Αρχική σελίδα → Προσωπικά Ενδιαφέροντα → Μουσική

Έσβησε η μποέμισσα του ρεμπέτικου

Εφ. Τα Νέα, 13/8/2007

Η Ιωάννα Γεωργακοπούλου άφησε πίσω της πάνω από 1.000 τραγούδια

Ήταν η αρχόντισσα του πάλκου. Η Ιωάννα Γεωργακοπούλου που πέθανε τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας στο Λουτράκι από ανακοπή καρδιάς και τάφηκε την Παρασκευή το απόγευμα στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου. Γεννημένη το 1920 στον Πύργο Ηλείας, η Ιωάννα Γεωργακοπούλου μπήκε στη δισκογραφία πολύ νωρίς. Στα 16 της χρόνια τραγούδησε τη «Σμυρνιά» του Βέλλα και τη «Χριστίνα» του Σέμση. Και αμέσως μετά τον πόλεμο συνυπήρξε με τα ιερά τέρατα του ρεμπέτικου (Στελλάκη Περπινιάδη, Μάρκο, Στράτο, Τσαουσάκη, Τσιτσάνη, Χιώτη, Μητσάκη, «Μπέμπη», Γούναρη). Προικισμένη με εξαιρετική φωνή, ερμήνευσε 1.000 και πλέον τραγούδια, αρκετά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Ήταν η τραγουδίστρια της θρυλικής «Γερακίνας», της «Ψαροπούλας», ενώ και η ίδια είχε γράψει στίχους και μελωδίες λαϊκών τραγουδιών («Τρελέ Τσιγγάνε», «Σ΄ αγαπώ», «Φυσάει ο μπάτης», «Εξωτικές σειρήνες»).

Στο τραγούδι μπήκε με τη βοήθεια του Γιάννη Βέλλα, ο οποίος ήταν ο πρώτος της δάσκαλος και αυτός που της έδωσε τα πρώτα της τραγούδια. Ο Τσιτσάνης διέκρινε την ποιότητα της φωνής της και της εμπιστεύθηκε πολλά δικά του. Αρκετά από τα τραγούδια της είναι και δικές της συνθέσεις, όπως και εκείνο που τη σημάδεψε στην καριέρα της «Ο τρελός Τσιγγάνος», σε στίχους και μουσική δικά της. Και όπως είχε πει σε συνέντευξή της στον Πάνο Γεραμάνη που περιλαμβάνεται στο τελευταίο του βιβλίο «Η ζωή μου ένα τραγούδι», «Ο τρελός Τσιγγάνος» ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ που αγωνίστηκε και αυτός για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τους Γερμανούς. Δυστυχώς όμως πλήρωσε με τη ζωή του. Εκτελέστηκε από τα Ες Ες».

Η ζωή της Ιωάννας Γεωργακοπούλου άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα όταν πριν από τέσσερις μήνες έχασε τη μια της κόρη, τη Ρένα. Την προηγούμενη Δευτέρα η άλλη της κόρη Μάρω πήγε να τη δει στο Λουτράκι όπου περνούσε τα καλοκαίρια της και τη βρήκε νεκρή.

 

Τελευταίο τραγούδι για την Ι. Γεωργακοπούλου

Εφ. Σημερινή, 15/8/2007

«ΘΑ ΤΡΑΓΟΥΔΩ μέχρι τη στερνή μου ώρα. Ακόμη και στο σπίτι μου, όταν μένω μόνη, τραγουδώ παλιά τραγούδια μου κι ό,τι μου 'ρθει εκείνες τις στιγμές», έλεγε η Ιωάννα Γεωργακοπούλου.

Αυτή, η τελευταία από τις μεγάλες φωνές του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού, σίγησε στα 87 της χρόνια. Η αρχόντισσα του πάλκου ήταν από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες, με περισσότερες από 1.000 ερμηνείες, και είχε γράψει και αρκετά τραγούδια.

«Γεννήθηκα στον Πύργο της Ηλείας και σε ηλικία 2 χρόνων έχασα τον πατέρα μου. Η οικογένειά μου ήρθε στην Αθήνα. Η μητέρα μου, δύο αδέλφια και μία αδελφή μου εγκατασταθήκαμε σ' ένα σπίτι στα Θυμαράκια, επί της Λιοσίων. Τα χρόνια ήταν δύσκολα», έλεγε στον αξέχαστο Πάνο Γεραμάνη.

Έκανε τις πρώτες ηχογραφήσεις της σε ηλικία μόλις 16 ετών. Ξεκινά με τον Γιάννη Βέλλα. Θα ακολουθήσουν οι μεγαλύτεροι λαϊκοί δημιουργοί, ο Στελλάκης Περπινιάδης που τη συνόδευε στις ηχογραφήσεις, ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Μανώλης Χιώτης, ο Γιώργος Μητσάκης, καθώς και ο κορυφαίος σολίστ του μπουζουκιού Δημήτρης Στεργίου.

Ο Τσιτσάνης διέκρινε την εξαιρετική ποιότητα της φωνής της και της εμπιστεύθηκε ένα σωρό τραγούδια με πρώτο το «Οι φιλενάδες». Αρκετά από τα τραγούδια της είναι δικές της συνθέσεις, όπως το τραγούδι που τη σημάδεψε, «Ο τρελός τσιγγάνος», σε μουσική και στίχους δικά της. Ήταν γραμμένο για έναν αντάρτη του ΕΛΑΣ, που πολέμησε τους Γερμανούς για την ελευθερία της πατρίδας, αλλά εκτελέστηκε από τα Ες-Ες. Της στοίχισε πολλές διαμάχες με το Βασίλη Τσιτσάνη, που ήθελε να το παρουσιάζει ως δικό του, όπως και το περίφημο «Φυσάει ο μπάτης».

Τα τελευταία χρόνια εμφανιζόταν σε μικρές μουσικές σκηνές («Μετρό», «Απτάλικο» κ.ά.). Συνεργάστηκε, επίσης, με έναν πιστό του ρεμπέτικου, το Γιάννη Λεμπέση.

Στα 87 της χρόνια έφυγε από τη ζωή η τελευταία μεγάλη ρεμπέτισσα

http://news.pathfinder.gr/culture/news/420362.html

Μία από τις τελευταίες μεγάλες τραγουδίστριες του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού, η Ιωάννα Γεωργακοπούλου, σίγησε στα 87 της χρόνια. Γεννημένη στον Πύργο Ηλείας, η Γεωργακοπούλου μπήκε στη δισκογραφία το 1938 και μετά τον πόλεμο συνεργάστηκε με τους πιο σημαντικούς λαϊκούς δημιουργούς, όπως τον Τσιτσάνη, τον Χιώτη και τον Μητσάκη. Προικισμένη με εξαιρετική φωνή, εμφανίστηκε στο πάλκο, το 1938 σε ηλικία μόλις 16 ετών. Η Ιωάννα Γεωργακοπούλου, ερμήνευσε δεκάδες τραγούδια όλων των συνθετών και θεωρήθηκε φαινόμενο την εποχή εκείνη αφού μπήκε πολύ μικρή στη δισκογραφία και συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερες ρεμπέτες. Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά τον πόλεμο ήταν η καλύτερα αμειβόμενη τραγουδίστρια. Στο τραγούδι μπήκε με τη βοήθεια του Γιάννη Βέλλα, που ήταν και ο πρώτος της δάσκαλος και αυτός που της έδωσε τα πρώτα της τραγούδια.

Θα ακολουθήσουν οι μεγαλύτεροι λαϊκοί δημιουργοί, ο Στελλάκης Περπινιάδης που τη συνόδευε στις ηχογραφήσεις με τα ιστορικά του σεγκόντα, ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Μανώλης Χιώτης, ο Γιώργος Μητσάκης καθώς και ο κορυφαίος σολίστ του μπουζουκιού Δημήτρης Στεργίου. Ο Τσιτσάνης διέκρινε την εξαιρετική ποιότητα της φωνής της και της εμπιστεύθηκε ένα σωρό τραγούδια με πρώτο το "οι φιλενάδες". Αρκετά από τα τραγούδια της είναι δικές της συνθέσεις, όπως το τραγούδι που τη σημάδεψε "Ο τρελός τσιγγάνος", σε μουσική και στίχους δικά της. Τραγούδησε ρεμπέτικα, λαϊκά και λιγοστά νησιώτικα τραγούδια. Ήταν μια αρχόντισσα του πάλκου και ίσως η τελευταία μεγάλη ρεμπέτισσα που σίγησε.