Βασίλης Γεωργίου: Έφυγε ένας πραγματικός οικολόγος

Γρηγόρης Καλύβας, https://www.stagonnews.gr, 01.05.2021

Έφυγε από την επίγεια ματαιότητα για την άνω Ιερουσαλήμ, πλήρης ημερών, ο Βασίλης Γεωργίου. Ένας άνθρωπος που πραγματικά μπορεί να θεωρηθεί ως ένας φύση και θέση ειλικρινής και ανιδιοτελής φυσιολάτρης και οικολόγος. Ένας άνθρωπος που είχε ένα στόχο, ένα σκοπό, που τα υπηρέτησε με συνέπεια αναλώνοντας την ζωή του, για να μας δώσει αυτήν την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο Κόζιακας, το βουνό που υψώνεται πάνω από την Διάβα.

Η σημερινή εικόνα, όπου το πράσινο ξεχειλίζει δεν έχει καμία σχέση με το βουνό που γνωρίζαμε εμείς οι παλιότεροι Διαβίτες. Εμείς προλάβαμε την εικόνα ενός βουνού γυμνού από βλάστηση. Ενός βουνού όπου το υψηλότερο δένδρο ήταν το πουρνάρι. Λαγός να περνούσε γίνονταν αντιληπτός, ενώ όταν είχαμε έντονες βροχοπτώσεις, τα ρέματα κατακλύζονταν από φερτά υλικά και ουκ ολίγες φορές κατακλύζονταν τα σπίτια από τα νερά της κατεβασιάς. Αυτό το περιβαλλοντικό θαύμα που παρουσιάζει σήμερα το βουνό πάνω από τη Διάβα αποτελεί καθ' ολοκληρίαν έργο του εκλιπόντος Βασίλη Γεωργίου.

Αυτός ο ολιγογράμματος άνθρωπος αλλά τόσο πλούσιος σε ιδέες ήταν ο πρώτος που είχε συλλάβει το όραμα να μετασχηματίσει το βουνό από ένα σπανό πετρότοπο, ένα ξεροβούνι, σε ένα βουνό όπου η φύση οργιάζει κυριαρχώντας το πράσινο και τα τρεχούμενα νερά και να αναδειχθεί η πλούσια βιοποικιλότητά του από την οποία ο ιατρός της αρχαιότητας Ασκληπιός ελάμβανε τα βότανά του για την ιατρική επιστήμη. Χάριν των αποφάσεων του αείμνηστου Βασίλη Γεωργίου, οι οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, δεν ήταν καθόλου εύκολες, καθώς δημιουργούσαν κοινωνικές έριδες κυρίως με τους κτηνοτρόφους που έβοσκαν τα ποίμνιά τους ελεύθερα, έχουμε σήμερα τη χαρά να απολαμβάνουμε αυτό το φυσικό θαύμα που κοσμεί όχι μόνο την Διάβα αλλά και ολόκληρη την περιοχή που συνδυαζόμενο με την κοιλάδα του Πηνειού και τα Μετέωρα, δημιουργεί ένα μοναδικό οικοσύστημα.

Πάντα όταν συναντιόμασταν μας εξομολογούνταν την αγωνία του να μην θιχθεί το ειδικό νομικό καθεστώς (απαγόρευση βοσκής) που διέπει το χώρο εκφράζοντας την ικανοποίησή του συνάμα που ναι μεν μπορεί να μην έτυχε της κοινωνικής δικαίωσης την περίοδο που δρομολογούσε τις αποφάσεις του, εν τούτοις η δικαίωση ήρθε πολύ αργότερα και φρονώ πως έφυγε δικαιωμένος, ικανοποιημένος και αναπαυμένος ότι άφησε πίσω του ένα έργο υπέρ της φύσης, υπέρ των Διαβιτών και υπέρ του τόπου μας που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές.

Έχουμε συνεπώς χρέος μεγάλο να περιφρουρήσουμε αυτό το έργο που μας κληροδότησε ο αείμνηστος Βασίλης Γεωργίου από κάθε τι που θα το απειλήσει! Και ίσως κάποιοι νεότεροι αντιλαμβανόμενοι την προσφορά του μπαρμπα–Βασίλη ονομάσουν το χώρο «Δρυμός Διάβας Βασίλης Γεωργίου».

Καλό ταξίδι, μπαρμπα–Βασίλη, σ' ευχαριστούμε για ό,τι μάς κληροδότησες και είμαι απόλυτα σίγουρος πως στους ευώδεις κήπους του παραδείσου θα είσαι ο κηπουρός του.