Επιμένουν θεσσαλικά

Παρουσιάζουν ο ΝΙΚΟΣ ΝΤΟΚΑΣ και ο ΒΑΣΙΛΗΣ Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ, εφ. Ελευθεροτυπία (Βιβλιοθήκη), 8/7/2005

  1. ΛΑΖΑΡΟΣ ΑΡΣ. ΑΡΣΕΝΙΟΥ Το έπος των Θεσσαλών αγροτών και οι εξεγέρσεις τους (1881-1993) «ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ» - «ΦΙΛΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ», Β' ΕΚΔ., ΣΕΛ. 361
  2. ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΑΓΕΑΣ (ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ) Η Καλαμπάκα μέσα από την ιστορία της (εισηγήσεις - πρακτικά Β' Ιστορικού Συνεδρίου Καλαμπάκας) «ΓΕΝΕΣΙΣ» (ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ), ΣΕΛ. 748
  3. Φ.Ι.Λ.Ο.Σ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ Τρικαλινά «ΤΡΙΚΑΛΑ», ΤΟΜ. 24ος, ΣΕΛ. 368

Οι Θεσσαλοί επιμένουν να μελετούν -και να μας θυμίζουν- την ιστορία του τόπου τους και των αγώνων τους και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο γεγονός να διαπιστώνεται μια τόσο έντονη πνευματική δραστηριότητα σε ένα μόνο τμήμα της ξεχασμένης (από το πνευματικό και διοικητικό κέντρο) ελληνικής επαρχίας. Τρεις οι αφορμές για τούτο το σημείωμα: η βελτιωμένη επανέκδοση (πρώτη το 1994) της ιστορικής μελέτης του Λάζαρου Αρσενίου για τους αγώνες των Θεσσαλών αγροτών, τα πρακτικά ενός ιστορικού συνεδρίου Καλαμπάκας και η ετήσια έκδοση των «Τρικαλινών».

**Ο Λάζαρος Αρσ. Αρσενίου (Καλαμπάκα, 1995) είναι ένας από τους πιο επίμονους -και χαλκέντερους- μελετητές διαφόρων τομέων της θεσσαλικής ιστορίας. Έχει στο ενεργητικό του οκτώ βιβλία και πλήθος δημοσευμένων μελετών του. Με το «Έπος των Θεσσαλών αγροτών» θέλησε να καταγράψει όχι μόνο τα γεγονότα που οδήγησαν στις -συχνά- αιματηρές εξεγέρσεις των αγροτών της θεσσαλικής πεδιάδας, αλλά και να ερμηνεύσει το ήθος και το σθένος αυτών των ανθρώπων που, αγράμματοι οι περισσότεροι, κατάλαβαν πως η απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τον τουρκικό ζυγό δεν σήμαινε τίποτε, αν αυτοί δεν γίνονταν κάτοχοι της γης που καλλιεργούσαν. Ο συγγραφέας επιμένει στις λεπτομέρειες και στην ακρίβεια, μη διστάζοντας να αναδείξει παλιούς και ξεχασμένους πρωταγωνιστές -κυρίως των πρώτων δεκαετιών μετά την απελευθέρωση- των εξεγέρσεων. Η έκδοση γίνεται με τη φροντίδα και για λογαριασμό του Φιλολογικού Ιστορικού Λογοτεχνικού Συνδέσμου Τρικάλων.

**Τα κείμενα-εισηγήσεις στο Β' Συνέδριο Καλαμπάκας είναι μια απόπειρα να καταγραφεί η ιστορία της περιοχής τής σημερινής πόλης από τους ιστορικούς χρόνους διά μέσου των αιώνων. Κτισμένο κάτω από τη σκιά των βράχων των Μετεώρων το αρχαίο Αιγίνιο (8ος - 7ος αι. π.Χ.) κάποια στιγμή μετονομάστηκε σε Σταγές και στη συνέχεια σε Καλαμπάκα. Το συνέδριο αυτό κράτησε τρεις μέρες, το Μάιο του 2002, αλλά τα πρακτικά του μόλις τώρα εκδόθηκαν σε έναν πολυσέλιδο τόμο. Η θεματολογία των εισηγήσεων ήταν ιστορική, γλωσσολογική, λαογραφική. Στα κείμενα αυτά έχουν προστεθεί αξιόλογες εικονογραφήσεις.

**Τέλος, ο 24ος τόμος της ετήσιας έκδοσης των «Τρικαλινών», που επιμελείται και χρηματοδοτεί ο Φιλολογικός Ιστορικός Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (ΦΙΛΟΣ) Τρικάλων, περιλαμβάνει συνεργασίες φιλολογικές, ιστορικές, αρχαιολογικές και λαογραφικές. Σελίδες για το αγροτικό θεσσαλικό ζήτημα, οδηγίες για συλλογή λαογραφικού υλικού κ.λπ. Ψυχή του περιοδικού, ο πρόεδρος του ΦΙΛΟΣ, φιλόλογος Θ. Νημάς.