Μετά το ενδιαφέρον της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων: Έτοιμη η μελέτη αναστύλωσης του σπηλαιώδους Μονυδρίου Αγίου Νικολάου Γάβρου

Γρηγόρης Γ. Καλύβας, stagonnews, 26/11/2014


gayros monidrio  1 (2)_DCE

Με αισθήματα ικανοποίησης και χαράς υποδέχθηκαν οι κάτοικοι του Γάβρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Χασίων το εκδηλωθέν ενδιαφέρον της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της Διευθύντριας αυτής Κρυσταλλίας Μαντζανά για τη σύνταξη μελέτης αναστήλωσης του σπηλαιώδους μονυδρίου Αγίου Νικολάου, το οποίο, παρά τα  έντονα σημάδια που άφησε πάνω του ο πανδαμάτωρ χρόνος, αντιστέκεται στη φθορά αναμένοντας την σωτήρια παρέμβαση.

Και το πλήρωμα του χρόνου για την αναστήλωση τού εν λόγω  σπηλαιώδους μονυδρίου φαίνεται πως έφτασε χάρη στο ενδιαφέρον κάποιων Γαβροβιτών, τη  συνδρομή της Διευθύντριας και του προσωπικού της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που, αφουγγραζόμενοι αυτό το ενδιαφέρον των κατοίκων, αλλά κυρίως του  ιστορικού ενδιαφέροντος του ίδιου του μονυδρίου, ανέλαβαν να συντάξουν  μελέτη αναστήλωσής του, κάτι που αποτελεί πια πραγματικότητα .

Τούτο προκύπτει και από τις δικές μας πληροφορίες, καθώς παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς, θα λέγαμε, την ειλικρινή αγωνία  των  Γαβροβιτών  για το εν λόγω μονύδριο  μέσω  των  πρωτοβουλιών που εκδηλώνονται κατά καιρούς, αλλά και το μέγιστο ιστορικό ενδιαφέρον που το ίδιο  παρουσιάζει, που φαίνεται πως φτάνει στο τέλος κάτι που συνιστά η ολοκλήρωση σύνταξης  της μελέτης αναστήλωσης που συνέταξαν οι επιστήμονες της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Απόδειξη για το ενδιαφέρον της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων η παρουσία  δύο μελών της τεχνικής ομάδας σύνταξης της μελέτης στο Γάβρο το μεσημέρι της Τρίτης.

Συνοδός των  δύο τεχνικών  ο γνωστός και δραστήριος Γαβροβίτης –μέλος του Συλλόγου «ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ»-  Απόστολος  Γκαντέλας ο οποίος  τους «ξενάγησε»  τόσο στο μονύδριο του Αγίου Νικολάου, όσο και στο αντίστοιχο  του  Αγίου Θεοδοσίου αλλά και στο ευρύτερο βραχώδες σύμπλεγμα – προέκταση της αγιομετεωρίτικης μοναστικής πολιτείας,  επισημαίνοντας τις μοναδικές ομορφιές της περιοχής που αναμένει την παρέμβαση του δήμου μέσω αξιοποίησης  και ανάδειξης των Βυζαντινών στοιχείων, των άγνωστων στοιχείων της περιόδου του κλασικού ελληνικού πολιτισμού  αλλά και της υλοποίησης της μελέτης δημιουργίας αναρριχητικού κέντρου εντός του βραχώδους συμπλέγματος Γάβρου και Αγίου Δημητρίου.

Την  ομάδα των τεχνικών  αποτελούσαν ο τμηματάρχης Τεχνικού Τμήματος της 19ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χρήστος Τσιλιμίγκας και η αρχιτέκτονας Μηχανικός Στυλιανή Λαφαζάνη που εκτός της μεταφοράς του ενδιαφέροντος  της υπηρεσίας και της Διευθύντριας κυρίας Κρυσταλλίας  Μανατζανά, ανακοίνωσαν πως η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και πως σύντομα θα υποβληθεί προς έγκριση τόσο στην περιφέρεια, όσο και στο Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να τύχει της έγκρισης.

Να πούμε πως στους εν λόγω τεχνικούς ετέθησαν όλα τα ιστορικά και άλλα στοιχεία για το μονύδριο όπως αυτά προκύπτουν από μαρτυρίες παλαιοτέρων και τα οποία θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της μελέτης.

Οι δύο τεχνικοί δεν παρέλειψαν να εκφράσουν  τον έντονο εντυπωσιασμό  τους  τόσο για το σπηλαιώδες μονύδριο, όσο και για το βραχώδες σύμπλεγμα Γάβρου που, όπως χαρακτηριστικά τόνισαν, αποτελεί ισάξιο του Μετεωρίτικου .

Ο Αποστόλης Γκαντέλας δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες στην  κυρία Κρυσταλία Μαντζανά και την ομάδα  της, αλλά και στους  συμβάλλοντες στη σύνταξη της μελέτης Χρήστο Πύργο και Αχιλλέα  Κνισοβίτη, ως και  την Αγιομετεωρίτικη μομαστική κοινότητα που αγκάλιασε την προσπάθεια των Γαβροβιτών να αναστυλώσουν το ιστορικό μονύδριο  του Αγίου Νικολάου.

Γνώστης της ιστορικής εξέλιξης της περιοχής ο κ. Γκαντέλας δεν παρέλειψε να ξεναγήσει την ομάδα των τεχνικών στην ευρύτερη αρχαιολογική ζώνη καλώντας τους υπεύθυνους των υπηρεσιών να οργανώσουν στην περιοχή αρχαιολογική έρευνα κάτι που δεν είναι πολύ μακριά.

gayros monidrio  1 (3)_DCEgayros monidrio  1 (1)_DCEgayros monidrio  1_DCEgayros monidrio  1 (4)_DCE