξει την τεχνική αλλά και το πώς θα εκτινάξετε την αδρεναλίνη σας στην κορυφή, χωρίς ποτέ να βάλετε στον παραμικρό κίνδυνο τη ζωή σας. Δίπλα του θα μάθετε να χρησιμοποιείτε κάθε εσοχή, εξοχή ή χαραμάδα του βράχου για να πιαστείτε και να πατήσετε. Βασικά όμως θα πρέπει να μάθετε τις αρετές της συνεργασίας, αφού πάντα κάνουμε αναρρίχηση με έναν ακόμα αθλητή, ο οποίος κρατά - κυριολεκτικά - τη ζωή μας στα χέρια του, αφού μας προστατεύει σε περίπτωση πτώσης κρατώντας και φρενάροντας το σχοινί.

Τα απαραίτητα:

(εκτός φυσικά από το ειδικό, πολύ ανθεκτικό σχοινί)

Το κράνος: είναι κατασκευασμένο από ειδικό σκληρό πλαστικό και προστατεύει το κεφάλι όχι απλά σε περίπτωση πτώσης ή πρόσκρουσης σε βράχο, αλλά κι αν κάποια πέτρα ξεκολλήσει από ψηλά και πέσει προς το μέρος μας.

Παπούτσια: από δέρμα ή ειδικό πλαστικό, με σκληρό, λείο πέλμα σαν λάστιχο, αγκαλιάζουν το πόδι σαν γάντι και είναι το βασικότερο αξεσουάρ μετά το σχοινί.

Μαγνήσιο: η άσπρη σκόνη που μοιάζει με πούδρα, για να αφαιρείται η υγρασία από τα χέρια και να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη σταθερότητα.

Κρίκοι: τα καραμπίνερ είναι κρίκοι διάφορων μεγεθών από συμπαγές αλουμίνιο, μέσα από τα οποία περνά το σχοινί ή τα Figure-eight (ή οκτάρια, λόγω του σχήματός του), τα οποία είναι ουσιαστικά δύο κρίκοι συνδεδεμένοι μεταξύ τους, οι οποίοι στερεώνονται στη ζώνη του αναρριχητή με τη βοήθεια ενός καραμπίνερ. Όλοι τους απαραίτητοι τόσο για την αναρρίχησή μας όσο και για να μπορεί ο συνεργάτης μας να μας «φρενάρει» αν χάσουμε την ισορροπία μας.

Καρφιά: ειδικές σφήνες διαφόρων μεγεθών που στερεώνονται στον βράχο με τη βοήθεια σφυριού και στο άλλο τους άκρο περνάμε τα καραμπίνερ ασφαλείας.

Πεδία αναρρίχησης στην Ελλάδα

Τα σημαντικότερα και πιο δημοφιλή πεδία στην Ελλάδα είναι τα Μετέωρα, η Βαράσοβα στην Αιτωλοακαρνανία, η Συκιά στην Γκιώνα, αλλά και η Κάλυμνος, η οποία θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αναρριχητικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Αξιοσημείωτα ακόμα αναρριχητικά πεδία υπάρχουν στην περιοχή των Τρικάλων, στα Τέμπη, στην Ηρακλείτσα της Καβάλας, κοντά στην Πάτρα (Καλόγρια, Αλεποχώρι), στο Ναύπλιο, στη Λαγκάδα του Ταϋγέτου, στην Γκαμήλα (όρος Τύμφη) στα Ζαγόρια, στον Όλυμπο και αλλού. Τα βράχια της Αττικής ενδείκνυνται, επίσης, με σημαντικότερα πεδία την Πέτρα Βαρυμπόμπης, τη Σπηλιά Νταβέλη στην Πεντέλη και την περιοχή της Φυλής.

Μάθε τέχνη...

Οι σχολές πρώτα από όλα παρέχουν τις αναγκαίες γνώσεις για την ασφαλή ενασχόληση με το άθλημα της αναρρίχησης. Παράλληλα, επικεντρώνονται στη βελτίωση της τεχνικής, τη διεύρυνση του ρεπερτορίου των κινήσεων και την επίτευξη υψηλότερων βαθμών δυσκολίας. Για τη συμμετοχή σε σχολή δεν απαιτείται καμιά προηγούμενη σχετική εμπειρία, παρά ένα καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης και αγάπη για τη φύση, την περιπέτεια και τον αθλητισμό.

Στις σχολές παρέχεται όλος ο ειδικός εξοπλισμός, όπως σχοινιά, μποντριέ, κράνη, καραμπίνερ, σετάκια, καρύδια κ.τ.λ. Θα χρειαστεί να αγοράσετε μόνο τα ειδικά παπούτσια αναρρίχησης, τα οποία πρέπει να είναι απόλυτα εφαρμοστά, συνήθως ένα νούμερο πιο μικρά από το κανονικό μας. H δυσκολία των διαδρομών είναι πάντα σχετική για τον καθένα, ανάλογα με τις αθλητικές του ικανότητες.

Σχολές έχουν συνήθως οι ορειβατικοί σύλλογοι και ενδεικτικά σάς παραθέτουμε τους παρακάτω:

ΕΟΣ Αθηνών Ερμού 64, 105 63 Αθήνα, τηλ 210-3212.355 & 3212.429

ΕΟΣ Αχαρνών Φιλαδελφείας 126, 136 71 Αχαρνές, τηλ. 210-2461.528 & 2404100

ΑΣΟΧ Πειραιά Ακτή Κονδύλη 10, Στοά Κουρβετάρη, 185 45 Πειραιάς 210-4118.400

Αντίστοιχα μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες δραστηριοτήτων στη φύση (όπως η No Limits 26550-23777 και η Trekking Hellas 210-3310.323) δημιουργούν σχολές αναρρίχησης σε τακτά χρονικά διαστήματα